Awaria wiązki elektryczne w I-Pace EV400

januszch

Nowy na Forum
Mam I-Pace ev400. Po 14.500 km uszkodziła się wiązka elektryczna. W złączce odpadł jeden cienki kabelek. Wymianę wyceniono na 12tyś zł. Miałem inne drogie samochody i nigdy takiej awarii nie miałem. Czy u was takie rzeczy się zdarzyły w Jaguarze.

Janusz

6a8

Posiadacz elektryka
Masz jeszcze gwarancję ?
W teslach wyceny też czasami zapierają dech, ale to stosunkowo młode samochody i raczej większość rzeczy o których się tutaj pisze obejmuje gwarancja. Ale czas biegnie niestety tylko w jednym kierunku :confused:
Ale na szczęście pojawia się coraz więcej serwisów alternatywnych. W przypadku takiego uszkodzenia taki serwis powinien dać radę wykorzystując zamiennik lub części używane.

Olecki

Pionier e-mobilności
Mam I-Pace ev400. Po 14.500 km uszkodziła się wiązka elektryczna. W złączce odpadł jeden cienki kabelek. Wymianę wyceniono na 12tyś zł. Miałem inne drogie samochody i nigdy takiej awarii nie miałem. Czy u was takie rzeczy się zdarzyły w Jaguarze.

Janusz
Cena taką bo zapewne policzyli sobie wymianę całej wiązki a to potrafi zająć sporo roboczogodzin (w zależności od tego jak ona biegnie w samochodzie). Natomiast jeśli jest problem przy samej złącze to ogarnięty elektryk samochodowy powinien sobie poradzić za ułamek tej kwoty naprawiając kostkę a nie wymieniając wiązkę. ASO może jednak nie mieć zgody na taką naprawę jeśli producent przewiduje tylko wymianę.

Ronin78

Posiadacz elektryka

Janusz
2% wartości samochodu więc nie taki dramat jak na darcie całej wiązki, tego na pewno nie wymienią "częściowo".

mierski

Nowy na Forum

Janusz
Tak, szukali przyczyny przez 3 tygodnie za 6T złotych, aby wymienić wiązkę za 200 zł... obłamany żołty kabelek od wiązki przedniego silnika

mierski

Nowy na Forum
Po uruchomieniu zdarza się komunikat AWARIA SKRZYNI BIEGÓW i miga "D" i nic się nie da zrobić.
Ha, właśnie padła druga wiązka!!! 57.000 km, obłamany czarny kabelek wiązki sterującej blokadą "skrzyni biegów", czyli bolcem blokującym napęd w pozycji PARK.
ASO przewiduje wymianę całej wiązki, ale aby o zrobić należy zdemontować przednie zawieszenie - ASO przewiduje wymianę śrub etc. - koszt - ca. 15T netto ...

Patrizio17

Fachowiec
My się z bólem serca naszego Jaguara pozbyliśmy się 1,5 roku temu, spędził w serwisie 7 miesięcy przez 3,5 roku eksploatacji. Poza Macanem żadne auto do dzisiaj w tej klasie tak dobrze jeździ, mam na co dzień do czynienia z ev6 2023 oraz nowym Y, obydwa jeżdżą nieźle jak na brak pneumatyki, ale I-pace jest poziom wyżej.

nabrU

Moderator
ale I-pace jest poziom wyżej.

w dziedzinie komfortu pewnie tak, ale cały JLR jest raczej znany (przynajmniej w UK) z awaryjności.