Be Charge

klata

Zadomawiam się
Hej, czy próbowałeś częściej przez apkę czy raczej przez kartę? Zastanawia mnie na ile potrzebna jest ta karta. Planuję wkrótce wyjazd do Włoch też właśnie przz Czechy i Austrię i zastanawiam się czy zamawiać kartę czy spokojnie bezpiecznie sama apka wystarczy?
Uruchamiałem kartą oprócz tego jednego razu jak się nie dało. Za kartą przemawia łatwość i szybkość. Podjeżdżasz, przykładasz i startuje. Z apką trzeba wybrać odpowiednie złącze, może być problem z netem. Obsługa aplikacji też do najprzyjemniejszych nie należy... Czy zawsze uda się wystartować z apki trudno powiedzieć, za mało używałem.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Uruchamiałem kartą oprócz tego jednego razu jak się nie dało. Za kartą przemawia łatwość i szybkość. Podjeżdżasz, przykładasz i startuje. Z apką trzeba wybrać odpowiednie złącze, może być problem z netem. Obsługa aplikacji też do najprzyjemniejszych nie należy... Czy zawsze uda się wystartować z apki trudno powiedzieć, za mało używałem.
Ja ładowałem się 3 razy w Polsce z apki, wyjazd jeszcze przede mną. Jeden z tych razów się nie udał i sesja zawisła. Gdy zadzwoniłem na support, powiedzieli żeby skorzystać z karty ;-) Finalnie musiałem napisać maila na support i po kilku godzinach mi tę sesję usunęli. Kłopot w tym, że drugiej sesji nie uruchomisz w takiej sytuacji.. Myślę, że tak jak @klata pisze, lepiej, łatwiej, wygodniej i szybciej będzie z karty RFID. Przychodzi naprawdę szybko, w kilka dni była u mnie.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Mi wlasnie przyszla karta :)
Teraz czekam na fajniejsze pakiety ;)
Te obecne już nie są takie złe... Ale zawsze mogą być lepsze. Za kilka dni ruszam w trasę, wykupię BeRegular jako uzupełnienie do Superchargerów. Zauważyłem, że na ich stacjach jest aktywna opcja rezerwacji ładowarki. Sprawdzimy czy i jak działa 😉

acc

Zadomawiam się
A czy można zarejestrować się bez subskrypcji jako Pay-as-you-go, zamówić kartę (bo i tak jest płatna), a dopiero przed wyjazdem zamówić pakiet aby był ważny jak najdłużej?
Wyjeżdżam w piątek 14.7 - z tego co piszecie to karta powinna dotrzeć.

Jaceq

Pionier e-mobilności
A czy można zarejestrować się bez subskrypcji jako Pay-as-you-go, zamówić kartę (bo i tak jest płatna), a dopiero przed wyjazdem zamówić pakiet aby był ważny jak najdłużej?
Wyjeżdżam w piątek 14.7 - z tego co piszecie to karta powinna dotrzeć.
Oczywiście, że tak. Dokładnie tak zrobiłem :) Pakiet dopiero włączę za kilka dni. Jeśli skorzystasz z mojego kodu polecającego (0ZGUJQQ), to dostaniesz 10 EUR na przetestowanie ładowania w Pay-as-you-go, np. na którymś IONITY. Proponuję pamiętać, że pewnie pakiet odpalą w ciągu 24 godzin, więc dla pewności warto włączyć pakiet 1 dzień wcześniej.. Będę to przerabiać w tym tygodniu to dam znać jak to czasowo wygląda. Myślę, że jeśli teraz zamówisz kartę, to w ciągu 10 dni przyjdzie na luzie.

acc

Zadomawiam się
No ty chyba tak zrobię. Chociaż w czwartek przyszła mi ładna drewniana karta greenway'a (równo po 3 tygodniach od zamówienia - i o dziwo nic nie potrącili jeszcze za nią, a zdawało mi się że 10zł kosztuje), to jednak przez ich politykę uczciwego korzystania musiałbym w polsce wyjeździć ponad 1000km (co mi jest mało opłacalne, bo na codzień ładuję się albo w domu mając PV, albo na darmowym lidlu/kauflandzie.

A można pakiet mieć tylko na miesiąc i pod koniec tych 30/31 dni zrezygnować?

Jaceq

Pionier e-mobilności
A można pakiet mieć tylko na miesiąc i pod koniec tych 30/31 dni zrezygnować?
Tak. Z resztą mam podobny plan. W Polsce właściwie tylko Ionity mają plus jakieś pojedyncze punkty 11kW. To opcja raczej na wakacje.

acc

Zadomawiam się
No to poszedł referal. Te 10 euro to z automatu Ci widział przy ładowaniu mimo że balance jest 0? No i muszę pilnować by te 10e rozliczyć w ramach profilu prywatnego, bo tylko tutaj jest. Na firmowym już nie.

Ale karta zamówiona na profilu firmowym, a potem pakiet - przynajmniej połowę vatu się odzyska, zawsze to coś co dodatkowo obniża koszt każdej kWh.

W takim razie czekam na relację z wyjazdu i opinie jak sprawują się karta i pakiet!

Jaceq

Pionier e-mobilności
No to poszedł referal. Te 10 euro to z automatu Ci widział przy ładowaniu mimo że balance jest 0? No i muszę pilnować by te 10e rozliczyć w ramach profilu prywatnego, bo tylko tutaj jest.
Tak, ładujesz normalnie z taryfy pay-as-you-go i pobierze środki z kuponu. Przy czym nawet jeśli załadujesz za mniej niż 10 EUR deaktywuje cały kupon. Jeśli załadujesz za więcej, pobierze brakującą kwotę z karty płatniczej.