Będziem (chyba) instalować magazyn energii

nabrU

Moderator
Kilka tygodni temu wpłaciliśmy zaliczkę na nowy dom i jak deweloper wszystko pozakańcza, prawnicy obu stron i bank pozałatwiają 'papiery', to może za jakiś miesiąc czy dwa będzie przeprowadzka. I jak to w takich chwilach bywa, żona myśli co na podłogę dać itp., a ja z kolei 'jak ładować dwa elektryki' plus 'czy iść w PV, magazyn energii czy obie rzeczy na raz bo tania energia to przeszłość’.

Kasy jak to w takiej chwili nigdy nie za dużo, więc padło, że chyba pójdziemy w magazyn energii na razie bez solarów. To pewnie dość nietypowe podejście z Waszego punktu widzenia, ale chętnie przeczytam co o tym myślicie. A dlaczego tak, o tym poniżej.

Gwoli wyjaśnienia dom to taki dość typowy angielski 3-kondygnacyjny 'townhouse' tym razem bez podjazdu z przodu (jak widać na zdjęciu), więc przed domem ładowania nie będzie, choć skrzynka z przyłączem 1F 100A i smartmeterem jest zaraz obok drzwi wejściowych). Mamy też z tyłu garaż (bez prądu na razie), który niejako przylega do ogródka więc padło, że ok 25 metrów kabla zbrojonego SWA 10mm2 wystarczy, aby podciągnąć prąd na około domu do garażu i mieć tam zainstalowaną ładowarkę 32A/7kW plus światło/prad. Czyli jedna sprawa prawie z głowy.

IMG-20221203-115950.jpg

Dach jak widać jest dwuspadowy z jedną połacią idealnie patrzącą na południe (no tak naprawdę to jakoś tak na azymut 190 stopni) i ze względu na wysokość i umieszczenie domu jako ostatni w szeregu - bez żadnego zacienienia. Można by rzec, że ideał do PV tyle, że powierzchnia tej połaci to jakieś 3 x 9 metrów. A to kokosów w kWp nie da, bo wymiar okazuje się nietypowy do typowych solarów, które mierzą zazwyczaj ok. 170 x 110cm, a te nietypowe (jak np. Perlight PLM-295MB-54 czyli 150x100cm) też jakoś na styk na ten dach włażą dając max. 5,3 kWp. (bo każdy panel tego typu to max. 295W).

Przy mojej lokalizacji i parametrach dachu/potencjalnej instalacji PV kalkulator PVGIS-5 wylicza, że rocznie powinienem uzyskać ciutke ponad 5900 kWh energii. Z tym, że to średnio jakieś 700kWh/m-c w maju, czerwcu i lipcu i trochę ponad 200kWh/m-c w grudniu czy styczniu. I to wszystko oczywiście średnio, bo pogodę ciężko przewidzieć, choć dewiację pogodową kalkulator też wylicza.

PVGIS-5_GridConnectedPV_50.890_-1.256_undefined_crystSi_5.3kWp_14_45deg_10deg.jpg

Zużycie energii w dotychczasowym domu za 2022 rok wyniosło 6558 kWh z tego w taniej taryfie (czyli w nocy) zużyliśmy 4525kWh, więc w droższej (dziennej) taryfie było to 2033kWh. Czyli 69% naszego zużycia to noc, gdzie ładowane są EV czy nastawiana pralka/suszarka czy zmywarka, aby obniżyć koszty Z tego według danych EVSE na ładowanie EV poszło 3744kWh czyli 82% zużycia w tańszej nocnej taryfie. Gdy nie ładujemy EV to dzienne zużycie energii to ok 8-9 kWh.

Co do mojej taryfy elektrycznej to w godzinach 21:30 – 02:30 (czyli przez 5h) płacę 8,25p/kWh, poza tymi godzinami 34,86p/kWh. Taryfa podpisana do połowy lipca 2023 potem będzie (jak znam życie) tylko drożej (choć zazwyczaj sporo drożeją ceny w szczycie).

Koszt tradycyjnie popularnego tutaj rozwiązania, czyli PV rzędu 5,3kWp to mniej więcej:

Panele PV: 18 x 295W Perlight Delta Mono PERC Triple Black – 2700 GBP
Inwerter hybrydowy 5kW to ok. 1500 GBP
Akcesoria, mocowania, kable, dodatki pewnie jakieś 750 GBP
Instalacja/robocizna pewnie ok 1000 GBP (u nas wymagane jest np. rusztowanie do takich prac więc na 3 kondygnacje tanio nie będzie)
Co daje prawie 6000 GBP.

Mam niestety wrażenie, że same solary nie mają sensu przy moim ‘use case’ (samochody ładowane w nocy lub za darmo w pracy) albo bez magazynu energii (baterii), ponieważ mój ZE nie ma wirtualnego magazynu energii w ofercie (jak w PL), tylko płaci (na dzisiaj) 4,1 pensa za każdy wyeksportowany kilowat (a przypomnę, że jego koszt w szczycie to dla mnie obecnie 35 pensów). Wygląda, że w lecie z solarów będę miał (średnio) dziennie ok 20kWh, których nie wykorzystam w pełni, a zimą wygląda, że średnio będzie to 8kWh dziennie (jak pogoda pozwoli, bo może być i zero)

Weźmy więc pod uwagę wyłącznie instalację magazynu energii o pojemności załóżmy 10kWh z inwerterem hybrydowym 5kWh gdzie koszt materiałów to jakieś 5800 GBP (przykłady poniżej):

https://www.bimblesolar.com/ongrid/hybrid-inverter-bundle-storage?product_id=2944

https://www.itstechnologies.shop/co...ter-complete-kit-to-charge-from-grid-or-solar

Dodajmy tańszy montaż (załóżmy 500 GBP) więc przy cenie 6300 GBP mam system, który w teorii powinien mi zapewnić ładowanie baterii w ciągu kilku godzin taniej taryfy (przy równoległym ładowaniu EV jeśli trzeba), a potem rozładowanie tych 8 czy 9 kWh na potrzeby domu po cenie taniej taryfy. W razie co zawsze można zainstalować solary później (lub dodać więcej baterii) i spiąć to wszystko do ‘kupy’.

Oczywiście mam zamiar uzyskać trochę wycen wszystkich rozwiązań i okaże się na ile moje wyliczenia są OK i na co mnie stać, ale zapraszam do dyskusji ;)

nabrU

Moderator
@vwir, że to niby przydatne w tym temacie?
Vlog mi znany, bo już na innym forum ktoś mi starał się wytłumaczyć, że Brytyjczycy to debile ;)

vwir

Pionier e-mobilności
W nieco humorystycznym podejściu - tak, przydatne. A jeśli ktoś te filmiki traktuje jako tłumaczenie dlaczego Brytyjczycy to debile, to tylko o nim źle świadczy.

A odnośnie meritum: "przymierzałeś" panele też w poziomie? Może wtedy lepiej wykorzystasz połać? Nie twierdzę, że montaż paneli w Twojej sytuacji w ogóle ma sens, tylko akurat u mnie na jednej połaci wsadziłem je w pionie a na drugiej w poziomie, bo tak bardziej optymalnie wykorzystałem powierzchnię. Szukałem celowo takich, które maksymalizowały moc. Wtedy w zasadzie okazało się, że nie ma za bardzo czegoś takiego jak "typowe solary". Wymiary zmieniają się co chwilę, generalnie ich wymiary rosną, ale co producent to inny wymiar. Dość powiedzieć, że mam już u siebie w instalacji trzy różne wymiary trzech różnych producentów.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
10kWh to oszczędność max 2,661GBP dziennie czas zwrotu 6.5 roku, wydaje się całkiem nie najgorzej, a w przyszłości może być tylko lepiej. Jakby ładować magazyn w taryfie minusowej i konsumować w najdroższych godzinach (podawałes taka rozpiskę) to mogło by być nawet lepiej ;)

nabrU

Moderator
W nieco humorystycznym podejściu - tak, przydatne. A jeśli ktoś te filmiki traktuje jako tłumaczenie dlaczego Brytyjczycy to debile, to tylko o nim źle świadczy.

Zasadniczo naszym rodakom ciężko (czasami) zrozumieć, że inne narody są po prostu 'inne'. A że Brytyjczycy są 'inni' to powinno się zauważyć choćby widząc, że mają inny system miar, inne gniazdka i jeżdżą po innej stronie drogi i nawet w UE nie chcieli być ;). Ale to temat nie na to Forum jak mniemam...

A odnośnie meritum: "przymierzałeś" panele też w poziomie? Może wtedy lepiej wykorzystasz połać? Nie twierdzę, że montaż paneli w Twojej sytuacji w ogóle ma sens, tylko akurat u mnie na jednej połaci wsadziłem je w pionie a na drugiej w poziomie, bo tak bardziej optymalnie wykorzystałem powierzchnię. Szukałem celowo takich, które maksymalizowały moc. Wtedy w zasadzie okazało się, że nie ma za bardzo czegoś takiego jak "typowe solary". Wymiary zmieniają się co chwilę, generalnie ich wymiary rosną, ale co producent to inny wymiar. Dość powiedzieć, że mam już u siebie w instalacji trzy różne wymiary trzech różnych producentów.

"Przymierzałem" różne panele w różnej konfiguracji i te małe Perlight mimo zaledwie 295W na panel wydają się kryć idealnie cały dach więc dają najwięcej mocy sumarycznie. I są całe czarne czyli takie jakie chciałbym założyć (y)

10kWh to oszczędność max 2,661GBP dziennie czas zwrotu 6.5 roku, wydaje się całkiem nie najgorzej, a w przyszłości może być tylko lepiej.
To założenie z cenami na dzisiaj (które mam zagwarantowane do połowy lipca 2023). Dzisiaj gdybym podpisał umowę znowu na rok, stawki byłyby jak niżej (ale i 6h taniej taryfy w innych godzinach):

1672443233422.png
Jakby ładować magazyn w taryfie minusowej i konsumować w najdroższych godzinach (podawałes taka rozpiskę) to mogło by być nawet lepiej ;)

To co podawałem w innym wątku to był tylko przykład na ile różne mogą być ceny w ciągu dnia w taryfie dynamicznej. Ja tej taryfy nie wybrałem i jej ceny w ostatnich miesiącach (kryzys paliwowy) nie są już takie optymistyczne jak w tamtym przykładzie (choć negatywna cena wciąż się zdarza):

1672443540586.png

aadamuss

Posiadacz elektryka
Koloru paneli nie będziesz widział :) Brałbym panele o większej mocy, mniej sztuk wyjdzie. 285 W u nas już prawie nie do kupienia. Opłacalności w przyszłości nie policzysz ale raczej ceny jeszcze wzrosną. Robiłbym na maksa z PV i magazynem.

nabrU

Moderator
Koloru paneli nie będziesz widział :)
Oj będę 'widział' bo ja mam niebieski charakter / osobowość i dysharmonia mnie wkurza ;) więc srebrne ramki czy materiał panela na ciemnografitowym dachu będzie mnie denerwować.
Brałbym panele o większej mocy, mniej sztuk wyjdzie.

Ależ to 'oczywista oczywistość' gorzej z ich rozmieszczeniem na dachu 3 x 9 m.

1. Panele Perlight 295W - wymiar 150 x 100cm więc idealnie wchodzi 18 paneli w wersji 2 rzędy po 9 paneli pionowo, co daje 5,31kWp. Cena paneli 2682 GBP (wychodzi 0,50 GBP/Wat).
2. Panele Perlight 415W (też całe czarne ;)) - wymiar 172 x 115 cm więc 7 x paneli w pionie w jednym rzędzie (ok. 805 cm) + 5 x paneli w poziomie w kolejnym rzędzie (ok. 860 cm), co daje 5,39kWp. Cena 2431 GBP (0,45 GBP/Wat) - niby taniej, tyle samo mocy, ale ta estetyka ułożenia paneli pionowo i poziomo :unsure:
3. Panele Longi 500W - wymiar 207 x 113 cm więc 7 x paneli w pionie w jednym rzędzie (ok. 791 cm) + 4 x panele w poziomie w kolejnym rzędzie (ok. 828 cm), co daje 5,5kWp. Cena 2508 GBP (0,46 GBP/Wat). Może jest szansa zamontować 8 panel w pionie (904 cm), bo według brytyjskich przepisów budowlanych solary nie mogą wystawać więcej niż 20 cm ponad połać dachu. Wtedy moc PV wzrasta do 6kWp. Tylko to srebrne matryce PV i ramki...

Na logikę opcja 2 wygląda najlepiej

Opłacalności w przyszłości nie policzysz ale raczej ceny jeszcze wzrosną. Robiłbym na maksa z PV i magazynem.

Ja tam opcji 'kiedy mi się to zwróci' nie specjalnie liczę, bo jest zbyt wiele niewiadomych / zmiennych w przyszłości, choć z drugiej strony wydatków sporo przy takiej przeprowadzce / kupnie jest, więc budżet nie jest niestety nieograniczony...

Last edited:

nabrU

Moderator
To już niezła farma jest @skyactivwalker (y)
Osobiście nie mam takich możliwości, ani dachowych, ani finansowych, a i zapotrzebowanie u mnie wydaje się tez ciutkę mniejsze (albo masz jakąś willę albo prowadzisz jakąś DG ;)). Baterii zawsze też można dołożyć w przyszłości zakładając, że inwerter ma 'zapas' i to ogarnie.