Błąd ładowania w czasie jazdy.

Michal

Moderator
Oj już przecież teraz tylko tak się podśmiewamy trochę :)
Opowiedz lepiej co z tymi samochodami wodorowymi w jakimś nowym wątku. Bo to się wydaje jakiś bezsens totalny (70% użytej energii idzie w dupę)...

slaveq

Pionier e-mobilności
Byłem wczoraj w Warszawie i właściwie upiekłam trzy pieczenie na jednym ogniu:
1) cała naprawa błędu zajęła godzinę i wg przemiłej Pani z serwisu polegał na wyregulowaniu jakiegoś przełącznika. Mają takie przypadki i po tej czynności jeszcze im się nie zdarzyło żeby ktoś z błędem wrócił.
2) Przetestowałem wreszcie TeslaMate i muszę przyznać, że ogrom informacji jakie zbiera o nas Tesla jest przytłaczający. TeslaMate jest naprawdę świetny i to, że mam pełną kontrolę nad danymi , nie muszę płacić abonamentu żeby firma trzecia mogła paść się na moich danych jest ekstra. Polecam.
3) Kupilem wall connector 3gen I mogę potwierdzić, że posiada zabezpieczenie RCD typu B co w tej cenie jest chyba najlepszym wyborem. W tym albo przyszłym tygodniu wezmę elektryka żeby mi go zainstalował. Nrgkick będę woził w aucie do ładowania w dziwnych miejscach.

P.S. pozdrawiam właściciela czarnej Tesli na parkingu Decathlona w Warszawie, któremu pomogłem załadować do auta trzy rowery dziecięce (nie mogłem uwierzyć ale da się).

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Muszę zdementować, że TWC gen 3 nie posiada RCD tybu B tylko A + DC 6 mA.
nagralem o tym film:

Dodatkowo musisz zabezpieczyć roznicowką typu A w skrzynce rozdzielczej.
pozdrawiam.

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
Dodatkowo musisz zabezpieczyć roznicowką typu A w skrzynce rozdzielczej.
pozdrawiam.
Nie nie musisz, linkujesz do postu w którym jak byk jest cytat:
"
Ładowarka Wall Connector posiada wbudowane zabezpieczenie RCD typu A + DC 6 mA. Zaletą tego zabezpieczenia jest
to, że wyłączniki RCD typu B nie są wymagane podczas instalacji ładowarek Wall Connector Gen 3. Należy zapoznać się
z lokalnymi przepisami dotyczącymi wymaganego typu wyłącznika automatycznego."

Jedyne zabezpieczenie wymagane to wyłącznik nadprądowy w zależności od ilości faz i natężenia prądu.
Co wy ludzie macie z tym kręceniem filmów na YT? Właśnie się pochwaliłeś, że bez uprawnień zamontowałeś u siebie WC :).
Tutaj link do instukcji:

I najważniejsze typ B oznacza: AC + A + prąd stały wygładzony + wysoka częstotliwość (do 1kHz). Czyli informacja, że jest RCD typu A + DC 6mA jest jednoznaczna bo RCD typu B chroni przed prądem stałym.

Last edited:

poochaty

Posiadacz elektryka
Byłem wczoraj w Warszawie i właściwie upiekłam trzy pieczenie na jednym ogniu:
1) cała naprawa błędu zajęła godzinę i wg przemiłej Pani z serwisu polegał na wyregulowaniu jakiegoś przełącznika. Mają takie przypadki i po tej czynności jeszcze im się nie zdarzyło żeby ktoś z błędem wrócił.
2) Przetestowałem wreszcie TeslaMate i muszę przyznać, że ogrom informacji jakie zbiera o nas Tesla jest przytłaczający. TeslaMate jest naprawdę świetny i to, że mam pełną kontrolę nad danymi , nie muszę płacić abonamentu żeby firma trzecia mogła paść się na moich danych jest ekstra. Polecam.
3) Kupilem wall connector 3gen I mogę potwierdzić, że posiada zabezpieczenie RCD typu B co w tej cenie jest chyba najlepszym wyborem. W tym albo przyszłym tygodniu wezmę elektryka żeby mi go zainstalował. Nrgkick będę woził w aucie do ładowania w dziwnych miejscach.

P.S. pozdrawiam właściciela czarnej Tesli na parkingu Decathlona w Warszawie, któremu pomogłem załadować do auta trzy rowery dziecięce (nie mogłem uwierzyć ale da się).
Przede wszystkim cieszę się z rozwiązanego problemu z błędem. Teraz pozostaje jeździć z uśmiechniętą mordą/buzią.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Co wy ludzie macie z tym kręceniem filmów na YT?
Nikt nie zmusza Cię do oglądania wiec nie wiem z czym masz problem?
A tak na serio to nagrałem dlatego, żeby pokazać ludziom, że można to zrobić tanio i dobrze. Nie trzeba płacić 3000 za samo podłączenie. Kolega @elveh myślę, że potwierdzi (i wypowie się w temacie różnicówki bo ma większe doświadczenie). A materiałów konkretnych i przejrzystych na temat gen 3 w PL jest mało

Właśnie się pochwaliłeś, że bez uprawnień zamontowałeś u siebie WC :).
Kto powiedział że bez uprawnień??
Wyciągasz zbyt pochopne wnioski😉

slaveq

Pionier e-mobilności
Nikt nie zmusza Cię do oglądania wiec nie wiem z czym masz problem?
A tak na serio to nagrałem dlatego, żeby pokazać ludziom, że można to zrobić tanio i dobrze. Nie trzeba płacić 3000 za samo podłączenie. Kolega @elveh myślę, że potwierdzi (i wypowie się w temacie różnicówki bo ma większe doświadczenie). A materiałów konkretnych i przejrzystych na temat gen 3 w PL jest mało
No właśnie nie, bo wg mnie pokazałeś, że można to zrobić samemu co w twoim przypadku zadziałało a jak ktoś ma inną instalację, starszą z jakimiś kombinacjami? Może sobie napytać biedy. Nie zrozum mnie źle, niech sobie każdy kręci co tam chce na YT ale o ile np. robienie sobie jakichś rzeczy przy aucie jak montaż chlapaczy to faktycznie co najwyżej komuś chlapacz na trasie odpadnie o tyle zabawy z instalacjami prądu to bym jednak po prostu napisał: DAJ TO ELEKTRYKOWI !!!!

Zadaj sobie pytanie czy zrobiłbyś film jak tanio i dobrze pospawać sobie rurki od gazu i zamontować kuchenkę.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Zobacz podpis pod filmem. Po to to napisałem i zwróciłem uwagę w filmie, że robię całkiem nową instalacje w starym domu…
Prawda jest taka, że jak mieszkasz w takiej dziurze jak ja to albo nie na kto ci tego ogarnąć albo za podłączenie zapłacisz więcej niż za sprzęt.
Ja pokazałem realne koszty materiałów, czego nie dostrzegłem nigdzie indziej w internecie.

Attachments

• 63334036-8143-4D71-969D-8EA337BC5873.png
    63334036-8143-4D71-969D-8EA337BC5873.png
    436,4 KB · Liczba wyświetleń: 59

slaveq

Pionier e-mobilności
Nie miałem go okazji przeczytać bo osadzony odtwarzacz go nie wyświetla, myślę że sporo osób nie zwraca uwagi też na opisy. Można się dogadać z elektrykiem i część nieinwazyjnych robót zrobić samemu np. ja kupiłem przewody przeciągnąłem kable i zamontowałem skrzynkę z bezpiecznikami (pustą) na ścianie oczywiście wszystko konsultując, elektryk przyszedł popodpinał wszystko i łączny koszt jego pracy 200 zł.

Co do RCD-A to polskie prawo mówi, że:
  • wyłącznikiem różnicowo-prądowym powinny być zabezpieczone wszystkie obwody gniazd wtyczkowych, o prądzie znamionowym <20A, które są przeznaczone do użytkowania przez osoby postronne i niewykwalifikowane,
  • każdy obwód na wolnym powietrzu, przeznaczony do zasilania urządzeń przenośnych o prądzie <32A,
  • instalacje elektryczne użytkowane w warunkach zwiększonego zagrożenia jak np. instalacje elektryczne na terenach budowy, w gospodarstwach rolnych itp.,
Z tego wnioskuję, że wszystko zależy od sposobu montażu, jeśli WC jest przenośny to jego podłączenie musi być zabezpieczone dodatkowym RCD-A. Ale faktycznie chętnie posłucham kolegi @elveh

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Zgadzam się wszystko powinno być robione ze sztuką. Jednak nie z każdym elektrykiem można się dogadać. Zależy gdzie mieszkasz.

U mnie elektromobilnosc jest znana chyba tylko z TVN turbo i ludzie patrzą ze zdziwieniem na zielone blachy. Co za tym idzie elektrycy nie mają styczności z ładowarkami i ich podłączeniem.

Kwestia samej instrukcji do TWC gen 3 na stronie tesli jest inna niż przesłałeś. Zakładam, że przesłałeś link załączony w pudełku Wallboxa?