awaria ładowarki pokładowej

lookash_c

Pionier e-mobilności
Jeżeli masz twarde dane takiej konwersji to napisz na priv lub na forum, żeby inni też się z tym mogli zapoznać. Mam 2 auta które chętnie bym przekonwertował, oczywiście jeżeli będzie miało to sens. Ciekaw jestem także strony formalnej: przerabiam auto i idę do wydziału komunikacji - zmieńcie mi tablice na zielone bo to od dziś elektryk?
Możesz odezwać się do evgarage.pl (teraz jest na urlopie). Formalności są do ogarnięcia jak najbardziej. Ale taka konwersja to sześciocyfrowa kwota będzie, do tego jakbyś chciał szybko ładować, szmery-bajery to jedynki z przodu obstawiam nie wystarczy :)

p0li

Pionier e-mobilności
Jeżeli masz twarde dane takiej konwersji to napisz na priv lub na forum, żeby inni też się z tym mogli zapoznać. Mam 2 auta które chętnie bym przekonwertował,
pracowalem w firmie ktora takie przerobki robila (w .de) i koszt wyglada mniej wiecej tak:
- prosta przerobka auta typu garbus z bateria ~15kWh - cena ok 35t€
- troche bardziej kompleksowa przerobka z dodatkowymi komponentami - bateria ~50kWh - 80t€
- topowa przerobka auta typu rols (bateria 70kWh, silnik 240kW i 1000Nm) - 150t€

wiec raczej - nie oplaca sie

tak jak @lookash_c napisal - jest kilka firm w .pl ktore to robia - no niby mozna taniej ze wtgledu na roboczogodziny ale kosztu podzespolow nie da sie przeskoczyc

dsc

Zadomawiam się
pracowalem w firmie ktora takie przerobki robila (w .de) i koszt wyglada mniej wiecej tak:
- prosta przerobka auta typu garbus z bateria ~15kWh - cena ok 35t€
- troche bardziej kompleksowa przerobka z dodatkowymi komponentami - bateria ~50kWh - 80t€
- topowa przerobka auta typu rols (bateria 70kWh, silnik 240kW i 1000Nm) - 150t€

wiec raczej - nie oplaca sie

tak jak @lookash_c napisal - jest kilka firm w .pl ktore to robia - no niby mozna taniej ze wtgledu na roboczogodziny ale kosztu podzespolow nie da sie przeskoczyc

Interesujące. Nie żebym szukał czegoś, ale że w ogóle istnieje taki rynek. Musi być naprawdę niszowy, coś dla fanatyków typu "chcę mieć ultra-cool dużego fiata w elektryku". Trochę jak Pan Samochodzik.

Z ciekawości, czy w cenie tzw. "topowej przeróbki" jest wliczony również kompletny, dostosowany pod użytkownika soft, wyświetlacz oraz jego integracja np. z Androidem, mapami Google, etc.? i Co z jego update'ami - są jakieś pakiery abonamentowe? Czy po prostu konwersja sprowadza się do wstawienia baterii, silnika, falownika, a wszystkie wajchy, pedały i wskaźniki w samochodzie zostają - na ile się da - po staremu?

p0li

Pionier e-mobilności
ciekawości, czy w cenie tzw. "topowej przeróbki" jest wliczony również kompletny, dostosowany pod użytkownika soft, wyświetlacz oraz jego integracja np. z Androidem, mapami Google, etc.? i Co z jego update'ami - są jakieś pakiery abonamentowe? Czy po prostu konwersja sprowadza się do wstawienia baterii, silnika, falownika, a wszystkie wajchy, pedały i wskaźniki w samochodzie zostają - na ile się da - po staremu?
i tak i nie - wszystko jest na zyczenie klienta, moze byc tablet z cudami na kiju albo zachowany stary design tylko podlaczony do komputera sterujacego wskaznikami

mielismy projekt gdzie klient chcial tablet z bajerami w takim samochodzie: https://external-content.duckduckgo...ad693bc246eb808aa9c436415cec57cc20&ipo=images

a mielismy klienta z drewnianym dkw gdzie do poruszania wskazowkami mechanicznych wskaznikow musielismy wymyslec serwomotory i elektronike sterujaca tym

mimx

Fachowiec
- dzień dobry, z tej strony [imię nazwisko] z serwisu Kia Dynamica
- dzień dobry
- mamy dla pana samochód zastępczy ELEKTRYCZNY w ramach gestu dobrej woli
- ooo, na jaki okres?
- na czas naprawy samochodu, do odbioru od ręki
- ooo...

Wygląda jakby mail do centrali trafił do kogoś decyzyjnego. Jestem zaskoczony, szczerze mówiąc.

6a8

Posiadacz elektryka
- dzień dobry, z tej strony [imię nazwisko] z serwisu Kia Dynamica
- dzień dobry
- mamy dla pana samochód zastępczy ELEKTRYCZNY w ramach gestu dobrej woli
- ooo, na jaki okres?
- na czas naprawy samochodu, do odbioru od ręki
- ooo...

Wygląda jakby mail do centrali trafił do kogoś decyzyjnego. Jestem zaskoczony, szczerze mówiąc.
Nie powinieneś być zaskoczony tym że zostałeś potraktowany normalnie.
To by oznaczało że już się przyzwyczailiśmy do tego aby nami pomiatano.

mimx

Fachowiec
Jestem zaskoczony tym, że zmienili zdanie ;) A poza relacją z moich przygód tutaj, nie robiłem żadnego szumu w mediach społecznoścowych czy gdziekolwiek indziej.

mimx

Fachowiec
Dostałem Soula EV. Zdaje się, że muszę się z nim zaprzyjaźnić na dłużej, bo "sterownik ładowania" jest aktualnie niedostępny w Europie, czekają. W każdym razie dorardca serwisowy potwierdził, że samochód zastępczy mam do dyspozycji aż naprawią Niro, co może potrwać nawet miesiąc.

mimx

Fachowiec
Mały update a właściwie brak update'u :cry:
Minęło już ponad 5 tygodni od "uceglenia" Niro i części nadal nie dojechały. Dealer nie był w stanie podać ETA. Póki co zrobiłem ponad 3kkm zastępczym Soulem...