Baterie nowości

Bronek

Pionier e-mobilności
Takie 500Wh/1kg

Screenshot_20230323-171202_YouTube.jpg

vwir

Pionier e-mobilności
Nie zarejestrowałem niczego o prędkości ładowania, rozładowania, zakresie temperatur w jakich mogą pracować, ilości cykli, etc.

Michal

Moderator
Jak zaczną produkować to będzie news ;) Za dużo już było takich przełomów, żebym wierzył w ten news nawet od Munro.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jeszcze koszt. W kosmos wysyłają super technologie i np ogniwa PV o sprawności ponad 35% a tymczasem świat używa takich po ~20% bo cena. Ciekawe jaka cena za kWh będzie, 2x mniejsza masa sugeruje że jest w stanie konkurować nawet mimo 2x kosztowniejszego procesu produkcji

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie zarejestrowałem niczego o prędkości ładowania, rozładowania, zakresie temperatur w jakich mogą pracować, ilości cykli, etc.
1679602282378.png

Wygląda fajnie. Anoda całkowicie krzemowa?

Spojrzałem na giełdę w USA i 38% na plus dziś amprius... Ale patrząc na amerykańskie sturtupy typu Theranos, Nikola, mam mocne obawy że ktoś kupuje takich ludzi jak Munro żeby sprzedać bajki.

pbr

Posiadacz elektryka
Tak jak mówi w filmie na razie to będzie dla branży areo bo za tą samą baterię będą mogli wziąć kilka razy więcej. Więc pewnie na początek samoloty, drony itd.
Fajnie pomarzyć o świecie gdzie np. bateria do takiego Niro zamiast 400+kg waży 120kg i zajmuje 2 razy mniej miejsca ;).
Natomiast Kluczowy news jak dla mnie to tą anoda. Wszystko co prowadzi do uniezależnienia od Chin jest bardzo mocno wspierane przez rząd w USA Więc pewnie sypną kasą na rozwój i dlatego ten skok na giełdzie :)

Michal

Moderator
Krzemowe podobno pękają i nie wiem czy da się to rozwiązać. W laboratorium zawsze coś wychodzi ale moje przewidywanie jest takie, że nie ma szans tego robić na dużą skalę.

Lupus

Posiadacz elektryka
Tak jak mówi w filmie na razie to będzie dla branży areo bo za tą samą baterię będą mogli wziąć kilka razy więcej. Więc pewnie na początek samoloty, drony itd.
Fajnie pomarzyć o świecie gdzie np. bateria do takiego Niro zamiast 400+kg waży 120kg i zajmuje 2 razy mniej miejsca ;).
Natomiast Kluczowy news jak dla mnie to tą anoda. Wszystko co prowadzi do uniezależnienia od Chin jest bardzo mocno wspierane przez rząd w USA Więc pewnie sypną kasą na rozwój i dlatego ten skok na giełdzie :)
Ogniwa NMC w Niro już mają gęstość energii 250-270 WH/kg, czyli same ogniwa (64kWh) ważą ok 250 kg.
400+kg to jest waga całej baterii, wliczając obudowy itp.