Audi Q8 eTron Sportback

kpolak

Zadomawiam się
Czy ktoś ma jakieś dłuższe (kilka tys. kilometrów) doświadczenia z którymś z nowych Q8. Wyposażeniowo zacny pojazd (choć nie tak jak spalinowe odpowiedniki) i przede wszystkim pneumatyczne zawieszenie (dla mojej żony to ważne. Zrobiłem jazdę testową trochę denerwujący jest brak staje rekuperacji i one pedał driving. Do wzięcia za +/- 400k PLN. Trochę obawiam się wysokiego zużycia przekraczającego 25 kWh. Od 3 lat jeżdzę TM3LR (przebyłem 120k km) i rozważam zmianę, ktoś może coś więcej opowiedzieć?

nabrU

Moderator
Nikt tu chyba na Forum nie ma takiej bryki (ogólnie bida jest w dziale Audi), więc będzie ciężko o odpowiedź.

vwir

Pionier e-mobilności
Ewentualnie szukaj opinii po prostu o audi e-tron. To samo auto, tylko zmieniona nazwa. Wiem tylko jedną rzecz o tym aucie: ma świetną krzywą ładowania. No i Bjorn niejednokrotnie miał go w swoich łapach, więc poszukaj jego filmików.

nabrU

Moderator
Wiem tylko jedną rzecz o tym aucie: ma świetną krzywą ładowania.

Krzywa już nie jest tak dobra jak wcześniejsze modele (chyba 2019 czy 2020) quattro 55. Ale wciąż trzyma ok 100kW do 75-80%.

1683206790424.png

STMS

Pionier e-mobilności
ja bym radził nienapalać się na tą krzywą bo albo jest oszukany AKU [ większy niż podają] albo AKU szybciej będzie traciło pojemność

sebsek

Posiadacz elektryka
Czy ktoś ma jakieś dłuższe (kilka tys. kilometrów) doświadczenia z którymś z nowych Q8. Wyposażeniowo zacny pojazd (choć nie tak jak spalinowe odpowiedniki) i przede wszystkim pneumatyczne zawieszenie (dla mojej żony to ważne. Zrobiłem jazdę testową trochę denerwujący jest brak staje rekuperacji i one pedał driving. Do wzięcia za +/- 400k PLN. Trochę obawiam się wysokiego zużycia przekraczającego 25 kWh. Od 3 lat jeżdzę TM3LR (przebyłem 120k km) i rozważam zmianę, ktoś może coś więcej opowiedzieć?
Od wczoraj testuję e-trona 55 Sportback i na 21" felgach zużycie 25,7 kWh na autostradzie przy tempomacie ustawionym na 130 km/h. Temperatura ok 16 stopni. Odcinek 100km (50 + 50 w dwie strony) średnia wyszła 118 km/h.
Jazda po mieście 22-24 kWh/100km

Miało być BMW i4 M50 ale od zamówienia minęło 15 miesięcy, a diler nawet nie wie czy będzie produkcja w tym roku, dlatego też będzie Audi:)

Last edited:

Belkot

Posiadacz elektryka
Ewentualnie szukaj opinii po prostu o audi e-tron. To samo auto, tylko zmieniona nazwa. Wiem tylko jedną rzecz o tym aucie: ma świetną krzywą ładowania. No i Bjorn niejednokrotnie miał go w swoich łapach, więc poszukaj jego filmików.
Podobno ulepszony. Ma mniejsze zuzycie niz starszy e-tron. Caroseria ostatnio testował i jest duzy progres.

sebsek

Posiadacz elektryka
Q8 e-tron Sportback 55 dzisiaj odebrany :)
Od momentu zamówienia minęły rowno 2 miesiące.
Jakby miał ktoś jakieś pytania, bo mało tego auta w polskim internecie, to służę pomocą.