Bezszelestni - ktoś korzystał? Opinie

eimi

Pionier e-mobilności
Jak wyglądała Wasza współpraca z Bezszelestni.pl ? Jestem trochę w kropce i nie wiem czy nie zacząć szukać innej firmy. 13 marca zleciłem im przygotowanie całej instalacji pod wallboxa w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego (wspólnota mieszkaniowa). Na początku kontakt był bardzo dobry, opłaciłem projekt i ekspertyzę (>4k), udzieliłem stosownych pełnomocnictw. Po wizji lokalnej ich technika na maile przestali odpisywać, telefonów nie odbierają. Finalnie napisałem maila z propozycją rozwiązania umowy - dostałem telefon w 5 min (!) od wysłania maila że działają i że temat wymaga dalszej konsultacji ze mną i będzie dzwoniła osoba odpowiedzialna za projekt. W ciągu jednego dnia zadzwonił inżynier z wizji lokalnej, konsultacji wymagał temat tylko licznika - czy wolę wnioskować o nowe przyłącze czy upieram się żeby był podpięty pod licznik mieszkaniowy - mniejsza o szczegóły, temat prosty do konsultacji, komplikacji się żadnych nie spodziewają. Na chwilę ruszyło dalej, dostałem nawet wycenę już całej instalacji, jednak miałem poczucie że 2 tygodnie zostały zmarnowanego bo nikt nie miał czasu do mnie zadzwonić albo napisać. Następnie od 3 tygodni kontakt znów umarł. Na maila nie odpisują na telefony nie odpowiadają. Minęło ponad 1.5 miesiąca i nawet jeszcze nie mam ani ekspertyzy, ani projektu, ani potwierdzenia że złożyli wniosek do PGE o nowe przyłącze. Ekspertyza i projekt miały być wg pierwszych ustaleń przed świętami wielkanocnymi. Czytałem tutaj na forum kilka osób korzystało z ich usług. Możliwe jest tak że wzięli więcej zleceń niż są w stanie wyrobić, jednak oczekiwałbym podstawowej informacji na jakim etapie jest zlecenie, zamiast takiego zlewania klienta. A ja im chciałem dać kolejne zlecenia jakby się spisali. Jakie są Wasze doświadczenia z tą firmą? Dać im jeszcze szanse, czy lepiej już szukać innej firmy?

marco_25

Pionier e-mobilności
Podziękowałem za usługę bo pół roku zwodzenia to za dużo. Na szczęście skończyło tylko na ekspertyzie która w 1/2 jest folderem reklamowym i na żadną zaliczkę się nie zgodziłem. Resztę robi już rzetelny wykonawca dzięki pomocy kolegi z forum @elveh za co jeszcze raz dziękuję. Panowie z bezszelestnych nadal funkcjonują i chodzą po wspólnotach obiecując kompleksową usługę, po wykonaniu ekspertyzy kończy się przeważnie tak samo jak opisują to forumowicze. Dołączam się do tego co napisał @Bronek zostali ofiarami swojego szybkiego sukcesu.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
U mnie dokładnie taka sama historia, jeden do jednego. Brak kontaktu albo jakaś wymówka która jest kłamstwem, np mam czekać na pismo od PGE podczas gdy nawet nie złożyli jeszcze wniosku. Na pytanie czemu mi nie przysłali kopii złożonego wniosku oraz kopii ekspertyzy i projektu dostałem informację żebym sprawdził spam w poczcie. Dzwoniłem do PGE - nic nie złożyli w moim imieniu. Jak się pojawi jakis przełom u mnie to dam znac. Na razie proponuję wypowiadać umowę, zbierzmy wszystkich zainteresowanych i zróbmy sprawę zbiorowa na zwrot środków i odsetek od pożyczonego kapitału. A nowi niech omijają szerokim łukiem.
Bardzo dobra inicjatywa! Trzeba dochodzić swoich praw, koniec pobłażania cwaniakom.
A jak warunki w umowie ? Też płatność z góry ?

Last edited:

mig

Nowy na Forum
Niestety ta sama historia z Piotrem Lopez Gawędzki Bezszelestni
Stos wymówek, pobrana kasa, ciągle coś miało być wysłane a zrobione zero.
Czas na pozew zbiorowy i skrócenie rączek temu cwaniakowi

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Niestety ta sama historia z Piotrem Lopez Gawędzki Bezszelestni
Stos wymówek, pobrana kasa, ciągle coś miało być wysłane a zrobione zero.
Czas na pozew zbiorowy i skrócenie rączek temu cwaniakowi
Może być trudno z dochodzeniem roszczeń, bo kapitał zakładowy to okrągłe 5000 zł ... czyli koszt dwóch wallboxów.

Ale zobaczcie coś ciekawego - jakie ta spółka ma przypisane obszary działalności w KRS:
63.12.Z - Działalność portali internetowych
33.14.Z - Naprawa i konserwacja urządzeń elektrycznych
47.19.Z - Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach
59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych
70.22.Z - Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania
73.11.Z - Działalność agencji reklamowych
73.12.C - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (internet)
74.20.Z - Działalność fotograficzna
82.99.Z - Pozostała działalność wspomagająca prowadzenie działalności gospodarczej, gdzie indziej niesklasyfikowana
85.59.B - Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane

Zródło: https://aleo.com/pl/firma/bezszelestni-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia-wolomin

- nic tu nie ma o ekspertyzach energetycznych, pożarowych, projektowaniu instalacji, pomiarach, wykonywaniu instalacji elektrycznych !!! najbliżej jest tu 33.14.Z czyli że np. czajnik albo pralkę fachowiec może naprawić ;)

mig

Nowy na Forum
Może być trudno z dochodzeniem roszczeń, bo kapitał zakładowy to okrągłe 5000 zł ... czyli koszt dwóch wallboxów.

Ale zobaczcie coś ciekawego - jakie ta spółka ma przypisane obszary działalności w KRS:
63.12.Z - Działalność portali internetowych
33.14.Z - Naprawa i konserwacja urządzeń elektrycznych
47.19.Z - Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach
59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych
70.22.Z - Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania
73.11.Z - Działalność agencji reklamowych
73.12.C - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (internet)
74.20.Z - Działalność fotograficzna
82.99.Z - Pozostała działalność wspomagająca prowadzenie działalności gospodarczej, gdzie indziej niesklasyfikowana
85.59.B - Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane

Zródło: https://aleo.com/pl/firma/bezszelestni-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia-wolomin

- nic tu nie ma o ekspertyzach energetycznych, pożarowych, projektowaniu instalacji, pomiarach, wykonywaniu instalacji elektrycznych !!! najbliżej jest tu 33.14.Z czyli że np. czajnik albo pralkę fachowiec może naprawić ;)
Cała branża działa na podwykonawcach, on ma ładny szyld a ekspertyze miał robic Kamil Wronowski Dobczyn https://www.oferteo.pl/k-k-wronowscy-uslugi-projektowe-i-inzynieryjne/firma/3590016
Złożyć zeznania na policji nie kosztuje + trzeba nagłośnić spawe w internecie żeby nikt nowy nie stracił kasy

KamilEV

Nowy na Forum
No to jestem następny zrobiony przez tą Firmę.

Moja Historia z nimi ciągnie się od końca Listopada 2023.

Pojawił się u nas w garażu jeden indywidualny punkt ładowania pojazdów.
Zapytałem się Administratora czy zna firmę która to wykonywała i czy może podesłać namiar.

Pech chciał, że byli to właśnie bezszelestni.pl

Po wysłaniu zapytania i kontakcie Piotr Gawędzki szczegółowo opisywał proces podłączanie
wymaganych zgód projektu technicznego oraz bardzo mnie zachęcał abym jak najszybciej się dycydował bo 4 innych sąsiadów również chce uruchomić Wallboxa i będzie taniej "wspólny projekt techniczny"

Byłem wtedy poza Polską ale generalnie gadka i swoją wiedzą + google filmiki na Youtube zaufałem i zdecydowałem sie działać podpisac umowę. 29 Grudnia

Była tam już wtedy ściema, że trzeba działac szybko bo kable drożeją od stycznia i zebym podpisał umowe zdalnie.

Nic na początku nie wskazywało, że będzie jakiś kwas zrobili wizię lokalną zdiecia do projektu technicznego.

4 go stycznia dostałem już 1 FV "Usługa consultingowa" wartość 4850 PLN Brutto - Zapłaciełem odrazu

17 Stycznia dostałem FV Pro Forma za etap drugi 17 7850 PLN Brutto za instalacje kable Wallboxa

18 Stycznia dostałem Projekt techniczny i Expertyze techniczną

23 Stycznia odbyła się instalacja w garażu Wallbox Kable do rozdzielni Gasnica Wyłacznik Szybki i tutaj jest koniec dobrej jak dotąd współpracy.

Problem zaczął się od tego momentu nie moglem sie doprosić o finalną FV za 2 Etap otrzymałem ją dopiero 13 Lutego - Od zakończenia Insytalacji Pan Piotr przestał odbierać telefon SMSy na maile nie odpisywał samą FV dostałem od innej osoby

Do maja tylko kilka razy oddzwonił do mnie Piotr Gawędzki zawsze z jakąś nieprawdopodobna ściemą, zmiana przepisów, bałagan w STOEN, nowe wzoru wniosków

Porozmawiałem z kolega z garażu który dokończył niewykonane prace samodzielnie czyli warunki przyłączenia umowa z e-on + wniosek o gotowości insytalacji do odbioru.

Po wieloktronych probach kontaktu dostałem SMS, że przed majówką prąd bedzie płynął i temat bedzie zamknięty

13 Maja Pojechałem osobiście do STOEN złozyłem wniosek o warunki przyłączenia załączajac projekt techniczny

17 Maja dostałem Warunki i tego samego dnia podpisałem umowę w E-ON + opłaciłem FV Stoenowi

Bezszelestni dowiadując sie, że mam juz te dokumenty i zrobilem to samodzielni przekazali mi swoj nowy Nr Telefonu i poprosili o przesłanie skanów tych dokumentów + informacja, że teraz już pracuja w Warszawie i za chwilę bedzie podłączone.

3 Krotnie prosiłem aby cała komunikacja do Stoen była wysyłana DW mojego maila nie dostałem nic

1Go czerwca wyjechałem na 2 tygodniowy Urlop liczyłem, że wniosek o gotowosci instalcji został złożony do Stoen.

17Go czerwca zadzwoniłem na infolinie i okazało sie, że nic nie zostało do nich wysłane i czekają na ten wniosek.

Niestety wniosek musi być podpisany przez elektryka z uprawnieniami.

Zerknijcie jeszcze na opinie o firmie na google maps każdy temat podobny

Daje temu tematowi jeszcze czas do końca miesiąca i szukam firmy która to dokończy a z Bezszelstni.pl trzeba będzie rozliczyć temat Sądownie i lub wcześniej przy pomocy Policji

sigg

Posiadacz elektryka
Mi się na szczęście udało ich ominąć - kontakt najpierw był szybki i przyjemna rozmowa, ale jak tylko zacząłem od nich wymagać konkretów to przestali odbierać telefony i odpisywać na maile.

Na szczęście nic nie zapłaciłem.

Z tego co podajecie to ceny też mieli z kosmosu. Obecnie za projekt z uzgodnieniem płacę 2000zł, montaż około 2500 + materiały.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Mi się na szczęście udało ich ominąć - kontakt najpierw był szybki i przyjemna rozmowa, ale jak tylko zacząłem od nich wymagać konkretów to przestali odbierać telefony i odpisywać na maile.

Na szczęście nic nie zapłaciłem.

Z tego co podajecie to ceny też mieli z kosmosu. Obecnie za projekt z uzgodnieniem płacę 2000zł, montaż około 2500 + materiały.
Sigg, czy możesz dać kontakt na rzetelnego projektanta ? Niezależnie od niedbalstwa i kanciarstwa bezszelestnego, prąd muszę mieć w garażu bo bez tego elektromobilność kuleje :(

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Dla kompletności załączam link do "bezszelestnych" ("klub motoryzacyjny") z Google Maps. Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, proszę przewinąć stronę w dół i wejść na "Wszystkie Opinie":

Ewidentnie coś się zmieniło w polityce spółki przez ostatnie pół roku, bo "Lopez" mimo pobrania zaliczki i podpisania umowy i pełnomocnictw, nie dość że nie wywiązuje się z obowiązków zapisanych w umowie, to jeszcze telefonu nie raczy odbierać, kłamie że czegoś tam mu brakowało, pisze że oddzwoni ale nie oddzwania, a na maile już wcale nie odpisuje jakby się zapadł pod ziemię ...

Sprawa pachnie bardzo nieładnie. Kroi się kolejny temat dla prokuratora. Nie mogę pojąć, skąd tyle pozytywnych opinii sprzed roku, a teraz taka żenada i ściema ...