Automatyczne otwieranie auta - problem

Sakif

Zadomawiam się
Cześć,

Użytkuję TM3P od sierpnia 2023r od tamtego czasu otwieranie samochodu (czy to drzwi czy tylni bagażnik) działało bezproblemowo od około 2-3 tygodni często jest tak, że muszę wyjąć telefon z kieszeni a czasami przyłożyć go do słupka żeby odblokować auto.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?

Telefon to Iphone 15 pro.

Pozdrawiam,
Mateusz

ciastek

Pionier e-mobilności
„Od zawsze” miewam problemy z otwieraniem iPhone’m.
Czasem wystarczy przysunąć kieszeń z telefonem do auta, czasem wyjąć z kieszeni, czasem odblokować.
Na pewno nie trzeba przykładać do słupka. Jest tam antena NFC, którego iOSowa aplikacja Tesli nie obsługuje.

Sakif

Zadomawiam się
„Od zawsze” miewam problemy z otwieraniem iPhone’m.
Czasem wystarczy przysunąć kieszeń z telefonem do auta, czasem wyjąć z kieszeni, czasem odblokować.
Na pewno nie trzeba przykładać do słupka. Jest tam antena NFC, którego iOSowa aplikacja Tesli nie obsługuje.
No u mnie to jest dosłownie od 2-3 tygodni, wcześniej śmigało niezawodnie dlatego się zastanawiam co może być nie tak...

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja ostatnio też miałem często taki problem, tyle że telefon Samsung. Usunąłem kluczyk i dodałem ponownie i od tego momentu zero problemów.

Jest takie zjawisko, kilka razy przez pół roku użytkowania tak miałem, że przestało działać - telefon Samsung.
Z tym, że biorę to na przeczekanie. Po kilku, czasem kilkunastu godzinach zaczyna znów działać aż do następnego razu:)
Unikam bardziej siłowych rozwiązań:)

Michal

Moderator
U mnie (Pixel 5) trzeba raz na kilka tygodni wyłączyć i włączyć BT żeby kluczyk działał bez problemów. Moim zdaniem to jakiś problem telefonu, bo podobnie mam z głośnikiem BT.

KrzysztofFly

Moderator
U mnie (Pixel 5) trzeba raz na kilka tygodni wyłączyć i włączyć BT żeby kluczyk działał bez problemów. Moim zdaniem to jakiś problem telefonu, bo podobnie mam z głośnikiem BT.
Mam podobnie od niedawna w moim Poco F5 Pro (u mnie raczej co kilka dni i także pomaga wyłączenie i włączenie BT) z tym, że u mnie to się raczej zaczęło po ostatniej aktualizacji systemu z MIU na Hyper OS, przynajmniej tak to odebrałem, wcześniej nigdy nie miałem tego problemu (na poprzednim MI 11, też nie). Jednak być może, jest to zbieg okoliczności, może w ostatnim czasie była jakaś aktualizacja aplikacji Tesla i to może ona coś popsuła.

Michal

Moderator
U mnie też problem rozpoczął się od androida 12. Wtedy był to globalny jakiś case i poprawili updejtem.

slaveq

Pionier e-mobilności
Problem znany i lubiany. Highland myślę, że to poprawi przy użyciu tego nowego Ulta-wide band. W Iphone to naprawdę fajnie działa jak np. szukasz airtagów w domu, dokładność i kierunek bardzo wysokie.

Co do starszych Tesli myślę, że się musimy przyzwyczaić, że "ten typ tak ma".

Michal

Moderator
Problem znany i lubiany. Highland myślę, że to poprawi przy użyciu tego nowego Ulta-wide band. W Iphone to naprawdę fajnie działa jak np. szukasz airtagów w domu, dokładność i kierunek bardzo wysokie.

Co do starszych Tesli myślę, że się musimy przyzwyczaić, że "ten typ tak ma".
Ale to nie jest tragedia, bo serio u mnie zdarza się raz na 2-3 tygodnie i serio wygląda na jakiś problem z BT, bo głośnik JBL też z taką częstotliwością nie chce się łączyć.