Apka - darmowe strefy parkowania dla EV

wojtkow

Pionier e-mobilności
Ja bym nie był taki pewny, że D-44 komukolwiek uratuje tyłek przed sądem.
Ustawa o o drogach publicznych ustanawia strefy płatnego parkowania na drogach publicznych a droga wewnętrzna (a do niej zalicza się też parkingi) NIE JEST drogą publiczną. Ta sama ustawa daje nam prawo darmowego parkowania w ww strefach. Jednakże skoro droga wewnętrzna nie jest drogą publiczną to nie mamy na niej prawa nie płacić , sam znak, jeżeli wcześniej jest znak drogi wewnętrznej, nie tworzy przywileju o którym mówi ustawa. To samo dotyczy wydzielonych parkingów (nie znajdujących się w pasie drogi publicznej).

KrzysztofFly

Moderator
Ja bym nie był taki pewny, że D-44 komukolwiek uratuje tyłek przed sądem.
Ustawa o o drogach publicznych ustanawia strefy płatnego parkowania na drogach publicznych a droga wewnętrzna (a do niej zalicza się też parkingi) NIE JEST drogą publiczną. Ta sama ustawa daje nam prawo darmowego parkowania w ww strefach. Jednakże skoro droga wewnętrzna nie jest drogą publiczną to nie mamy na niej prawa nie płacić , sam znak, jeżeli wcześniej jest znak drogi wewnętrznej, nie tworzy przywileju o którym mówi ustawa. To samo dotyczy wydzielonych parkingów (nie znajdujących się w pasie drogi publicznej).
A ja uważam podobnie jak przedmówcy, że skoro jest znak D-44, to sprawa jest jasna, gdyż:
Znak D-44 „strefa płatnego parkowania” oznacza wjazd do strefy, w której za postój pojazdu samochodowego jest pobierana opłata.
A elektryki są z tej opłaty w SPP zwolnione, a jeśli ktoś nieprawidłowo oznakuje sobie parking, to będzie to jego problem. Przy czym wskazane będzie w przypadku gdy na samochodzie znajdziemy informację o naliczeniu opłaty dodatkowej przez operatora, za brak opłaty parkingowej, wykonanie dokumentacji fotograficznej oznakowania tejże nieprawidłowej SPP.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem nie masz racji, na drogach wewnętrznych nie obowiązują przepisy dróg publicznych, to że na drodze wewnętrznej stoi znak D-44 to znaczy, że stoi. Tak samo może stać znak z butelką coca-coli.
Na drodze wewnętrznej obowiązują przepisy wyznaczone przez zarządzającego tą drogą i/lub jej właściciela. Rozporządzenie z Karpacza to takie przepisy i sprawdziłem sobie jakieś tam dwie losowe lokalizacje i obie dotyczą parkingów nie będących częścią drogi, więc będących drogą wewnętrzną.
Na nich nie obowiązuje ustawa o drogach publicznych, za to obowiązuje opłata.

Pepek

Posiadacz elektryka
Czy to są parkingi na drogach publicznych czy na placach? Nie znam sprawy. Jak to jest oznakowane?
Co do oznakowania - nie pamiętam już teraz, to było z 5 m-cy temu - anyway nie wydaje mi się, żeby to była droga publiczna, był zjazd z głównej na parking i droga boczna kończyła się parkingiem. Wydaje mi się, że nie było D-44, więc chyba jednak wg tego wszystkiego normalnie płatny - mimo, że miejski.

KrzysztofFly

Moderator
Co do oznakowania - nie pamiętam już teraz, to było z 5 m-cy temu - anyway nie wydaje mi się, żeby to była droga publiczna, był zjazd z głównej na parking i droga boczna kończyła się parkingiem. Wydaje mi się, że nie było D-44, więc chyba jednak wg tego wszystkiego normalnie płatny - mimo, że miejski.
I tu w przypadku Karpacza doszliśmy do sedna sprawy, w Karpaczy chyba nie ma SPP (przynajmniej w Internecie nie znalazłem), są za to płatne miejskie parkingi, a tu przywileje dla elektryków nie obowiązują.
Zrzut ekranu 2023-11-27 222323.png

lookash_c

Pionier e-mobilności
Parking to nie droga wewnętrzna.

refi1234

Posiadacz elektryka
I tu w przypadku Karpacza doszliśmy do sedna sprawy, w Karpaczy chyba nie ma SPP (przynajmniej w Internecie nie znalazłem), są za to płatne miejskie parkingi, a tu przywileje dla elektryków nie obowiązują.
View attachment 14752

Zaraz zaraz, abym zrozumiał.

Czy to oznacza że:
1/ W całym Karpaczu nie ma parkingów płatnych przy drodze publicznej ?

czy też

2/ Jedyne parkingi miejskie są przy drogach nie będących drogami publicznymi (wewnętrzne, prywatne, osiedlowe)?

lub może

3/ Miasto Karpacz zrobiło sobie strefy gdzie parkowanie jest płatne - ale nie stosuje sie do Ustawy o drogach publicznych?

gim-kg

Pionier e-mobilności
sam znak, jeżeli wcześniej jest znak drogi wewnętrznej, nie tworzy przywileju o którym mówi ustawa. To samo dotyczy wydzielonych parkingów (nie znajdujących się w pasie drogi publicznej).
Dokładnie ale w takim przypadku zarówno na drodze wewnętrznej jak i wydzielonego parkingu znak D-44 nie powinien być użyty. Jeżeli jest tam strefa zamieszkania, bądź strefa ruchu zgłaszasz to do wojewody. W przeciwnym przypadku do straży miejskiej lub policji w związku z art. 85a Kodeksu Wykroczeń (DZ.U. 2022, poz. 2151 ze zm.)
Zgłaszałem to u siebie zawsze z pozytywnym skutkiem.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem nie masz racji, na drogach wewnętrznych nie obowiązują przepisy dróg publicznych, to że na drodze wewnętrznej stoi znak D-44 to znaczy, że stoi. Tak samo może stać znak z butelką coca-coli.
Na drodze wewnętrznej obowiązują przepisy wyznaczone przez zarządzającego tą drogą i/lub jej właściciela. Rozporządzenie z Karpacza to takie przepisy i sprawdziłem sobie jakieś tam dwie losowe lokalizacje i obie dotyczą parkingów nie będących częścią drogi, więc będących drogą wewnętrzną.
Na nich nie obowiązuje ustawa o drogach publicznych, za to obowiązuje opłata.
Czytając wasze opinie wygooglowałem sobie coś takiego krakowskiej policji. Najciekawsze (chociaż pewnie też budzące różne interpretacje) jest to na końcu na czerwono. W moim rozumieniu oznaczenie znaku D-44 ma zastosowanie na drodze wewnętrznej bo jak tu jest napisane przepisy Ustawy Prawo o ruchu drogowym działają tu w zakresie wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

1701158807647.png

wojtkow

Pionier e-mobilności
Parking to nie droga wewnętrzna.
Ustawa o drogach publicznych się z Tobą nie zgadza:

Art. 8. 1. Drogi, parkingi oraz place przeznaczone do ruchu pojazdów, niezaliczone do żadnej z kategorii dróg publicznych i niezlokalizowane w pasie drogowym takiej drogi, są drogami wewnętrznymi.