Aplikacja do ograniczania ładowania z fotowoltaiki

Michal

Pionier e-mobilności
Do pompy ciepła można też pierdzielnąć duży bufor zamiast grzać bezpośrednio podłogę / grzejniki.
Ja mam właśnie taki plan z buforem 1000L od ogrzewanie kominkowego z płaszczem wodnym. Powinno dać się mocniej go nagrzewać (np. ustawiając docelową temperaturę 65 C) gdy świeci słońce / prąd jest tańszy i zużywać to ciepło kiedy nie świeci / prąd jest droższy (zmniejszając ustawienie docelowe na 45 C).

Bronek

Pionier e-mobilności
Wszystko, zależy od... A tu nie przewidzisz pogody, cen i zasad. Do tej pory zasady były stabilne. Teraz trudno planować. Może nie być taniego prądu a bufor w zimie zbyt duży to też nie jest czasem dobre rozwiązanie.
Im dalej w las tym więcej drzew.
Gaś był prosty i bezproblemowy o ile był tani. Reszta to kombinacje Mam podłogówkę w połowie, (1 bufor) i do tego bufor 2 baniak ok 150l, buforem nr 3 jest też 300l wody użytkowowej.
Dla dwojga aż za nadto. Tu masa rozwiązań i do tego specyficznych dla każdej z rodzin itd...

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Taki duży bufor 1000 kg, przy temperaturze podniesionej o 20C potrafi trzymać ~21 kWh energii cieplnej. Czy to dużo? Niby nie, bo przy pompie ciepła o COP powiedzmy 3, to już tylko jakieś 7kWh energii elektrycznej, choć po stratach ciepła pewnie bliżej 5 kWh, ale chodzi mi o to, że dość tanim kosztem (~5000 zł) można mieć coś udającego baterię o pojemności energii 5 kWh, a trzymającą tylko ciepło do grzania domu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ile miejsca zajmuje taki bufor 1m3, sama woda to wiem a całe urządzenie?

Bronek

Pionier e-mobilności
Pamiętajcie,, że dom nagrzany to też bufor
1m3 plus izololacja, kwestia warunków
Ps ja wiem empirycznie w pierwszym roku gdzie jeszcze nie przetestowałem wielu opcji, zużyłem 5 MWh do 6 MWh przy pompie 11kW mocy
Jest to dla mnie 2ynik finansowo zadawalqjący bo gazu używałem podobnie a gazu nie 2ydobywam a prąd produkuję wystarczająco plus tankowanie. Instalacja ok 15kWp licząc straty na magazyn 30% po staremu by u mnie zapewniła niemal samowystarczalność, ale przedłużyła o 2-3 lata amortyzację

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Ile miejsca zajmuje taki bufor 1m3, sama woda to wiem a całe urządzenie?
Tutaj wychodzi 1,57 m3, przy czym to jest walec, więc zajmie praktycznie bardziej 2m3, bo i tak miejsca nie wykorzystasz w przestrzeniach.

Jak ktoś ma podłogówkę, to można tam chyba wtedy nawet różnicę temperatur zrobić bliżej 30C, co powinno dać bliżej 30 kWh energii cieplnej i 7 kWh faktycznej oszczędności energii elektrycznej w każdym okresie z wyższymi cenami. W innym podobnym znalazłem info o stratach postojowych ~130 W, ale brakuje tam informacji o tym przy jakiej różnicy temperatur jest podana ta wartość... Można chyba założyć, że przy około 60C, co wydaje się bardzo małą wartością strat (wychodzi jakieś 10% na dobę). Pytanie jeszcze ile energii stracisz na przetwarzanie tego ciepła. U mnie trafi ono po prostu od razu na kaloryfery.

Podłączenie tego też wydaje się mega proste, bo podłączasz po prostu PC pod wejście i wyjście z bufora na grzejniki i jeśli grzejniki chodzą (chodzi ich pompka obiegowa), to powinna "chętniej" brać wodę bezpośrednio podgrzaną z PC, a jak już pomieszczenia się nagrzały, i obieg się zamknął albo przymknął to nadmiar powinien lecieć do bufora i ogrzewać bufor. Bez żadnej elektroniki i kombinacji. Ja sobie to tak wykombinowałem przynajmniej :p

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie kombinacje bardzo w porządku, sam o tym myslałem ze względu na częste wyłączenia PV z powodu wysokiego napięcia. Ale raz: grzanie tego zwykłą grzałką byłoby nie opłacalne, dwa nie mam nigdzie możliwości postawić takiego ponad tonowego klocka.

Michal

Pionier e-mobilności
Ja akurat mam już taki zbiornik (chyba 800L + stalowa obudowa) i stąd takie przemyślenia. Grzałką, to rzeczywiście mało opłacalne, ale już PC wydaje się dość sensowne. Ja na pewno będę się nad tym pochylał przed sezonem grzewczym, bo obecne rozwiązanie z PC powietrze - powietrze (potocznie klimatyzator) do grzania domu słabo się sprawdziło nawet mimo słabej zimy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tylko o ile gdy git planeta świeci to ok ale nie robi tego zawsze. Bez Taniej Taryfy przewymiarowany bufor może być kłopotem o ile nie będzie sterowany lub połączony np z ogrzewaniem wody użytkowej.
Druga sprawa to lato. Gorace lato to nadmiarze ciepła więc przechowywanie energii w takiej postaci jest tez do przemyślenia. Może wtedy basen?

Last edited:

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja zdecydowałem się tylko dlatego, że mój nowy sąsiad robi to dla siebie i przy okazji dla mnie. (CENA). Policzyłem ROI na 7 lat. Zużywam na cele bytowe około 6000 kwh. Grzeję gazem. Dochodzi Tesla około 400 kwH miesięcznie. Za Bronkiem, Tesla z sieci, dom z PV. Jak mi się w weekend naładuje to też fajnie. Tak się składa, że zawsze w niedzielę mam pustą baterię około 12 :).

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Do pompy ciepła można też pierdzielnąć duży bufor zamiast grzać bezpośrednio podłogę / grzejniki.
Ja mam właśnie taki plan z buforem 1000L od ogrzewanie kominkowego z płaszczem wodnym. Powinno dać się mocniej go nagrzewać (np. ustawiając docelową temperaturę 65 C) gdy świeci słońce / prąd jest tańszy i zużywać to ciepło kiedy nie świeci / prąd jest droższy (zmniejszając ustawienie docelowe na 45 C).
Mam u siebie podobne rozwiązanie, miał być bufor 1000L, jednak okazało się, że nie przejdzie przez drzwi, stanęło więc na 400L. Pompa ciepła grzeje go bezpośrednio, przez dodatkową wężownicę nagrzewa go kominek z płaszczem wodnym. Na kominku utrzymuję temperaturę 70 stopni, ma on też swoją własną pompę wody, którą włącza sterownik jak w nim napalę i zapewnia obieg poprzez wężownicę. PC ma dwa obiegi grzewcze, 1 na podłogówkę, 2 na grzejniki, oba obiegi mają mieszacze z siłownikami. Dzięki czemu nie ma problemu z wahaniami temperatury na grzejnikach, zawsze jest taka jak zakłada krzywa grzewcza (nawet jeśli w buforze jest dużo wyższa).
Dodatkowo mam także zbiornik CWU, również o pojemności 400L, w którym również kominek poprzez dodatkowy wymiennik podgrzewa wodę.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Pompa mi zjada : np teraz 80kWh / lipiec. A 1000kwh/w styczniu.
To daje ok 6000kWh rocznie, bez napinania na oszczedzanie
Tesla weźmie 3000 do 4000 kW/rok (to z apki bo nie mierzę aby nie być tym psem machanym swym ogonem/samochodem
Tak więc już w lutym magazyn pusty i tani prąd z podzialem na strefy wyczerpany.
Czyli fv zapewnia mi grzanie, kąpiele i paliwo.
To z grubsza i daje to też na oko 10,-12 tyś zł co, zamortyzuje fotowoltaike w ok 4 do 5 lat a razem z pompą w 8 do 9ciu.
U mnie bilans na zero za 4 lata tych obu inwestycji Gdyz doszła Pompa Ciepła rok temu .bez tego za rok FV bylby na zero
Trzeba w tym uwzględnić inflację i ucieczkę z kasą która, leżąc by sporo traciła
Takie tam gadanie, ale świadczące o tym że EV, PV i w miarę PC z sobą korelują. Aczkowiek PC to zależy jeszcze od ceny gazu i tu można dywagować?
Bronek. Jaką dużą masz pompę ciepła?

grregg

Zadomawiam się
Ja w tym tygodniu podłączyłem ładowarkę Huwaei (falownik PV też Huwaei) i ładuję z nadwyżki. Były problemy przy uruchamianiu, ale sobie poradziłem. Chyba jestem jednym z pierwszych w Polsce. Jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem.
Teraz nareszcie nie muszę skakać po 3 aplikacjach.
Następny punkt rozbudowy systemu to bank energii. Tylko na razie drogi Sport, tańszy jest prosument na razie.
Prośba podeslij link do tej ładowarki. Też mam inwerter huawei.

consigliero

Posiadacz elektryka
U nas jest zbiornik dwa w jednym. Na gorze jest bufor dla CWU gdzie temperatura jest podniesiona do 50 stopni, a woda jest ogrzewana przepływowo. Na dole jest bufor 100 litrów dla podłogówki gdzie temperatura jest niższa. Całość ma 350 litrów

Attachments

• IMG_0568.jpeg
    IMG_0568.jpeg
    346,6 KB · Liczba wyświetleń: 7

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak to wygląda od 12 sierpnia.
Trochę przekłamuje energię pobraną, wg elicznika jest około 1,5 kwh na dzień (może jeszcze zbilansują).
Falownik pobiera stale z sieci od 50 - 150 W ale też oddaje.
Część ze sprzedanej energii jest w "baku" :)
1692855339219.png

Zrzut za wczoraj z elicznik, wychodzi na to że Tesla dostała 74 kwH.

1692855401959.png

Jusand

Fachowiec
Wielkie dzięki. Pytałem jakiś czas temu mojego dostawcę ale nie słyszeli albo nie mieli. Patrzyłem na emiter i widzę, że mają 5 sztuk.
A w jakiej cenie z ciekawości? Tylko aby w pełni korzystać to musisz mieć też licznik. Był też pewien problem, bo gdy wallbox był podpięty po wifi to nie chciał działać z licznikiem, ale po podłączeniu kabla działa. Pewnie jakiś błąd. Jak coś to pytaj pomogę.