Bagażnik bazowy na zintegrowane relingi

mako

Zadomawiam się
Zakładałem, że na narty pojadę z boxem na dachu, niestety do początku lutego Thule ciągle nie wprowadziło bagażnika bazowego montowanego do zintegrowanych relingów. Musiałem trochę kombinować żeby się zapakować.
Minęły prawie 3 kolejne miesiące i nadal nic. Może ktoś analizował temat bagażnika bazowego i wie coś więcej na ten temat?

Tompor

Zadomawiam się
Nie szukałem, bo nie jestem zainteresowany, ale spotkałem gościa na ładowarce, który miał zamontowany taki bagażnik, więc chyba coś jest.

mako

Zadomawiam się

Tompor

Zadomawiam się
No to niestety musimy poczekać. Tak jak z dywanikami, od KIa, to porażka, nawet but z tyłu się nie mieści na dywaniku. To samo z chlapaczami, to jakieś ogryzki, kupiłem uniwerszalne i są lepsze od oryginalnych.

kiki111

Zadomawiam się
A niro występuje w ogóle w wersji bez relingów?
W kwestii dywaników w takim razie dobrze że nie wziąłem dywaników od dealera za 300zł a zamówiłem na allegro sporo taniej, nie mam uwag do spasowania i jakości.

mako

Zadomawiam się
Na Reddicie znalazłem informację, że plastikowe relingi zintegrowane nie spełniają wymagań bezpieczeństwa Thule, dlatego firma zdecydowała się tylko na wersję zaciskową do drzwi.
Gdyby to była prawda byłbym rozczarowany, bo wpakowałem się w samochód którym nie mogę jechać na narty.

mako

Zadomawiam się
Thule Support Sweden:
Nie mogę potwierdzić Panu informacji co do tego, że Kia Niro EV 2023 posiada relingi niespełniające wymagań bezpieczeństwa Thule.

Taka rekomendacja natomiast pojawiła się dla modelu Kia Niro SG2 rocznik 2023, ale widzę że relingi raczej niczym się nie różnią więc możliwe że ta rekomendacja będzie też dotyczyć Pana modelu auta.

czyli na dachu niczego nie przewieziemy, przynajmniej nie na bagażniku dachowym Thule.
Specyfikacja Niro i instrukcja mówiąca o tym że bagażnik dachowy może być max. obciążony 100 kg to fikcja.

mako

Zadomawiam się
Wygląda na to że Thule coś wymyśliło dla Niro z relingami zintegrowanymi - link

mako

Zadomawiam się
Thule mi odpisało, że bagażnik dachowy do Kia Niro SG2 2023 jest dla modelu z punktami montażowymi, które mogą znajdować się pod zaślepkami w relingach.
Zakładam więc, że problem lichych, plastikowych relingów został rozwiązany tak jak w bagażniku Yakima - wyciągasz zaślepki, coś tam wkręcasz i to stabilizuje konstrukcję.
Pojawił się też odpowiedni model od Kia - kod produktu AT210ADE00AL - chyba jeszcze niedostępny w Polsce.
Ja pewnie wrócę do tematu przez sezonem zimowym.

pbr

Zadomawiam się
Thule mi odpisało, że bagażnik dachowy do Kia Niro SG2 2023 jest dla modelu z punktami montażowymi, które mogą znajdować się pod zaślepkami w relingach.
Zakładam więc, że problem lichych, plastikowych relingów został rozwiązany tak jak w bagażniku Yakima - wyciągasz zaślepki, coś tam wkręcasz i to stabilizuje konstrukcję.
Pojawił się też odpowiedni model od Kia - kod produktu AT210ADE00AL - chyba jeszcze niedostępny w Polsce.
Ja pewnie wrócę do tematu przez sezonem zimowym.
Dzięki za info, pytanie kto im to robi (koncerny zazwyczaj biorą to od kogoś i przyklejają swoją nalepkę np. PSA przed połączeniem brała od Thule, być może dalej tak jest).
Natomiast wydaje mi się że masz racje bo ze zdjęć tego AT210ADE00AL wynika że uchwyt nie obejmuje relingu tylko jest tak jakby na nim.
Przy okazji spróbuję podnieść zaślepkę i zobaczyć do środka czy jest tam jakieś miejsce na mocowanie przez śrubę.

Jobski

Zadomawiam się
Przecież na Thule jest instrukcja gdzie jest pokazane, że pod zaślepką jest nakrętka trzymająca reling.
Wykręcasz ją i w jej miejsce wkręcasz dystans do którego mocujesz stopę bagażnika dachowego.

pbr

Zadomawiam się
Przecież na Thule jest instrukcja gdzie jest pokazane, że pod zaślepką jest nakrętka trzymająca reling.
Wykręcasz ją i w jej miejsce wkręcasz dystans do którego mocujesz stopę bagażnika dachowego.
To wiem ale chcę zerknąć jak to wygląda "u mnie"

Ja2nek

Zadomawiam się
Jakby ktoś szukał jeszcze bagażnika dachowego to są już w sprzedaży w ASO
nr REF: AT210ADE00AL
dostałem info że dostępność 1-2dni robocze

EDIT: cena na priv :p

...mi podali 1340zł brutto
Ale obstawiam że w każdym ASO mogą zaproponować różne stawki...

Last edited:

Jobski

Zadomawiam się
Jakby ktoś szukał jeszcze bagażnika dachowego to są już w sprzedaży w ASO
nr REF: AT210ADE00AL
dostałem info że dostępność 1-2dni robocze
Zapomniałeś podać najważniejszego - cena?

Jacek EV

Nowy na Forum
Ja dokupiłem tylko belkę do bagażnika Inter pack. Miałem w Vitarze ten bagażnik ale tam jedna belka była krótsza. Sama belka 140 zł i po problemie. Bagażnik koszt ok 600 zł.