Akcja reklamowa na Elektrowozie - co można by zrobić?

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Odezwała się do mnie agencja, która chce przeprowadzić kampanię reklamową na Elektrowozie. Kampania ma dotyczyć rozwiązania zbliżonego do Shell Recharge i być skierowana m.in. do osób zarządzających taborami (flotami) samochodów w firmach.

OK, bannery spoko. OK, artykuł spoko. Ale może macie pomysł, co jeszcze można by zrobić, żeby to było użyteczne, przydatne? Żeby był z tego natychmiastowy pożytek?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Ev3

Pionier e-mobilności
Odezwała się do mnie agencja, która chce przeprowadzić kampanię reklamową na Elektrowozie. Kampania ma dotyczyć rozwiązania zbliżonego do Shell Recharge i być skierowana m.in. do osób zarządzających taborami (flotami) samochodów w firmach.

OK, bannery spoko. OK, artykuł spoko. Ale może macie pomysł, co jeszcze można by zrobić, żeby to było użyteczne, przydatne? Żeby był z tego natychmiastowy pożytek?
Plastikowe karty rfid za friko i bez abo, czy innych udziwnień w rodzaju Shella, dla forumowiczów.
Albo jakieś KONKRETNE rabaty za prąd?

Do tego oczywiście płaskie stawki, bez kombinacji, mega narzutów itd.
Czyli wzorować się raczej na Elocity, a nie Shellu.....

Poczta pantoflowa od zadowolonych użytkowników szybko dotrze gdzie trzeba.....

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Plastikowe karty rfid za friko i bez abo, czy innych udziwnień w rodzaju Shella, dla forumowiczów.
Albo jakieś KONKRETNE rabaty za prąd?

Do tego oczywiście płaskie stawki, bez kombinacji, mega narzutów itd.
Czyli wzorować się raczej na Elocity, a nie Shellu.....

Poczta pantoflowa od zadowolonych użytkowników szybko dotrze gdzie trzeba.....

Ciężko mówić o rabatach, kiedy, o ile mi wiadomo, u docelowego odbiorcy jeszcze nawet nie komunikowano cennika. Ale to jest jakaś droga, akcja w stylu Lidl vs Biedronka "Popatrzcie, jesteśmy tańsi przy taborze złożonym z 1, 3, 7, 9 elektryków i 10-x aut spalinowych"

Shell kombinuje? Ich narzuty widzę w aplikacji, ale podejrzewam, że spora ich część to po prostu automat: stawka operatora + koszty roamingu + marża. Nie sądzę, żeby ktokolwiek inny był w stanie długofalowo pozbyć się marży, nie mówiąc o dwóch pierwszych członach równania.

Kampanie reklamowe to raczej akcja szerokiego informowania niż poczta pantoflowa :) Chodzi mi o to, żeby wykorzystać ją, żeby była skuteczna. Pewna firma wozi przedstawicieli mediów po różnych kurortach, ja-kllient płacę za to w marżach - ale może to jest metoda, a nie jakieś tam kampanie reklamowe? :)

Ev3

Pionier e-mobilności
Ciężko mówić o rabatach, kiedy, o ile mi wiadomo, u docelowego odbiorcy jeszcze nawet nie komunikowano cennika. Ale to jest jakaś droga, akcja w stylu Lidl vs Biedronka "Popatrzcie, jesteśmy tańsi przy taborze złożonym z 1, 3, 7, 9 elektryków i 10-x aut spalinowych"

Shell kombinuje?
Tak.
W Polsce ich oryginalnej karty legalnie nie zamówisz, poza jakimś biznesowym badziewiem, za który trzeba co miesiąc płacić abo za nic i chyba też procent od wykorzystanego prądu.
Ich narzuty widzę w aplikacji, ale podejrzewam, że spora ich część to po prostu automat: stawka operatora + koszty roamingu + marża.
No właśnie o to chodzi, żeby tego nie było.
Nie powinni być drożsi niż oryginalny operator.
Niech negocjują tak jak Elocity.
U nich np. ładowarki Taurona kosztują tyle samo co u Taurona.

Jeśli chcą robić inaczej, to niech sobie dadzą spokój w ogóle.
Nie sądzę, żeby ktokolwiek inny był w stanie długofalowo pozbyć się marży
Dołożyć marżę do już wysokiej ceny każdy głupi potrafi.
Niech sobie ją wynegocjują u sprzedawcy, jeśli chcą być czym innym niż kolejnym takim samym roamingowcem.

Michal

Moderator
Jeśli to możliwe, niech dadzą jakieś info o roamingu i mapie ładowarek.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Jeśli to możliwe, niech dadzą jakieś info o roamingu i mapie ładowarek.

No właśnie poprosiłem o podstawowe informacje, bo kampania informacyjna bez nich to będą zmarnowane pieniądze.

Ale jednocześnie pomyślałem, że byłoby super, gdyby dało się zrobić coś więcej. Gotów jestem oddać część naszych przychodów, żeby rozdać kilka takich kart, by Czytelnicy testowali.

Dobra, część przychodów to wystarczy na jedn... nie, gdzieś tak na 1/3 karty ;)

Michal

Moderator
Na bank mogą zrobić jakieś doładowania promocyjne. Niech sami dadzą z 10 pierwszych kont takich po 50 zł.

daniel

Señor Meme Officer
Ale może macie pomysł, co jeszcze można by zrobić, żeby to było użyteczne, przydatne? Żeby był z tego natychmiastowy pożytek?
1) Jedźcie i wypróbujcie jak działa. Czy nie ma jakichś oczywistych problemów? Rozumiem, że główna zaleta to będzie roaming, więc trzeba sprawdzić czy u innych operatorów karta odpala bez kłopotów.

2) Przeprowadzić wywiad z jakimś operatorem floty albo kilkoma i wspomnieć o tej ofercie. Wywiad opublikować.

Jeśli mogę dodać osobistą opinię to zdecydowanie lepiej wygląda dla mnie reklama jeśli widzę, że youtuber używa danego produktu i jest zadowolony.
Kyle Connor instaluje ładowarki DC w biurze, żeby dowiedzieć się jak to jest być operatorem ładowarek.

Wszystkie pojazdy redakcji ładować wyłącznie za pomocą tej karty. Wrażenia cyklicznie opisywać.

Albo podejście Kuby Klawitera - to jest reklama, robię ją, bo muszę, dzięki temu stać mnie wyjechać, żeby nakręcić tę relację i bardzo za to dziękuję sponsorowi.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
(...)

Jeśli mogę dodać osobistą opinię to zdecydowanie lepiej wygląda dla mnie reklama jeśli widzę, że youtuber używa danego produktu i jest zadowolony.

Dziękuję.

Mam Shell Recharge, ale nie używam, bo stawki są zabójcze :) Korzystam tylko wtedy, gdy aplikacja nie chce się połączyć lub są inne problemy. Karty RFID w takich sytuacjach są niezawodne :)

Opisywana oferta będzie raczej kierowana do firm z paroma samochodami niż do odbiorców indywidualnych. Chociaż faktycznie mogłaby to być jakaś przewaga konkurencyjna względem Shell Recharge, które w tym ostatnim przypadku wymaga kombinowania.

6a8

Posiadacz elektryka
Kogo jest więcej w obecnej populacji EV, firm czy indywidualistów ?
Kto więcej ładuje poza domem ?
Jak będzie wyglądała dynamika przyrostu w obu grupach ?