Tylko on tego nie wie bo na bieżaco przelicza. Wie tylko jedno albo drugie.Dokładnie jak mówisz, wystarczyło by zdanie:
Twoje auto zacznie się ładować o i skończy o.
Konfiguracja taryfy jest ustawieniem „statystyk ładowania”. Nie ma moim zdaniem wpływu na działanie opcji „ładowanie poza szczytem”.Ustawiłem w apce czasy taryfy (szczyt, poza, średni) wraz z cenami. Taryfa G13 Tauron.
Po podłączeniu już wie. Z https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/pl_pl/GUID-76995CEC-6402-4BFF-99FA-CEFA36E64A19.html :Tylko on tego nie wie bo na bieżaco przelicza.
A skoro wie, to mógłby to wyświetlić.Po podłączeniu pojazdu do sieci przy aktywnej funkcji Ładowanie poza szczytem pojazd przez krótki czas pobiera moc (możliwy odgłos tykania), aby wyliczyć odpowiedni czas rozpoczęcia ładowania.
Dodatkową zaletą tej opcji jest trzymanie niskiego poziomu naładowania akumulatora przez większość nocy, co korzystnie wpływa na jego żywotność (mniejszy calendar aging). Choć nie wiem czy są to wartości, nad którymi warto się pochylać.Ja preferuje opcję 1 szczególnie jak wyruszasz z rana gdzieś bo w trakcie ładowania masz akumulator zimą rozgrzany i gotowy do jazdy
Już ponad tydzień mam Y i już wszystko wiem.Konfiguracja taryfy jest ustawieniem „statystyk ładowania”. Nie ma moim zdaniem wpływu na działanie opcji „ładowanie poza szczytem”.
Po podłączeniu już wie. Z https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/pl_pl/GUID-76995CEC-6402-4BFF-99FA-CEFA36E64A19.html :
A skoro wie, to mógłby to wyświetlić.
Dodatkową zaletą tej opcji jest trzymanie niskiego poziomu naładowania akumulatora przez większość nocy, co korzystnie wpływa na jego żywotność (mniejszy calendar aging). Choć nie wiem czy są to wartości, nad którymi warto się pochylać.
Nie zgadzam sie. Ustawienie taryf służy tylko do liczenia kosztu.Jak masz ustawione taryfy w apce (ja np 3 taryfy w g13) to auto naładuje się poza szczytem.
Wydaje mi się że nie można. Ustaw koniec ładowania na 6, a jak potrzebujesz w dzień doladowac to dezaktywuj ta funkcjęCzy można ustawić harmonogram ładowania, od godz. 22 do 6 i 13 do 15 - tańszy prąd w taryfie G12?