Będziem (chyba) instalować magazyn energii

nabrU

Moderator
Kilka tygodni temu wpłaciliśmy zaliczkę na nowy dom i jak deweloper wszystko pozakańcza, prawnicy obu stron i bank pozałatwiają 'papiery', to może za jakiś miesiąc czy dwa będzie przeprowadzka. I jak to w takich chwilach bywa, żona myśli co na podłogę dać itp., a ja z kolei 'jak ładować dwa elektryki' plus 'czy iść w PV, magazyn energii czy obie rzeczy na raz bo tania energia to przeszłość’.

Kasy jak to w takiej chwili nigdy nie za dużo, więc padło, że chyba pójdziemy w magazyn energii na razie bez solarów. To pewnie dość nietypowe podejście z Waszego punktu widzenia, ale chętnie przeczytam co o tym myślicie. A dlaczego tak, o tym poniżej.

Gwoli wyjaśnienia dom to taki dość typowy angielski 3-kondygnacyjny 'townhouse' tym razem bez podjazdu z przodu (jak widać na zdjęciu), więc przed domem ładowania nie będzie, choć skrzynka z przyłączem 1F 100A i smartmeterem jest zaraz obok drzwi wejściowych). Mamy też z tyłu garaż (bez prądu na razie), który niejako przylega do ogródka więc padło, że ok 25 metrów kabla zbrojonego SWA 10mm2 wystarczy, aby podciągnąć prąd na około domu do garażu i mieć tam zainstalowaną ładowarkę 32A/7kW plus światło/prad. Czyli jedna sprawa prawie z głowy.

IMG-20221203-115950.jpg

Dach jak widać jest dwuspadowy z jedną połacią idealnie patrzącą na południe (no tak naprawdę to jakoś tak na azymut 190 stopni) i ze względu na wysokość i umieszczenie domu jako ostatni w szeregu - bez żadnego zacienienia. Można by rzec, że ideał do PV tyle, że powierzchnia tej połaci to jakieś 3 x 9 metrów. A to kokosów w kWp nie da, bo wymiar okazuje się nietypowy do typowych solarów, które mierzą zazwyczaj ok. 170 x 110cm, a te nietypowe (jak np. Perlight PLM-295MB-54 czyli 150x100cm) też jakoś na styk na ten dach włażą dając max. 5,3 kWp. (bo każdy panel tego typu to max. 295W).

Przy mojej lokalizacji i parametrach dachu/potencjalnej instalacji PV kalkulator PVGIS-5 wylicza, że rocznie powinienem uzyskać ciutke ponad 5900 kWh energii. Z tym, że to średnio jakieś 700kWh/m-c w maju, czerwcu i lipcu i trochę ponad 200kWh/m-c w grudniu czy styczniu. I to wszystko oczywiście średnio, bo pogodę ciężko przewidzieć, choć dewiację pogodową kalkulator też wylicza.

PVGIS-5_GridConnectedPV_50.890_-1.256_undefined_crystSi_5.3kWp_14_45deg_10deg.jpg

Zużycie energii w dotychczasowym domu za 2022 rok wyniosło 6558 kWh z tego w taniej taryfie (czyli w nocy) zużyliśmy 4525kWh, więc w droższej (dziennej) taryfie było to 2033kWh. Czyli 69% naszego zużycia to noc, gdzie ładowane są EV czy nastawiana pralka/suszarka czy zmywarka, aby obniżyć koszty Z tego według danych EVSE na ładowanie EV poszło 3744kWh czyli 82% zużycia w tańszej nocnej taryfie. Gdy nie ładujemy EV to dzienne zużycie energii to ok 8-9 kWh.

Co do mojej taryfy elektrycznej to w godzinach 21:30 – 02:30 (czyli przez 5h) płacę 8,25p/kWh, poza tymi godzinami 34,86p/kWh. Taryfa podpisana do połowy lipca 2023 potem będzie (jak znam życie) tylko drożej (choć zazwyczaj sporo drożeją ceny w szczycie).

Koszt tradycyjnie popularnego tutaj rozwiązania, czyli PV rzędu 5,3kWp to mniej więcej:

Panele PV: 18 x 295W Perlight Delta Mono PERC Triple Black – 2700 GBP
Inwerter hybrydowy 5kW to ok. 1500 GBP
Akcesoria, mocowania, kable, dodatki pewnie jakieś 750 GBP
Instalacja/robocizna pewnie ok 1000 GBP (u nas wymagane jest np. rusztowanie do takich prac więc na 3 kondygnacje tanio nie będzie)
Co daje prawie 6000 GBP.

Mam niestety wrażenie, że same solary nie mają sensu przy moim ‘use case’ (samochody ładowane w nocy lub za darmo w pracy) albo bez magazynu energii (baterii), ponieważ mój ZE nie ma wirtualnego magazynu energii w ofercie (jak w PL), tylko płaci (na dzisiaj) 4,1 pensa za każdy wyeksportowany kilowat (a przypomnę, że jego koszt w szczycie to dla mnie obecnie 35 pensów). Wygląda, że w lecie z solarów będę miał (średnio) dziennie ok 20kWh, których nie wykorzystam w pełni, a zimą wygląda, że średnio będzie to 8kWh dziennie (jak pogoda pozwoli, bo może być i zero)

Weźmy więc pod uwagę wyłącznie instalację magazynu energii o pojemności załóżmy 10kWh z inwerterem hybrydowym 5kWh gdzie koszt materiałów to jakieś 5800 GBP (przykłady poniżej):

https://www.bimblesolar.com/ongrid/hybrid-inverter-bundle-storage?product_id=2944

https://www.itstechnologies.shop/co...ter-complete-kit-to-charge-from-grid-or-solar

Dodajmy tańszy montaż (załóżmy 500 GBP) więc przy cenie 6300 GBP mam system, który w teorii powinien mi zapewnić ładowanie baterii w ciągu kilku godzin taniej taryfy (przy równoległym ładowaniu EV jeśli trzeba), a potem rozładowanie tych 8 czy 9 kWh na potrzeby domu po cenie taniej taryfy. W razie co zawsze można zainstalować solary później (lub dodać więcej baterii) i spiąć to wszystko do ‘kupy’.

Oczywiście mam zamiar uzyskać trochę wycen wszystkich rozwiązań i okaże się na ile moje wyliczenia są OK i na co mnie stać, ale zapraszam do dyskusji ;)

vwir

Pionier e-mobilności
No to tak:
Moim zdaniem lepiej postawić HA u siebie niż cloud. Mniej komplikacji przy podpinaniu lokalnych urządzeń. Na początku postawiłem wszystko na Raspberry PI ale szybko się okazało, że zaczyna łapać zadyszkę. Skończyło się na sprzęcie kupionym celowo pod HA. Ja poszedłem w Intel Nuc, ale jest tego mnóstwo. U mnie „przy okazji” ten serwer robi kilka innych rzeczy. HA siedzi na nim w Dockerze. A sam serwer chodzi na ubuntu. Polecam - jest stabilnie i bezproblemowo. Jeśli masz więcej pytań to wal śmiało.
Moim zdaniem start jest ciężki, ale po tygodniu już sam kombinujesz co by tu dodatkowo podpiąć i sterować z HA. U mnie ogarnia fotowoltaikę, ładowanie samochodów, wszelkie bramy i drzwi, rolety, światła, TV, ogrzewanie w domu, drukarkę 3D, i ch wie co jeszcze.

nabrU

Moderator
@vwir dzieki za info (y)

Hardwear'owo raczej pójdę w HA Yellow. Zastanawiam się tylko czy wziąć Standard czy jednak pokombinować i wziąć niestandardowe CM4 i większą kość NVMe. Czyli jak widzisz nie celuję w cloud.

U mnie będzie to tylko do sprzęgnięcia FV/baterii i EVSE i ew. coś pokombinuję ze sterowaniem termostatami w domu. Mam też mostek Hue i steruje to żarówkami w wielu pomieszczeniach, więc tu pewnie też coś będę integrował z HA (ale to nie priorytet).

Bram czy rolet elektrycznych nie posiadam, drzwi wejściowe otwierane ręcznie więc tu nic nie będzie automatyzowane.

Pewnie apetyt będzie rósł w miarę jedzenia, więc się nie zarzekam, że to wszystko ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
@nabrU myślę, że wystaczy Ci najprostszy hardware ... i w sumie brałbym wersję green (https://www.home-assistant.io/blog/2023/09/17/home-assistant-green-your-entry-to-home-assistant/). Jeśli nie ma już problemu z dostępnością komponentów, to rozważyłbym zakup Yellow jak się rozkręcisz - czysty start po roku nauki i próbowaniu wszystkiego dobrze wpłynie na stabilność Twojego systemu 😅

Co do samego rozwiązania na 99% wszystkie integracje są już napisane - dużo integracji jest wbudowanych, ale klucz to dodać sobie "sklep": https://hacs.xyz/

Jakbyś coś potrzebował, to odzywaj się 😉

My nie mamy takich problemów w PL jeszcze. Póki co cały czas rozważam czy jednak EVSE nie wypiąć poza wiedzę falownika - zimą zawsze wraca mi ta rozkmina, bo prądu z PV brakuje 😅

nabrU

Moderator
Hmm, może i racja aby się nie szarpać na start z jakimś wymyślnym hardware i pójść w HA Green :unsure:.

A HACS i tak muszę zainstalować, aby mi integracja z EVSE chodziła.
Co do integracji z moim inverterem GivEnergy ten gość ma sporo info na swojej stronie i na YT:

Psujek

Zadomawiam się
podoba mi się HA Yellow ale nadal nie ufam backupowi HA - już raz straciłem bazę i HA (pomimo backupów do google drive - okazało się że nie wszystko wtedy się backupowało - niby to naprawili) więc mam LENOVO Tiny M710q (i3-7100T, 16GB, 250GB NVMe, pobór energii jakieś 15W) + PVE + HA oraz zrzucam dodatkowo backup na serwer z dockerem PBS

nabrU

Moderator
Update z frontu automatyzacji współpracy EVSE z PV+baterią+falownikiem:

1. Zakupiony Home Assistant Green, który przyszedł kilka dni temu. Skonfigurowany, zrobione pierwsze kroki z HA, rejestracja na GitHub, instalacja MQTT (do obsługi GivEnergy) i HACS (do EVSE Ohme).

2. Dodana integracja GivTCP z GitHuba: https://github.com/britkat1980/giv_tcp

3. Dodana integracja EVSE Ohme Home Pro z GitHuba: https://github.com/dan-r/HomeAssistant-Ohme

4. Zrobiona automatyzacja aby magazyn energii wchodził 'w pauzę', gdy rozpoczyna się ładowanie EV (cel: ładowanie EV tylko z sieci, aby nie rozładowywać magazynu):

1708032872210.png

5. Dodana automatyzacja, aby magazyn powracał do Eco Mode (ładowanie baterii z PV i zasilanie domu) gdy zakończy się ładowanie samochodu:

1708033109995.png
6. Zrobiony jakiś wstępny HA pulpit (cdn.):

1708033246746.png
Znalazłem parę ciekawych opcji i filmików na YT jak parę rzeczy zoptymalizować, aby np. na podstawie prognozy nasłonecznienia (z SolCast) i paru historycznych danych ładować magazyn tylko do takiego SOC aby go nie przeładowywać, więc prace z HA będą kontunuowane bo to fajna rzecz jest (jak się okazało) :)

Last edited:

nabrU

Moderator
Zrobiłem małą aktualizację skryptu dla magazynu energii: modyfikacja polega na nie pauzowaniu baterii ale jej ładowaniu wtedy gdy ładowany jest EV (wtedy mam 30-minutowe sloty z tanią taryfą za 7,5p).

1708213597363.png

Ale już mam chrapkę na coś poważniejszego (y)

Predbat is a home battery automation program.

It automatically runs every 5 minutes and will update its prediction for the home battery levels for the next period, up to a maximum of 48 hours ahead. Predbat will automatically decide when to charge and discharge your battery to achieve the best (lowest) cost spend within the parameters you have set. It uses the solar production forecast from Solcast combined with your historical energy usage to make this prediction.

• The output is a prediction of the battery levels, charging slots, discharging slots, costs and import and export amounts.
  • Costs are based on energy pricing data, either manually configured (e.g. 7p from 11pm-4pm and 35p otherwise) or by using the Octopus Energy integration
    • Both import and export rates are supported.
    • Intelligent Octopus is also supported and takes into account allocated charging slots.
  • The solar forecast used is the central scenario from Solcast (50%) with a configurable weighting towards the more pessimistic (10%) scenario.
  • The charging and discharging controls are automatically programmed into the inverter.
  • Automatic planning of export slots is also supported, when enabled Predbat can start a forced discharge of the battery if the export rates are high and you have spare capacity.
  • Historical load data is used to predict your consumption, optionally car charging load can be filtered out of this data.
  • Predbat can be configured to manage the charging of your EV and take into account its load on the house during these periods.
  • Multiple inverter support is included but depends on all inverters running in lockstep.

Attachments

• 1708213542564.png
    1708213542564.png
    71,2 KB · Liczba wyświetleń: 2

nabrU

Moderator
Gruby update...

W nocy z piątku na sobotę wszedłem na 'wyższy level' ;) instalując integrację PredBat, czyli coś co automatycznie co 5 minut aktualizuje prognozę poziomu baterii w domu na następny okres, maksymalnie do 48 godzin do przodu. Predbat automatycznie zdecyduje więc, kiedy naładować i rozładować baterię, aby osiągnąć najlepsze (najniższe) wydatki w ramach ustawionych parametrów. Do sporządzenia prognozy wykorzystuje prognozę produkcji energii słonecznej z portalu Solcast w połączeniu z historycznym zużyciem energii (u mnie ta historia zużycia energii jest ustawiona na tydzień wstecz).

Integracja ta działała całą sobotę redukując mój dzienny koszt energii za cały dom do 70 pensów (nie ładowałem EV). Dzisiaj z kolei żona ładuje Mii na jazdę jutro do pracy i widzę, że PredBat radzi sobie z tym doskonale.

Dla przykładu: poniżej przydzielone dynamiczne sloty ładowania dla Mii podpiętego przed 13:00:

Screenshot-20240225-124759.png

Na poniższej karcie z Predbat widać, że 'przechwycił' on info o slotach do ładowania i na tej podstawie przeliczył kiedy zaplanowane jest ładowanie i rozładowanie baterii, przy jakim SOC, ile potencjalnie będzie kWh z FV i ile to będzie kosztować (ceny są pobrane z API smartmetera)

Screenshot-2024-02-25-124827.png

A tak pulpit mojego EVSE Ohme Home Pro wygląda w HA w trakcie ładowania samochodu i widać, że też ładnie pokazuje dynamiczne sloty i wiele innych informacji. Co prawda jeszcze nie zintegrowałem EVSE z API Tesli i nie widać bieżącego SOC samochodu w HA (więc ładowarka 'myśli', że samochód ładuje od 0% SOC), ale to tylko dlatego, że nie mam API do Mii więc ładowanie 2 EV (jednego z API, drugiego bez) jest jeszcze do rozpracowania. Na razie więc HA myśli, że ładuje samochód z baterią 75kWh (czyli Tesli, bo tak ustawiłem parametry) do 80%. W tym momencie przy podpiętym Mii ładowanie zakończy się wcześniej (Mii ma baterię 32 kWh) i potem Predbat sobie wszystko przeliczy i zaktualizuje, gdy dostanie sygnał z ładowarki, że EV skończył się ładować.

Screenshot-2024-02-25-130143.png

Poniżej jak wygląda mój ogólny pulpit Predbat. Wiem, że wykresy pewnie wyglądają skomplikowanie i mogą odstraszać na początku (też jeszcze je wszystkie nie ogarniam :rolleyes:), ale jest to wszystko dość dobrze opisane w dokumentacji tej integracji.

PredBat.jpg

Oczywiście jeśli ktoś nie ma zaufania do integracji, można Predbat ustawić w tryb monitorowania i wtedy będzie tylko zbierał dane i i przewidywał ładowania / rozładowania itp. Po jakimś czasie można sprawdzić co z tego wychodzi i dopiero włączyć.

Muszę przyznać, że ja jestem pozytywnie zaskoczony (żeby nie powiedzieć zafascynowany) jak to super działa. Raz dobrze zintegrowane i poustawiane 'chodzi samo' w tle i kombinuje, abym za dużo za prąd nie wydał (y)

Last edited:

nabrU

Moderator
A propos jeszcze HA, wracam dzisiaj ze szkolenia, a tu niespodziewane info o Saving Session z ofertą 1,75 funta za każdą zaoszczędzoną / wyeksportowaną kWh. Normalnie musiałbym się zatrzymać, w apce Octopus Energy kliknąć, że 'w to wchodzę' i o 18:00 wejść w apkę od falownika i wymusić eksport z magazynu do sieci. Potem na koniec sesji znowu ustawić falownik w domyślnym stanie.

Ale HA z Predbat zrobił wszystko za mnie:

- zgłosił mnie automatycznie do Saving Session na kilka godzin wczesniej niż dostałem powiadomienie od dostawcy energii:

Screenshot-2024-02-29-184150.png

Screenshot-2024-02-29-184214.png

- poustawiał w harmonogramie wszystko i wyeksportował max energii do sieci automatycznie:

Screenshot-2024-02-29-175614.png

Screenshot-2024-02-29-184733.png

a ja parę minut temu dopiero wszedłem do domu :cool: (y)

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Jaki magazyn ma sens, tradycyjny ołowiany?
Czy z baterii LFP, bo niby więcej cykli niż MNA
załóżmy bateria 20kwh ile kosztuje ołowiana , a ile litowo jonowa?
Ile cykli/lat wytrzyma która
Jle będzie warty złom po zużyciu
w Przypadku ołowianej może nawet 1/5 wartości nowej?