Bagażnik rowerowy na hak

Jaceq

Pionier e-mobilności
Trenował ktoś z Was temat haka w eC4 z przeznaczeniem na bagażnik rowerowy? Bardzo by mi się przydał, bo mam hak w drugim aucie i bagażnik, więc można by go przekładać między autami. W polskich cennikach Citroena jest informacja, że hak da się zamówić tylko do wersji spalinowych, natomiast spotkałem się z informacją na forach angielskich i niemieckich, że jest możliwość zamontowania haka z przeznaczeniem wyłącznie do bagażnika rowerowego. Znalazłem nawet taką ofertę w DE:

Piszą tam wyraźnie, że nie można tego haka używać do ciągnięcia przyczepy. Tylko czy taki hak będzie legalny? Bo pewnie może być kłopot z wpisem w dowód rejestracyjny, jeśli auto nie ma możliwości ciągnięcia przyczepy. A może w takiej sytuacji nie trzeba wprowadzać adnotacji do dowodu rejestracyjnego?

p0li

Pionier e-mobilności
nie wiem jak jest w .pl ale pierwszy eC4 jakiego spotkalem (po zakupie swojego) miał właśnie zamontowany hak - podejżewam że właśnie do stojaka na rowery

Jaceq

Pionier e-mobilności
Właśnie nie wiem jak to formalnie ugryźć. W DE zdaje się, że w ogóle nie ma konieczności wpisu w dowodzie rejestracyjnym n.t. haka. W PL, z tego co wiem za brak wpisu o haku Policja podczas kontroli może zatrzymać dowód rejestracyjny. Zatem trzeba taki wpis mieć. Tylko czy Urząd wprowadzi adnotację o haku do dowodu rejestracyjnego, jeśli w polach O1/O2 będzie pusto? (te pola wskazują maksymalną masę ciągniętej przyczepy z hamulcem/bez hamulca).

Olecki

Pionier e-mobilności
W Polsce trzeba mieć odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym, inaczej nie przejdzie przeglądu a przy kontroli policyjnej też mogą być problemy. Widziałem jednak w sieci taki wpis:
Mam hak tylko do podpinania platformy rowerowej i mam wbite w dowód bagażnik rowerowy
To auris hybrid gdzie bez specjalnego pakietu chłodzenia baterii za 10k nie wolno ciągać przyczep
Tak więc można to rozwiązać ale po szczegóły zapewne najlepiej udać się do okręgowej stacji kontroli pojazdów i dopytać.

Jaceq

Pionier e-mobilności
O, ciekawe. Nie wiedziałem, że można mieć wpis "bagażnik rowerowy". Zadzwonię do Wydziału Komunikacji i dopytam..

Jaceq

Pionier e-mobilności
Wygląda na to, że faktycznie w dowodzie rejestracyjnym potrzebny jest tylko wpis "bagażnik" dla trzeciej tablicy. Hak dla rowerów to nie hak, tylko "urządzenie integrujące bagażnik rowerowy, wyglądem przypominające hak holowniczy" i nie trzeba, a nawet nie można go wbijać do dowodu rejestracyjnego :unsure: Brzmi pokrętnie, ale zdaje się, że jest zgodne z prawem. Znalazłem dość szeroko opisany temat tutaj:

"Podczas wykonywania okresowego badania technicznego pojazdu nie należy traktować zamontowanego urządzenia integrującego bagażnik rowerowy jak urządzenie sprzęgające (hak holowniczy). Zaczep „hak do bagażnika” musi być wyposażony w tabliczkę znamionową. Na tabliczce znamionowej znajdują się informacje techniczne. Wskazane jest sprawdzenie złącza elektrycznego – jako elementu instalacji elektrycznej pojazdu."

Czyli bardzo ważne, by "nie-hak" posiadał tabliczkę znamionową i by na niej było to jednoznacznie opisane. Pozostaje poprosić sprzedawcę o podesłanie foto tabliczki znamionowej sprzedawanego "urządzenia integrującego".

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Z tego linku który podałeś wynika iż jeszcze ważniejszy jest wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu F3 - jeśli są kreski nie można montować bagażnika, jeśli jest ta sama wartość co w polu F2 to można.

W samochodach bez określonej masy całkowitej zespołu pojazdów na tabliczce znamionowej pojazdu nie można montować urządzeń integrujących, wyglądem przypominających hak, ponieważ producent tego nie przewidział lub przewidział inne rozwiązania do przewozu rowerów takie jak FlexFix Opel albo montaż uchwytu rowerowego na pokrywie bagażnika z tyłu nadwozia MINI.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Z tego linku który podałeś wynika iż jeszcze ważniejszy jest wpis w dowodzie rejestracyjnym w polu F3 - jeśli są kreski nie można montować bagażnika, jeśli jest ta sama wartość co w polu F2 to można.
Masz rację. I tutaj prośba do posiadaczy e-C4 - moglibyście zerknąć co macie w polach F2 i F3 w dowodzie rejestracyjnym?