[ADAC] Jak to jest z tą rekuperacją w EV?

nabrU

Moderator

ciastek

Pionier e-mobilności
Dla mnie lepsza forma wykresu dotyczącego rekuperacji w WLTP:
Screenshot 2024-04-06 at 02.54.36.png

Uwaga: Masa aut może być błędna. Nazwy modeli na wykresie w artykule nie są wystarczająco precyzyjne.

nabrU

Moderator
Ale skąd ten skrinszot @ciastek? Podaj jakieś źródło.

ciastek

Pionier e-mobilności
Hyundai Ionic 6 coś za bardzo wystaje. Podejrzewam, że testowali jednak wersję AWD, która waży 2095, a nie 1985.

piotrpo

Pionier e-mobilności
@ciastek Wydaje mi się, że wychwyciłeś korelację pozorną. Jak ci się chce to dorzuć jeszcze pojemność baterii lub maksymalną moc ładowania. Wydaje mi się, że to właśnie prąd ładowania baterii jest wąskim gardłem.

ciastek

Pionier e-mobilności
Jak ci się chce to dorzuć jeszcze pojemność baterii lub maksymalną moc ładowania. Wydaje mi się, że to właśnie prąd ładowania baterii jest wąskim gardłem.
Masz rację.
Myślałem, że artykuł porównuje efektywność rekuperacji aut o różnej masie, stąd moje zdziwienie, że na wykresie efektywności rekuperacji masa nie jest uwzględniona.
W rzeczywistości porównuje auta o różnej masie i napędzie (moc silników, wielkość baterii), więc te parametry również powinny się znaleźć na wykresie.

p0li

Pionier e-mobilności
Poddaję się. Nie mam pojęcia jak z danych dostępnych na https://www.greenncap.com/ ADAC wyliczył wydajność rekuperacji.
jesli dobrze kojarze to adac nic nie wyliczal tylko puscil trasa testowa te samochody i cos tam sobie wywnioskowal z wartosci z ladowark
dlatego specjalnie bym sie nie przejmowal wynikami

ciastek

Pionier e-mobilności
jesli dobrze kojarze to adac nic nie wyliczal tylko puscil trasa testowa te samochody i cos tam sobie wywnioskowal z wartosci z ladowark
Trzy samochody mierzyli sami tak jak opisałeś: Dacia Spring, Tesla Model Y i BMW i7.
Następnie wyliczyli wydajność rekuperacji dla 19 modeli EV na podstawie danych z GreenNCAP.
GreenNCAP twierdzi, że uwzględniają rekuperację w swoich pomiarach. Z Special Requirements for Hybrid Electric Vehicles:
Recuperation is taken into account as the design of the vehicle includes it internsically.
Jednak ani w tym, ani w innych dokumentach opisujących procedury testowe nie znalazłem informacji jak rekuperacja jest uwzględniona.