Be Charge

abes99

Posiadacz elektryka
W instrukcji do e208, którą wygooglałem, jest właśnie mowa o pauzowaniu DC (superfast charging, mode 4) - załącznik wyżej. Ale nie przetestuję, akurat jestem użytkownikiem "innej" platformy PSA (500e) niż "domyślna" E-CMP ;)
Najlepiej popróbować różnych kombinacji (krótsze, dłuższe) - bo mogło się coś w międzyczasie zmienić. Ja np. się zdziwiłem jak odkryłem, że teslowy przycisk na WC3 przerywa u mnie ładowanie Oczojeba ;)

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
nie musisz testowac - jesli chodzi o DC - mozesz przerwac tylko ze slupka
Faktycznie w instrukcji jest mowa o możliwości wstrzymania ładowania także na DC, jednak nie wiem czy w takiej sytuacji zwalnia blokadę kabla. To już musi sprawdzić ktoś, kto ma blisko jakąś stację.

Zrzut ekranu 2023-11-21 180725.png

KrzysztofFly

Moderator
Jeśli blokada kabla nie jest zwolniona to co jest odwieszane w nastepnym kroku instrukcji?
Przeczytaj jeszcze raz od początku ;). Początek jest o zakończeniu ładowania, a później jest wtrącenie o wstrzymaniu ładowania, a zakończenie to raczej co innego niż wstrzymanie ;).
Zrzut ekranu 2023-11-21 190635.png

KrzysztofFly

Moderator
Czy tlumacz miał ten sam słownik?
Myślę, że tłumacz nie musiał go używać ;)
Jednak widać zbieżność obu instrukcji:
The end of charging - Zakończenie ładowania
You can also pause charging - Można również wstrzymać ładowanie
Nie wiem jak jest w przypadku ładowania na DC, bo nie jestem w stanie tego w domu sprawdzić, jednak wstrzymanie ładowania w AC nie zwalnia blokady kabla. Myślę, że przy DC będzie tak samo.

KrzysztofFly

Moderator
zwalnia jesli auto jest otwarte
na DC nie dziala - testowalem - przerwac mozna tylko ze slupka
No ten przypadek pominąłem, bo przecież samo otwarcie na AC zwalnia blokadę (chyba na 30sekund), nawet podczas ładowania.

cooler

Pionier e-mobilności
zwalnia jesli auto jest otwarte
na DC nie dziala - testowalem - przerwac mozna tylko ze slupka
To jakiś koszmar, nie da się po prostu z apki lub z monitorka przerwać ładowania DC? A gdyby zmniejszyć nagle docelowy poziom baterii, to chyba auto przerwie samo, bo już ma więcej niż potrzeba?

Jusand

Posiadacz elektryka
To jakiś koszmar, nie da się po prostu z apki lub z monitorka przerwać ładowania DC? A gdyby zmniejszyć nagle docelowy poziom baterii, to chyba auto przerwie samo, bo już ma więcej niż potrzeba?
Nie da się zmienić poziomu naładowania baterii, nie przewidzieli takiej opcji 😉