AC 3fazy 60-80% spada moc z 10kw na 7-8kw

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
TM3 ładuje głównie ac 3 fazy kablem od enyaqa
Od jakiś 2-3 m-cy przy jakiś 3/4 naładowania, spada moc na 7-8kw. Tylko raz na kilka ładowań, 10-11kw ciągnie do pełna. Nie długo pewnie kończy się gwarancja na skodę i Zastanawiam się czy to wina kabla i reklamować, czy może coś tesla softowo ogranicza moc ładowania pod koniec.. Skodą na co dzień jeździ użytkownik który nie zwraca na to uwagi, i skoda dużo mniej jest eksploatowana, wiec nie wiem czy to samo dzieje się w skodzie. Szwagier tylko mówił, że załączył opcje ochrony baterii, pewnie działa to, przerywając ładowanie przy 80%, bo chyba kabel aż tak mądry nie jest żeby sam z siebie zmniejszał moc?
Innego kabla 3f nie mamy, bo do tej pory był skodowski i takim cały czas ładujemy., z 1fazy praktycznie
Na aplikacji w tel Robię zakończ ładowaniu, i odrazu wznów ładowanie, wtedy do końca ciągniu już 1okw
Pamiętacie nazwę kabla który w dobrych pieniądzach był do kupienia i kilkukrotnie była o tym mowa na forum?
Na aplikacji w tel Robię zakończ ładowaniu, i odrazu wznów ładowanie, wtedy do końca ciągniu już 1okw

Attachments

• IMG_1545.png
    IMG_1545.png
    483,6 KB · Liczba wyświetleń: 1
  • IMG_1544.png
    IMG_1544.png
    491 KB · Liczba wyświetleń: 1
Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
bo chyba kabel aż tak mądry nie jest żeby sam z siebie zmniejszał moc?
Niektóre kable są takie mądre, ale to zazwyczaj trzeba je połączyć po bluetooth albo wifi.
Wątpię, żeby akurat ten był.

Zachowanie raczej wskazuje na temperaturę albo może np. za niskie napięcie? Przy napięciu nie wracałoby do normy po restarcie, więc stawiałbym na temperaturę.

6a8

Posiadacz elektryka
Jak się zachowuje napięcie w aplikacji Tesli, są różnice dobrze/źle ?
Jak dotkniesz ręką wtyczki w gniazdku i w samochodzie, to czuć różnice dobrze/źle ?
Jak masz termowizję, to zrób zdjęcia w obu sytuacjach.
Styki w trakcie eksploatacji mogą się pogorszyć, stąd grzanie, spadek, etc.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mam to samo czasami. Gdzieś tam mozna czasem przeczytać w aplikacji Tesli ze to z powodu spadku napięcia. Irytuję mnie to bo spadek jest w sieci a nie u mnie i Tesla nie wraca sama do pełnej mocy gdy napięcie wzrośnie ponownie. Próbowałem wtedy restartować z którejś strony(chyba od strony ładowarki) i nic to nie dawało. Chyba musiałem wyjąć i włożyć wtyczkę żeby moc wróciła