AC 3fazy 60-80% spada moc z 10kw na 7-8kw

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
@piotrpo Tez tak uważam, to zaniżanie standardu bo:
"Ja będę tylko tu 2 lata jeszcze mieszkał"
"Mam juz ładowarkę pod gniazdo siły"
"Tak wyjdzie taniej"

Mi najbardziej szkoda sytuacji w której np dostępna moc w budynku zostanie rozdzielona na np 5 osób po te 7kW a za rok pojawi sie szósta i nikt jej juz nie pozwoli nic podłączyć bo trzeba przyłącze do budynku wymienić. A np jakby każdemu zamontować wallboxa spiętego OCPP to na tej samej mocy mogłoby być nawet do 25 punktów ładowania.
Nie ja zarządzam jak deweloper rozwiąże kwestie techniczne, żeby dla wszystkich starczyło i nie moja rola żeby im wymyślać, jak by to najlepiej podłączyć, tym bardziej że nie mam pojęcia o czym piszecie, bo się na tym nie znam. Zażyczyłem sobie gniazdko siłowe 3 fazy z osobnym licznikiem, i takie mi zrobią, a jak będę chciał potem zamienić je na wallbox, to sobie zrobię, bo swojego elektryka też mam. Kupiłem sobie to mieszkanie jako kolejną inwestycję, pomieszkam chwilę i wynajmę, i jak najbardziej przyłącze gniazda siły to będzie tak samo dodatkowy plus miejsca parkingowego, bo każdy kto ma samochód elektryczny, to swoją cegłę już ma. Nikt tu nie szuka oszczędności.

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
Panowie nie róbmy tragedii z tych 7kW...
Jasnym jest że 3 fazy i 11kW to jest optimum, ale należy się cieszyć, że OP w ogóle ma jakieś możliwości podłączenia (bo mamy tu trochę wątków walki z administracją, zarządcami i ogólnie problemami z instalacją EVSE / przyłącza itp).
Ja od prawie 4 lat ładuję 2 x EV z wallboxa 7kW na jednej fazie (bo w UK 3-fazówka to rzadkość) i nigdy mi mocy czy czasu ładowania nie zabrakło.

Nie wiemy, być może OP wynajmuje mieszkanie od kogoś i dlatego nie chce inwestować w wallboxa. Podkreślam: najważniejsze że ma możliwość sensownego ładowania, bo 7kW to wciąż sensowna moc.
To moje mieszkanie, i nie chodzi o żadne oszczędności, nie chcę wallboxa na płycie parkingowej, do którego będą mieli dostęp nieproszeni goście, np złomiarze, bo blok stoi przy ulicy i mimo, że jakieś odgrodzenie będzie, to nie chcę nawet ryzykować. Inna rzecz, że ten blok to będą głównie mieszkania na wynajem, niewiadomo kto się powprowadza. Mi wystarczy cegła, ładuję bardzo rzadko.

Last edited:

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
@TMRexx ale luzik, nikt tu cię nie ocenia, trochę popłynęliśmy poza temat.
Luz. Wystarczy, że można powiedzieć, że ogarniam Superchargera w moim mieście. Rozmowy Tesli z zarządcą gruntu na którym ma stać już trwają od 3-4 miesięcy. Ogarniać wszystkim mieszkańcom bloku ładowarek już nie będę :)