Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

Norbert

Posiadacz elektryka
Cytat z Tesli:
Sentry Mode adds a unique layer of protection to Tesla vehicles by continuously monitoring the environment around a car when it’s left unattended. When enabled, Sentry Mode enters a “Standby” state, like many home alarm systems, which uses the car’s external cameras to detect potential threats. If a minimal threat is detected, such as someone leaning on a car, Sentry Mode switches to an “Alert” state and displays a message on the touchscreen warning that its cameras are recording. If a more severe threat is detected, such as someone breaking a window, Sentry Mode switches to an “Alarm” state, which activates the car alarm, increases the brightness of the center display, and plays music at maximum volume from the car’s audio system.

If a car switches to “Alarm” state, owners will also receive an alert from their Tesla mobile app notifying them that an incident has occurred. They’ll be able to download a video recording of an incident (which begins 10 minutes prior to the time a threat was detected) by inserting a formatted USB drive into their car before they enable Sentry Mode.
Jasno z tego wynika, że nagrywa cały czas :) a dodatkowo dla ruchu daje znacznik.
Zapewne kamery mają nałożoną elektronicznie siatkę i przekroczenie pewnych pól powoduje pozostawienie nagrania z "incydentu" z odpowiednim znacznikiem czasowym. Auto nie szuka zbirów z pałkami :)
W przypadku tesli - temat obrabiają komputery auta. Serio - prymitywne kamery posiadają takie umiejętności. Do tego nie jest potrzebne rozpoznawanie gościa z pałką :) Natomiast jak wcześniej wspomniałem - kamery były potrzebne dla AP, to też można było dodać funkcję SM, ale już obróbką co jest ważne no i samym zapisem musiały zajmować się wyspecjalizowane jednostki, gdyż kamery nie posiadają takiej funkcji oraz bezpośredniej komunikacji z portem USB.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Nie - włączone. Reagowało ale nie od razu. Dopiero wejście w jakiś wyznaczony rejon / przekroczenie wirtualnej linii powodowało włączenie nagrywania.
Polecisz kamerkę która reaguje na wejscie w wyznaczony obszar i nagrywa na moment przed ?

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja mam monitoringi budynkzrobione cześć na kablu cześć na kamerach bateryjnych.
Te bateryjne zapisują obraz z ruchu - małe zużycie pradu ale opóźnienie rejestracji dramatyczne. Te na kablu biorą prąd cały czas i monitoring jest permanentny jak Tesli, zrobię test każe wyłączyć na dobę i sprawdzić pobór pradu..,

Norbert

Posiadacz elektryka
Polecisz kamerkę która reaguje na wejscie w wyznaczony obszar i nagrywa na moment przed ?
Chyba większość kamerek MIO to posiada :)

PS. w sensie reakcji na ruch - bez konfiguracji obszaru.
Z kamer samochodowych to bym musiał popatrzeć, które pozwalają na konfigurację bardziej zaawansowaną. Natomiast jeśli chodzi o kamery monitoringu to chyba prawie wszystkie z wykrywaniem ruchu mają możliwość zapisywania w momencie wystąpienia alarmu w jakimś obszarze obrazu etc.

ELuk

Pionier e-mobilności
A tak szczerze to przymierzałem się do TMS z opcją darmowego ładowania, ale …
jednak wybrałem nowy TM3, ma więcej zalet niż wad, a korzyść z darmowych elonów dla mnie jest zadna..,
.do tego brak kieszeni w drzwiach przednich jest nieakceptowalny.., 😉