To apka? Na co?Zobacz EVCC
Wiem, u mnie najpierw była ładowarka potem pv. Za ładowarkę dałem 7. Jakoś muszę przeżyć@ducarider
Zazwyczaj potrzebujesz połączyć
-falownik
-licznik(żeby uwzględnić pozostałe zużycie)
-ladowarke
Większość firm co produkują falowniki już ma w ofercie takie urządzenia które współpracują razem. (Fronius, FoxESS, SMA, Huawei, SolarEdge)
Ładowarki współpracujące z falownikami są nawet x2 droższe, niż takie zwykłe.
Ja mam wszystko od Froniusa
Jak to działa w rzeczywistości ?Ja w tym tygodniu podłączyłem ładowarkę Huwaei (falownik PV też Huwaei) i ładuję z nadwyżki. Były problemy przy uruchamianiu, ale sobie poradziłem. Chyba jestem jednym z pierwszych w Polsce. Jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem.
Teraz nareszcie nie muszę skakać po 3 aplikacjach.
Następny punkt rozbudowy systemu to bank energii. Tylko na razie drogi Sport, tańszy jest prosument na razie.
Prądem ładowania - sterujesz w Tesli, czy w ładowarce ?Działa, to tak że ustawiam sobie próg nadwyżki od jakiego ma się ładować. Dodatkowo jak jest mała moc to automatycznie przełącza na zasilanie jednofazowe.
Mam instalację PV 9,9 kWp. Ładuje 3 fazowo od 6A do max co daje falownik, chyba 12A
Jednofazowo od 6A do 16A.
Tesla się nie buntuje, jedynie informuje o przetrwaniu ładowania jak się przełącza z 1 na 3 fazy (bądź odwrotnie).
Na razie mam od tygodnia, nawet dobrze nie przetestowałem, dodatkowo jeszcze ostatnio pogoda nie dopisuje.
Ładowarka steruje prądem ładowania, aczkolwiek jak ustawię max prąd ładowania w Tesli to więcej nie weźmiePrądem ładowania - sterujesz w Tesli, czy w ładowarce ?
Już jestem po poszukiwaniach i jest stosunkowo prosta automatyka do tego. Jak zbiorę wszystko w kupę to opisze. U mnie rozchodzi się o to, że dom zużywa około 400w stale. Bardzo małe peaki. Grzeje gazem, fotowoltaike zakładam tylko po to bo dokupiłem Teslę. Od 13 mogę pracować w domu. Mam nadzieje, że mi się to poskłada. Tesli używam tylko w pracyJa tradycyjnie staram się ale nie za bardzo, ładować w taniej dziennej mam od 13 do 16.
3 godziny w G12R (energa). Słońce świeci biorę wszystko z 9,8 KWP a dobieram w tej taniej.
Te różnice to kwoty nie warte horroru pilnowania. Z automatyką rozumiem, ale to i tak ogon macha psem