Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

solik

Pionier e-mobilności
Mimo wszystko trochę człowieka boli, jak zasadniczo musi się trzymać tych 120 km/h....
Spokojnie zapowiedzieli nowe radary i odcinkowe pomiary takze bedzie bolec mniej :D

1651871723163.jpeg

viallos

Pionier e-mobilności
100 km od Człuchowa po naładowaniu dałem ognia (średnia 160 km/h
Toż to moja trasa .. nie wierzę żebyś tam taką średnią osiągnął .. w ogóle 160km/h nawet chwilowe to nie wiadomo gdzie tam jechać .. zazwyczaj jade max w okolicy 120km/h.
A żeby średnią na tym kawałku 100km przy kilku wioskach i teraz jeszcze robotach drogowych w okolicy Białego Boru osiągnąć to chyba tylko samolotem ;-)

Karol_w-wa

Zadomawiam się
To było w środku świąt, żywej duszy po drodze nie było. Oczywiście, w terenie zabudowanym tyle nie jechałem, no i stałem też jak kasztan czekając na zielone światło przy robotach drogowych (ruch jednokierunkowy). Natomiast na tych odcinkach leśnych waliłem ile fabryka dała. Średnia pewnie wyszła mniejsza, no ale jak już jechałem, to w opór i stąd podałem owe 160 km/h

JareG

Pionier e-mobilności
W niedzielę jadąc do Torunia (DK654) ok. godz. 11 po drodze spotkałem łosia, zaraz przed mostem autostradowym przez Wisłę (czyli prawie miasto) - leżał bidak na poboczu - trup. I ślady kotłowaniny obok, po ściąganiu trupa samochodu jak sądzę.. to tak a propos walenia ile fabryka dała przez lasy.

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Średnia pewnie wyszła mniejsza, no ale jak już jechałem, to w opór i stąd podałem owe 160 km/h
Ale to nie średnia, tylko prędkość chwilowa.
Niro ma Vmax 160, więc za chińskiego boga nie zrobisz średniej 160, do tego trzeba by grzać odcinkami ponad 200.

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Ale to nie średnia, tylko prędkość chwilowa.
Niro ma Vmax 160, więc za chińskiego boga nie zrobisz średniej 160, do tego trzeba by grzać odcinkami ponad 200.

Vmax 160 jest w Niro oficjalnie. Nieoficjalnie samochód ten jedzie maksymalnie równe 180 km/h (na tyle jest ustawiona blokada elektroniczna). No i dokładnie tyle jechałem tam gdzie się dało.

Btw przy tej prędkości zużycie jest kosmiczne, nie pamiętam ile baterii miałem w Człuchowie, w każdym razie już od Manowa leciałem na rezerwie i dojechałem finalnie na 2% baterii.

Prawidłową średnią przejazdu trudno wyliczyć, tak jak napisał Kolega Viallos tam są roboty drogowe w dwóch czy trzech miejscach i długie odcinki jednokierunkowe. W zwykłe dni sterują tym pracownicy firmy drogowej, ale w środku świąt ustawiono sygnalizatory i mimo kompletnego braku ruchu musiałem dłuuugo czekać, aż mi się wyświetli zielone.

Ps. JareG, temat łosi jest mi znany, najważniejsze aby nie szarżować po ciemku, gruba zwierzyna najczęściej wychodzi po zmroku. Pozdrawiam

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Vśr = D / T
(Średnia prędkość = Przebyta droga / czas w którym to nastąpiło)

Cieszę się, że mogłem pomóc 😅

:D

No, ale nie pomogłeś, bo ten czas oczekiwania przed sygnalizatorami na jednokierunkowym ruchu przy robotach drogowych ja bym sobie odjął. Ze zdroworozsądkowego, a nie matematycznego punktu widzenia.

solik

Pionier e-mobilności
Za granica na autostradzie jada 110 a poza 90 to przy dobrych wiatrach, moze dlatego u nich lepiej z tym zasiegiem :) kiedys sie zblizymy pod tym katem do zachodu

JareG

Pionier e-mobilności
Ps. JareG, temat łosi jest mi znany, najważniejsze aby nie szarżować po ciemku, gruba zwierzyna najczęściej wychodzi po zmroku. Pozdrawiam
A skąd. Grubej zwierzyny jest teraz tyle, że łazi za dnia.
Kilka dni temu, droga do mnie do chaty.. były trzy sztuki, młode.
Loski_-_IMG_1933.JPG

Loski_-_IMG_1932.JPG

Loski_-_IMG_1935.JPG

(trzeciego obiektyw w komórce nie złapał..)

Pozdrawiam