Aplikacja do ograniczania ładowania z fotowoltaiki

ducarider

Posiadacz elektryka
Czesc, coś mi się o uszy obiło, że jest taka apka….,która ogranicza moc ładowania w czasie rzeczywistym w zależności od produkcji.
jakiś specjalny falownik?

daniel

Pionier e-mobilności

Może skasujmy ten temat, panie @Łukasz Bigo ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
@ducarider
Zazwyczaj potrzebujesz połączyć
-falownik
-licznik(żeby uwzględnić pozostałe zużycie)
-ladowarke

Większość firm co produkują falowniki już ma w ofercie takie urządzenia które współpracują razem. (Fronius, FoxESS, SMA, Huawei, SolarEdge)
Ładowarki współpracujące z falownikami są nawet x2 droższe, niż takie zwykłe.
Ja mam wszystko od Froniusa

ducarider

Posiadacz elektryka
@ducarider
Zazwyczaj potrzebujesz połączyć
-falownik
-licznik(żeby uwzględnić pozostałe zużycie)
-ladowarke

Większość firm co produkują falowniki już ma w ofercie takie urządzenia które współpracują razem. (Fronius, FoxESS, SMA, Huawei, SolarEdge)
Ładowarki współpracujące z falownikami są nawet x2 droższe, niż takie zwykłe.
Ja mam wszystko od Froniusa
Wiem, u mnie najpierw była ładowarka potem pv. Za ładowarkę dałem 7. Jakoś muszę przeżyć

Jusand

Fachowiec
Ja w tym tygodniu podłączyłem ładowarkę Huwaei (falownik PV też Huwaei) i ładuję z nadwyżki. Były problemy przy uruchamianiu, ale sobie poradziłem. Chyba jestem jednym z pierwszych w Polsce. Jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem.
Teraz nareszcie nie muszę skakać po 3 aplikacjach.
Następny punkt rozbudowy systemu to bank energii. Tylko na razie drogi Sport, tańszy jest prosument na razie.

ducarider

Posiadacz elektryka
Dostałem właśnie odpowiedz z Juice, że w 4 kwartale będzie implementacja ładowania z nadwyżek. Nawet mnie zaprosili do testów.

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja w tym tygodniu podłączyłem ładowarkę Huwaei (falownik PV też Huwaei) i ładuję z nadwyżki. Były problemy przy uruchamianiu, ale sobie poradziłem. Chyba jestem jednym z pierwszych w Polsce. Jak ktoś ma pytania chętnie odpowiem.
Teraz nareszcie nie muszę skakać po 3 aplikacjach.
Następny punkt rozbudowy systemu to bank energii. Tylko na razie drogi Sport, tańszy jest prosument na razie.
Jak to działa w rzeczywistości ?
Jakie masz parametry instalacji i jaki prąd ładowania ?
Tesla się nie buntuje na zmiany?

Jusand

Fachowiec
Działa, to tak że ustawiam sobie próg nadwyżki od jakiego ma się ładować. Dodatkowo jak jest mała moc to automatycznie przełącza na zasilanie jednofazowe.
Mam instalację PV 9,9 kWp. Ładuje 3 fazowo od 6A do max co daje falownik, chyba 12A
Jednofazowo od 6A do 16A.
Tesla się nie buntuje, jedynie informuje o przetrwaniu ładowania jak się przełącza z 1 na 3 fazy (bądź odwrotnie).
Na razie mam od tygodnia, nawet dobrze nie przetestowałem, dodatkowo jeszcze ostatnio pogoda nie dopisuje.

6a8

Posiadacz elektryka
Działa, to tak że ustawiam sobie próg nadwyżki od jakiego ma się ładować. Dodatkowo jak jest mała moc to automatycznie przełącza na zasilanie jednofazowe.
Mam instalację PV 9,9 kWp. Ładuje 3 fazowo od 6A do max co daje falownik, chyba 12A
Jednofazowo od 6A do 16A.
Tesla się nie buntuje, jedynie informuje o przetrwaniu ładowania jak się przełącza z 1 na 3 fazy (bądź odwrotnie).
Na razie mam od tygodnia, nawet dobrze nie przetestowałem, dodatkowo jeszcze ostatnio pogoda nie dopisuje.
Prądem ładowania - sterujesz w Tesli, czy w ładowarce ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja też ładuje nadwyżką. Ale z racji że zacząłem dużo dobierać z sieci rezygnuję z ładowania nadwyzka, bo mi się nie opłaca. Mam na ładowarce ustawiana blokadę ładowania w drogiej taryfie. W weekend w taniej nadal ładuje nadwyżką.
Dużo taniej jest w nocy wziąć prąd z węgla niż w słoneczne przedpołudnie. Ciekawe kiedy się do zmieni

zibizz1

Pionier e-mobilności
1. Mam 3MWh tego limitu i słyszałem że senat zwieksza mi na 4MWh. A wszystkim z 2MWh na 3MWh
2. Energia jest po tyle samo (0,69800 netto) ale przesył jest inny (0,42730 vs 0,08500 netto)
W sumie wychodzi
droga 1,38 brutto
"tania" 0,96 brutto
Właśnie mi przyszedł rachunek, dokupiłem 922kWh drogiej i 3534 "taniej". Jak sie dobiera drogą z sieci to już nie opłaca się ładować nadwyżką w drogiej. Lepiej zmniejszyć o 0,8 drogą (1,1zł kWh) a dokupić tanią po pełnej stawce 0,96zł

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja tradycyjnie staram się ale nie za bardzo, ładować w taniej dziennej mam od 13 do 16.
3 godziny w G12R (energa). Słońce świeci biorę wszystko z 9,8 KWP a dobieram w tej taniej.
Te różnice to kwoty nie warte horroru pilnowania. Z automatyką rozumiem, ale to i tak ogon macha psem

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja tradycyjnie staram się ale nie za bardzo, ładować w taniej dziennej mam od 13 do 16.
3 godziny w G12R (energa). Słońce świeci biorę wszystko z 9,8 KWP a dobieram w tej taniej.
Te różnice to kwoty nie warte horroru pilnowania. Z automatyką rozumiem, ale to i tak ogon macha psem
Już jestem po poszukiwaniach i jest stosunkowo prosta automatyka do tego. Jak zbiorę wszystko w kupę to opisze. U mnie rozchodzi się o to, że dom zużywa około 400w stale. Bardzo małe peaki. Grzeje gazem, fotowoltaike zakładam tylko po to bo dokupiłem Teslę. Od 13 mogę pracować w domu. Mam nadzieje, że mi się to poskłada. Tesli używam tylko w pracy

Bronek

Pionier e-mobilności
Pompa mi zjada : np teraz 80kWh / lipiec. A 1000kwh/w styczniu.
To daje ok 6000kWh rocznie, bez napinania na oszczedzanie
Tesla weźmie 3000 do 4000 kW/rok (to z apki bo nie mierzę aby nie być tym psem machanym swym ogonem/samochodem
Tak więc już w lutym magazyn pusty i tani prąd z podzialem na strefy wyczerpany.
Czyli fv zapewnia mi grzanie, kąpiele i paliwo.
To z grubsza i daje to też na oko 10,-12 tyś zł co, zamortyzuje fotowoltaike w ok 4 do 5 lat a razem z pompą w 8 do 9ciu.
U mnie bilans na zero za 4 lata tych obu inwestycji Gdyz doszła Pompa Ciepła rok temu .bez tego za rok FV bylby na zero
Trzeba w tym uwzględnić inflację i ucieczkę z kasą która, leżąc by sporo traciła
Takie tam gadanie, ale świadczące o tym że EV, PV i w miarę PC z sobą korelują. Aczkowiek PC to zależy jeszcze od ceny gazu i tu można dywagować?

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie fotowoltaika na starych zasadach będzie się amortyzowała jeszcze około 13miesięcy, czyli całkowity czas to 4-lata. Obecnie jestem na etapie podwyższania mocy i zabezpieczeń.

Nowi prosumenci powinni pamiętać że [kupują/sprzedają energię. I za każdy kupiony kWh płacą opłaty przesyłowe, obecnie coś około 40gr/kWh. Przy zakupie 10MWh to samego przesyłu macie na 4k PLN. W nowym systemie nawet niewielki bank energii będzie znacząco podnosił autokonsumpcję. Oczywiście pompy i Tesli nie da rady uciągnąć ale Teslę jeśli ktoś jeździ dom-praca-dom będzie można pewnie naładować w weekend i 3-4 dni da radę. Z pompą ciepła już gorzej ale i tak pewnie taniej to wyjdzie niż ceny gazu po nowym roku.