Będziem (chyba) instalować magazyn energii

nabrU

Moderator
Kilka tygodni temu wpłaciliśmy zaliczkę na nowy dom i jak deweloper wszystko pozakańcza, prawnicy obu stron i bank pozałatwiają 'papiery', to może za jakiś miesiąc czy dwa będzie przeprowadzka. I jak to w takich chwilach bywa, żona myśli co na podłogę dać itp., a ja z kolei 'jak ładować dwa elektryki' plus 'czy iść w PV, magazyn energii czy obie rzeczy na raz bo tania energia to przeszłość’.

Kasy jak to w takiej chwili nigdy nie za dużo, więc padło, że chyba pójdziemy w magazyn energii na razie bez solarów. To pewnie dość nietypowe podejście z Waszego punktu widzenia, ale chętnie przeczytam co o tym myślicie. A dlaczego tak, o tym poniżej.

Gwoli wyjaśnienia dom to taki dość typowy angielski 3-kondygnacyjny 'townhouse' tym razem bez podjazdu z przodu (jak widać na zdjęciu), więc przed domem ładowania nie będzie, choć skrzynka z przyłączem 1F 100A i smartmeterem jest zaraz obok drzwi wejściowych). Mamy też z tyłu garaż (bez prądu na razie), który niejako przylega do ogródka więc padło, że ok 25 metrów kabla zbrojonego SWA 10mm2 wystarczy, aby podciągnąć prąd na około domu do garażu i mieć tam zainstalowaną ładowarkę 32A/7kW plus światło/prad. Czyli jedna sprawa prawie z głowy.

IMG-20221203-115950.jpg

Dach jak widać jest dwuspadowy z jedną połacią idealnie patrzącą na południe (no tak naprawdę to jakoś tak na azymut 190 stopni) i ze względu na wysokość i umieszczenie domu jako ostatni w szeregu - bez żadnego zacienienia. Można by rzec, że ideał do PV tyle, że powierzchnia tej połaci to jakieś 3 x 9 metrów. A to kokosów w kWp nie da, bo wymiar okazuje się nietypowy do typowych solarów, które mierzą zazwyczaj ok. 170 x 110cm, a te nietypowe (jak np. Perlight PLM-295MB-54 czyli 150x100cm) też jakoś na styk na ten dach włażą dając max. 5,3 kWp. (bo każdy panel tego typu to max. 295W).

Przy mojej lokalizacji i parametrach dachu/potencjalnej instalacji PV kalkulator PVGIS-5 wylicza, że rocznie powinienem uzyskać ciutke ponad 5900 kWh energii. Z tym, że to średnio jakieś 700kWh/m-c w maju, czerwcu i lipcu i trochę ponad 200kWh/m-c w grudniu czy styczniu. I to wszystko oczywiście średnio, bo pogodę ciężko przewidzieć, choć dewiację pogodową kalkulator też wylicza.

PVGIS-5_GridConnectedPV_50.890_-1.256_undefined_crystSi_5.3kWp_14_45deg_10deg.jpg

Zużycie energii w dotychczasowym domu za 2022 rok wyniosło 6558 kWh z tego w taniej taryfie (czyli w nocy) zużyliśmy 4525kWh, więc w droższej (dziennej) taryfie było to 2033kWh. Czyli 69% naszego zużycia to noc, gdzie ładowane są EV czy nastawiana pralka/suszarka czy zmywarka, aby obniżyć koszty Z tego według danych EVSE na ładowanie EV poszło 3744kWh czyli 82% zużycia w tańszej nocnej taryfie. Gdy nie ładujemy EV to dzienne zużycie energii to ok 8-9 kWh.

Co do mojej taryfy elektrycznej to w godzinach 21:30 – 02:30 (czyli przez 5h) płacę 8,25p/kWh, poza tymi godzinami 34,86p/kWh. Taryfa podpisana do połowy lipca 2023 potem będzie (jak znam życie) tylko drożej (choć zazwyczaj sporo drożeją ceny w szczycie).

Koszt tradycyjnie popularnego tutaj rozwiązania, czyli PV rzędu 5,3kWp to mniej więcej:

Panele PV: 18 x 295W Perlight Delta Mono PERC Triple Black – 2700 GBP
Inwerter hybrydowy 5kW to ok. 1500 GBP
Akcesoria, mocowania, kable, dodatki pewnie jakieś 750 GBP
Instalacja/robocizna pewnie ok 1000 GBP (u nas wymagane jest np. rusztowanie do takich prac więc na 3 kondygnacje tanio nie będzie)
Co daje prawie 6000 GBP.

Mam niestety wrażenie, że same solary nie mają sensu przy moim ‘use case’ (samochody ładowane w nocy lub za darmo w pracy) albo bez magazynu energii (baterii), ponieważ mój ZE nie ma wirtualnego magazynu energii w ofercie (jak w PL), tylko płaci (na dzisiaj) 4,1 pensa za każdy wyeksportowany kilowat (a przypomnę, że jego koszt w szczycie to dla mnie obecnie 35 pensów). Wygląda, że w lecie z solarów będę miał (średnio) dziennie ok 20kWh, których nie wykorzystam w pełni, a zimą wygląda, że średnio będzie to 8kWh dziennie (jak pogoda pozwoli, bo może być i zero)

Weźmy więc pod uwagę wyłącznie instalację magazynu energii o pojemności załóżmy 10kWh z inwerterem hybrydowym 5kWh gdzie koszt materiałów to jakieś 5800 GBP (przykłady poniżej):

https://www.bimblesolar.com/ongrid/hybrid-inverter-bundle-storage?product_id=2944

https://www.itstechnologies.shop/co...ter-complete-kit-to-charge-from-grid-or-solar

Dodajmy tańszy montaż (załóżmy 500 GBP) więc przy cenie 6300 GBP mam system, który w teorii powinien mi zapewnić ładowanie baterii w ciągu kilku godzin taniej taryfy (przy równoległym ładowaniu EV jeśli trzeba), a potem rozładowanie tych 8 czy 9 kWh na potrzeby domu po cenie taniej taryfy. W razie co zawsze można zainstalować solary później (lub dodać więcej baterii) i spiąć to wszystko do ‘kupy’.

Oczywiście mam zamiar uzyskać trochę wycen wszystkich rozwiązań i okaże się na ile moje wyliczenia są OK i na co mnie stać, ale zapraszam do dyskusji ;)

to_masz

Posiadacz elektryka
@nabrU tak się zastanawiam co my możemy wyciągnąć z Twoich doświadczeń 🤔 widzę, że wszystkie rozwiązania mocno bazują na Waszych sesjach Octopus ... u nas nie ma czegoś takiego, ale mając magazyn energii, trochę szkoda nie korzystać z G12 i nie wyeliminować zużycia poza tanią taryfą

obecnie mam rozwiązanie custom-made na automatyzacjach HA, ale moim największym problemem jest bardzo słaba prognoza słoneczna z domyślnej integracji HA - u Ciebie się sprawdza? zupełnie też nie mam uwzględnionego dynamicznego zużycia, np. podładowanie samochodu, czy latem odpalenie klimatyzacji, więc takie dostosowywanie się do sytuacji co 5 minut byłoby super!

patrzę na Predbat i tak się zastanawiam na ile to jest zintegrowane tylko z rynkiem UK, a na ile mógłbym to połączyć z taryfą PL i falownikiem, który ma dobrą integrację po Modbus z HA, ale nie jest na liście Predbata? ;)

nabrU

Moderator
obecnie mam rozwiązanie custom-made na automatyzacjach HA, ale moim największym problemem jest bardzo słaba prognoza słoneczna z domyślnej integracji HA - u Ciebie się sprawdza?

Ja nie używam prognozy słonecznej z domyślnej integracji HA, ale z Solcast i muszę powiedzieć że to działa bardzo OK (przynajmniej dla mnie). Za darmo oferują dane dla dwóch lokalizacji, ograniczeniem jest 10 zapytań API na dobę, ale wystarczy ograniczyć aby HA pytał co np. 4h.

patrzę na Predbat i tak się zastanawiam na ile to jest zintegrowane tylko z rynkiem UK, a na ile mógłbym to połączyć z taryfą PL i falownikiem, który ma dobrą integrację po Modbus z HA, ale nie jest na liście Predbata? ;)

Jest to niestety silnie zintegrowane z rynkiem energetycznym w UK i popularnymi u nas falownikami (GivEnergy, Solis, Solax, Sofar, Huawei i Solaredge), ale zapewne coś byś tam mógł zmodyfikowac pod siebie używając dokumentacji Predbata. Obsługuje także EVSE Ohme, Zappi, Wallbox Pulsar i WallConnector Tesli.

to_masz

Posiadacz elektryka
Solcast i muszę powiedzieć że to działa bardzo OK (przynajmniej dla mnie)
dzięki! historyczne dane mają bardzo zbliżone do tego co faktycznie w ostatnim tygodniu instalacja produkowała, więc mam nadzieję, że na 24h do przodu też tak dobrze przewidują ... na razie wygląda super, ale przez to oczekiwania też są wysokie ... zanosi się na duży skok jakościowy 😅

Jest to niestety silnie zintegrowane z rynkiem energetycznym w UK
Ok, będę rozkminiał jak łatwo zaadoptować do nowego inwertera vs. jak działa logika predbat i jak trudno ją odtworzyć.

Na chwilę obecną można wykorzystać łatwy config do G12 ... ale zastanawiam się jak to się u nas zmieni od 1 lipca gdzie będziemy mieli ceny godzinowe ... wtedy pewnie też przydałoby się przewidywanie tych cen, bo obstawiam, że w południe może być sprzedaż prądu z PV po 0 zł 🙈

to_masz

Posiadacz elektryka
A właściwie to nie będzie tak że cena dynamiczna będzie do kupowania dla nas, a sprzedawać będziemy po tej samej co teraz?
nie, bardziej sprzedawać będziemy po zmiennej, a kupować po stałej

G12 z obecną stawką w taryfie nocnej szału nie robi, straty na przesyle będą większe niż różnica w cenie.
Jeśli masz na myśli kupowanie w nocy i sprzedaż za dnia - to w ogóle to się nie opłaci, bo kupując zawsze płacisz za dystrybucję i nie możesz tego sfinansować saldem prosumenta. Ale dlatego też się opłaca minimalizować opłatę dystrybucyjną w ogóle.
Jeśli będę wiedział, że w ciągu dnia będę potrzebował kupić energię, bo nie ma Słońca, to kupię w nocy i załaduje do magazynu, żeby nie kupować w dzień. Dystrybucja w G12 w nocy vs. G11 to 44% ceny. Teraz widzę, że G12w jest jeszcze tańsze ... i wtedy nie ma tylko okienka w południe, ale jest cały weekend.
Jest sporo do przewidywania, dlatego jeśli jest jakaś magiczna automatyzacja, to chętnie z niej będę korzystał 🙃
1710764559714.png

nabrU

Moderator
Jeśli masz na myśli kupowanie w nocy i sprzedaż za dnia - to w ogóle to się nie opłaci, bo kupując zawsze płacisz za dystrybucję i nie możesz tego sfinansować saldem prosumenta.

A ja moge kupić po 7p w nocy (lub gdy EV się ładuje) i sprzedać po 15p w każdej porze i skwapliwie z tego korzystam (tzn. Predbat to robi) w nocy, gdy śpimy i kiedy indziej jak się da (y)

1710783142293.png

nabrU

Moderator
Eee, że co bo nie łapię?