Slavekk_

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem warto dodać, że aby utworzyć konto wymagana jest dość duża liczba informacji osobistych, a weryfikacja zajmuje ładnych kilka godzin. Przynajmniej tak było ok. pół roku temu, kiedy ja się tam rejestrowałem. Po rejestracji nie miałem już problemu z ładowaniem w ich sieci, ale faktem jest też, że korzystałem tylko raz.
To prawda, pytają o dane jak do faktury, ale można zrezygnować z otrzymywania faktur... :cool:
Głowy bym nie dał, ale aktywację miałem po chwili.
Być może były to godziny przedpołudniowe w dzień powszedni.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja jeżdżę przez Słowację kilka razy w roku. Nawet się zarejestrowałem w eJoinGo i wpłaciłem 25 EUR, ale od ponad roku nie skorzystałem. Bardziej opłaca się ZSE Drive (np. pakiet 40 kWh za 11.90 EUR -> 0.30 EUR/kWh, albo pakiet 100 kWh za 24.90 EUR -> 0.25 EUR/kWh), albo Greenway SK (pakiet 30 kWh za 9.90 EUR -> 0.33 EUR/kWh, albo pakiet 100 kWh za 29.90 EUR -> 0.30 EUR/kWh). No i na niektórych Lidl-ach można się ładować kartą ChargePoint za 0.32 EUR/kWh (DC). Trzymam eJoinGo ja taką kartę zapasową.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ja jeżdżę przez Słowację kilka razy w roku. Nawet się zarejestrowałem w eJoinGo i wpłaciłem 25 EUR, ale od ponad roku nie skorzystałem. Bardziej opłaca się ZSE Drive (np. pakiet 40 kWh za 11.90 EUR -> 0.30 EUR/kWh, albo pakiet 100 kWh za 24.90 EUR -> 0.25 EUR/kWh),
Jechałem na Węgry na przełomie maj/czerwiec.
Abo ZSE na maj musiałbym zamówić w kwietniu - nierealne.
Dla przejazdu w jedną stronę (powrót w czerwcu) nieopłacalne.
No i najpierw trzeba zamówić ich kartę (8 EUR?) i poczekać aż pocztą przyślą, bo wiele lub wszystkie ładowarki się kartą odpala...

albo Greenway SK (pakiet 30 kWh za 9.90 EUR -> 0.33 EUR/kWh, albo pakiet 100 kWh za 29.90 EUR -> 0.30 EUR/kWh). No i na niektórych Lidl-ach można się ładować kartą ChargePoint za 0.32 EUR/kWh (DC). Trzymam eJoinGo ja taką kartę zapasową.
Na których Lidlach? Bo jakoś nie znalazłem...

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Abo ZSE na maj musiałbym zamówić w kwietniu - nierealne.
Zgadza się. Jak już wiem, kiedy jadę, to zamawiam nawet miesiąc wcześniej.
Dla przejazdu w jedną stronę (powrót w czerwcu) nieopłacalne.
Pakiet 40 kWh za 11.90 EUR to w sam raz w jedną stronę. W drugą (nastepny miesiąc) drugi pakiet za 11.90 EUR. A jak w jednym miesiącu w tę i z powrotem, to pewnie pakiet 100 kWh za 24.90 EUR jest najlepszym wyborem.
No i najpierw trzeba zamówić ich kartę (8 EUR?) i poczekać aż pocztą przyślą, bo wiele lub wszystkie ładowarki się kartą odpala...
Ja do tej pory nie miałem problemów z odpalaniem przez aplikację.
Na których Lidlach? Bo jakoś nie znalazłem...
Np. w Ružemborku.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
A czy te Lidle słowackie odpala się przez kod QR i kartę płatniczą?
Bo Chargepoint jakiś wybredny jest i np. w sąsiednim Dolnym Kubinie jest ładowarka na Lidlu, a on jej nie widzi. Sprawdzałem też Lidl Komarno - nie widzi.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A czy te Lidle słowackie odpala się przez kod QR i kartę płatniczą?
Tak. Na Lidl-ach SK nie obsługiwanych przez ChargePoint, trzeba przez QR kod i kartą (ale wtedy na DC jest 0.39 EUR/kWh, a nie 0.32 EUR/kWh). Tu są szczegóły:

1. Naskenujte: Naskenovaný QR kód z nabíjacej stanice Vás presunie na našu stránku.
2. Zaplaťte: Kliknite na ''Nabíjanie cez web'' a budete presmerovaný na platobný portál.
3. Nabíjajte: Po zadaní platobných údajov sa spustí proces nabíjania.

Bo Chargepoint jakiś wybredny jest i np. w sąsiednim Dolnym Kubinie jest ładowarka na Lidlu, a on jej nie widzi. Sprawdzałem też Lidl Komarno - nie widzi.
Ano. Jest niewiele ładowarek Ldil-a SK obsługiwanych przez ChargePoint. Ja też kiedyś próbowałem w Lidl Komarno przez kartę ChargePoint, ale nici (w apce ChargePoint jej nie ma, więc można się było tego spodziewać).

viallos

Pionier e-mobilności
Będąc we Włoszech zalogowałem się do beCharge - w miare sensowne ceny na doładowanie pod marketem czy gdzieś na mieście.

Dostałem jakiś kod na 10EUR jakby ktoś chciał skorzystać to polecam (min recharge 10kWh) - ja dostanę również 5EUR.

Copy the code you’ll find in the Profile section of the app and share it with one of your friends: you’ll get €5 off your next charging session and your friend will get €10 off!

FWRZC83

Jakie aplikacje, karty warto mieć przy wyjeździe za granicę?

Interesują mnie głównie Czechy i Austria.
Również Chorwacja, ale tam, zdaje się, rządzi Elen?

Czy da się sprawdzić zagraniczne ceny Kia Charge w wyższych taryfach przed zakupem droższego abonament
takie tematy na wakacje -bardzo dobra opcja

viallos

Pionier e-mobilności
Mają jeszcze pakiety za 1,70 zł na DC?
Używałem Pay Per Use - widzę że można do Walleta dodać jakieś kredyty i np za doładowanie 100EUR dostaniesz 110EUR do wykorzystania. Cena za AC była powyżej 50 centów więc drożej niż na SuC czy Ionity w Abo które posiadam na trasy .. ale jak bylem w mieście i na godzinkę gdzieś stawałem to mam to w 'dup...' dla mnie priorytetem jest wygoda na wakacjach a nie oszczędności.