ABRP i ABOR w eC4

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Kurde... jedzie Ci w dół soh.
Trochę to stresujące przy tak małym przebiegu.

U mnie w eNiro nadal 100% po 5 000 km. Ciekaw jestem, kiedy ruszy w dół.
SOH to wartość kalkulowana a nie fizyczna, ja u siebie miałem 90% i cyk fix na sofcie i mam 97%

p0li

Pionier e-mobilności
Mimo wszystko spadek stresuje ;)
mnie nie specjalnie
po pierwsze - tak jak pisze @Kuba K. - to tylko wyliczenia
po drugie - jest juz update softu ktory poprawia te wyliczenia - ale tylko w serwisie - na razie nie chce mi sie jechac
po trzecie - nawet jakby ten spadek byl rzeczywisty - to doszedl do tego poziomu przez 5 miesiecy a teraz sie zatrzymal i stoi od 2 - zobaczymy co dalej
po czwarte - wlasnie z tego powodu auto mam w leasingu - jezdzic, obserwowac i za 2,5r decyzja co dalej, brac to, brac nowe/inne czy kupic bilet na komunikacje ;)

Last edited:

Mdude

Nowy na Forum
Czy udało się komuś połączyć vgate icar2 z ABRP? Z CarScannerem pięknie się łączy, ale z ABRP znajduje urządzenie, ładuje konfigurację samochodu i nie może się połączyć.

Swoją drogą, czy to normalne wskazanie pojemności baterii dla Peugeota e2008?

Attachments

• IMG_20220617_141840.jpg
    IMG_20220617_141840.jpg
    139,1 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • Screenshot_2022-06-08-07-05-21-885_com.ovz.carscanner.jpg
    Screenshot_2022-06-08-07-05-21-885_com.ovz.carscanner.jpg
    424,3 KB · Liczba wyświetleń: 13

p0li

Pionier e-mobilności
mnie sie udalo kiedys na poczatki polaczyc jak juz nie potrzebowal ABOR-a do pracy
przejechalem sie jedna trase, zobaczylem ze dziala i wylaczylem - przy gestej sieci ladowarek nie uzywam ABRP tylko jade a jak mi sie prad konczy to auto samo proponije jakas ladowarke

co do pojemnosci to masz tak z 10kWh za malo

Last edited:

Mdude

Nowy na Forum
mnie sie udalo kiedys na poczatki polaczyc jak juz nie potrzebowal ABOR-a do pracy
przejechalem sie jedna trase, zobaczylem ze dziala i wylaczylem - przy gestej sieci ladowarek nie uzywam ABRP tylko jade a jak mi sie prad konczy to auto samo proponije jakas ladowarke

co do pojemnosci to masz tak z 10kWh za malo
To będę walczył z podłączeniem.

Jeżeli chodzi o pojemność to zastanawiam się czy to nie kwestia jakiegoś starego softu, bo auto stało od sierpnia 2021 jako demo w salonie i może trzeba zrobić aktualizację. Zasięg przy takim SoC to około 240 km i jak jadę około 14 kw to taki jest w rzeczywistości, więc to chyba tylko kwestia błędnych cyferek.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Czy udało się komuś połączyć vgate icar2 z ABRP? Z CarScannerem pięknie się łączy, ale z ABRP znajduje urządzenie, ładuje konfigurację samochodu i nie może się połączyć.

Swoją drogą, czy to normalne wskazanie pojemności baterii dla Peugeota e2008?
Może być kłopot z iCar2 bo ma starszą wersję Bluetooth (3.0). Potrzebny jest 4.0, tam dopiero jest dostępne LE (Low Energy). O tym wymaganiu (tzn. BT LE) pisał @p0li . Jest też napisane na stronie ABRP: abrp-obd

"One hard requirement is that it uses BLE (Bluetooth Low Energy) for connection – not classic Bluetooth."

Zatem jeśli jesteś świeżo po zakupie to najprościej będzie go oddać i kupić np. Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0 (BLE).

Mdude

Nowy na Forum
Może być kłopot z iCar2 bo ma starszą wersję Bluetooth (3.0). Potrzebny jest 4.0, tam dopiero jest dostępne LE (Low Energy). O tym wymaganiu (tzn. BT LE) pisał @p0li . Jest też napisane na stronie ABRP: abrp-obd

"One hard requirement is that it uses BLE (Bluetooth Low Energy) for connection – not classic Bluetooth."

Zatem jeśli jesteś świeżo po zakupie to najprościej będzie go oddać i kupić np. Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0 (BLE).
Dzięki @Jaceq za odpowiedź, ale trochę za późno bo zorientowałem się po zakupie vgate icar pro, bo ten kurczę powinien już działać ;-), a tu jednak nie. Cena wersji 4.0 jest sporo wyższa i na razie zostanę na 3.0 bo jest dla mnie dużo bardziej użyteczna niż iCar2, którego trzeba włączać ręcznie, co w Peugeocie jest bardzo utrudnione ze względu na maskownice, która zakrywa łącze OBD2, w wersji pro moduł uruchamia się wraz ze startem pojazdu.
Liczę, że albo wersja 4.0 stanieje lub twórcy aplikacji uruchomią obsługę wersji 3.0 :)