Testowałem Ionity w Nowostawach w obu kierunkach - bez problemu, więc pewnie pozostałe też będą działać. Poza tym tak wyrywkowo sprawdziłem, że pozostałe obsługiwane lokalizacje w Polsce to Last Mile Solutions (LMS) / Equay. Testowałem jedną z nich przy salonie VW/Cupra w Łodzi przy Szczecińskiej (DC 30KkW - też działało bez problemu. Niestety ogromna większość tej sieci to ładowarki AC, wyrywkowo trafiają się DC ale z niższymi mocami, rzędu 20-30kW.Ionity w Polsce działa bez problemu (tam gdzie jest?). I jeszcze, jakaś stacja na Helu się pojawiła testowo bodajże, czy ktoś to może potwierdzić?
Za moment przyszła też faktura. Mimo, że na firmę, jest tam naliczony
VAT jest naliczany zgodnie ze stawką w kraju sprzedawcy.Za moment przyszła też faktura. Mimo, że na firmę, jest tam naliczony VAT 22%.
To wiadomo. Ale można też w takim wypadku wystawić fakturę bez VAT-u i wówczas jest mniej zachodu przy rozliczaniu.VAT jest naliczany zgodnie ze stawką w kraju sprzedawcy.
Postaw się w ich sytuacji. Mając tysiace klientów w wielu krajach nie zastanawiają się jak komu dogodzić, tylko robią tak jak im wygodnie.To wiadomo. Ale można też w takim wypadku wystawić fakturę bez VAT-u i wówczas jest mniej zachodu przy rozliczaniu.
Nie no, bez przesady. Jest standardowa procedura wewnątrz Unii. Właśnie po to żeby uprościć życie przedsiębiorcom. Jeśli masz europejski NIP i jesteś z kraju Wspólnoty można wystawić fakturę wewnątrzwspólnotową bez VAT-u. Ale dyskusja akademicka - wystawili jak wystawili. Oferta i tak korzystna 😀Postaw się w ich sytuacji. Mając tysiace klientów w wielu krajach nie zastanawiają się jak komu dogodzić, tylko robią tak jak im wygodnie.
Uważam, że masz słabaą ksiegową, albo nie chciała sie podkładac. Firmy informatyczne "produkują" soft kub tworzą usługi np. abonamentowe w PL, dostarczaja klientom poza PL i to idzie z VAT "np" ponieważ dostarczenie nastepuje w kraju odbiorcy. To jest taka sama usługa i nie korzystasz z niej w IT tylko dla fiskusa w PL (jak sie uprzesz). Ja bym sie kopał.O WNT (wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów) jest mowa kiedy towar jest fizycznie wysyłany z kraju sprzedawcy do nas do Polski - i wtedy możemy mieć FV w cenie netto, a podatek VAT opłacany jest w kraju nabywcy. I o ile przy karcie RFID można by mówić że to WNT, o tyle subskrypcja pakietu kWh nie jest żadym fizycznym towarem. Tak samo zakup energii w modelu Pay Per Use - nawet jeśli by traktować energię jako towar (co jest dosyć śliskie), to nie ma tu dostarczenia z innego kraju UE do Polski. Dlatego też mogli wystawić FV ze swoim vat'em.
Mniej więcej tak mi to wytłumaczyła księgowa![]()