Błąd - skontroluj układ hamulcowy - po podłączeniu aplikacji Carscanner przez OBDII

altmarcin

Nowy na Forum
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem nowym użytkownikiem Renault Zoe ZE40 z 2018 r. Nie miałem żadnych błędów na desce rozdzielczej, ale chciałem odczytać stan baterii, itp. przez złącze OBD. Podłączyłem interfejs Vgate Icar2 Pro 2s z aplikacją Carscanner przez Bluetooth. Mało było danych o baterii, itp. , ale znalazł jakieś stare błędy. Dałem opcję wyczyść i pojawił się błąd na desce rozdzielczej - symbol pomarańczowy klucz - i napis sprawdź układ hamulcowy.
Aplikacja nie widzi więcej błędów. Akumulator 12V jest zeszłoroczny. Hamulce działają prawidłowo. Poziom płynu hamulcowego prawidłowy.
Co jeszcze sprawdzić?

pluto

Pionier e-mobilności
Miałem tak samo w moim ZOE jak sam wykasowywałem błędy po tym jak auto "samo się naprawiało". W moim przypadku było to wynikiem błędów zapisanych i wykasowanych w pamięci ECU.
Być może jest to w tym przypadku tak samo.
Dopiero serwis na oryginalnym oprogramowaniu serwisowym je ostatecznie wykasował.
Na forach Renault czytałem tez że niektórzy odłańczali klemę akumulatora 12V na 10-15 minut i to tym wszystko wracało do normy (przynajmniej na jakiś czas).

nabrU

Moderator
Bo CarScanner to nie jest panaceum na wszystkie samochody i nie posiada 100% kompatybilności, nawet jak ma profil danej marki / modelu. Stąd problemy.

altmarcin

Nowy na Forum
Witam szanownych forumowiczów.
Jestem nowym użytkownikiem Renault Zoe ZE40 z 2018 r. Nie miałem żadnych błędów na desce rozdzielczej, ale chciałem odczytać stan baterii, itp. przez złącze OBD. Podłączyłem interfejs Vgate Icar2 Pro 2s z aplikacją Carscanner przez Bluetooth. Mało było danych o baterii, itp. , ale znalazł jakieś stare błędy. Dałem opcję wyczyść i pojawił się błąd na desce rozdzielczej - symbol pomarańczowy klucz - i napis sprawdź układ hamulcowy.
Aplikacja nie widzi więcej błędów. Akumulator 12V jest zeszłoroczny. Hamulce działają prawidłowo. Poziom płynu hamulcowego prawidłowy.
Co jeszcze sprawdzić?
Spróbuję jeszcze aplikacji CanZe, ale na razie żaden interfejs OBD jaki miałem nie chce działać na CanZe. Zamówiłem dwa kolejne od Konnwei.

Misiek

Zadomawiam się
Trzy lata wstecz na znanym portalu dalekowschodnim kupiłem interfejs o nazwie KONNWEI OBDING BT3.0.
Działa z CanZe.
Wpiszesz w wyszukiwarkę KONNWEI OBDING BT3.0 i wyświetlą się oferty.

altmarcin

Nowy na Forum
Miałem tak samo w moim ZOE jak sam wykasowywałem błędy po tym jak auto "samo się naprawiało". W moim przypadku było to wynikiem błędów zapisanych i wykasowanych w pamięci ECU.
Być może jest to w tym przypadku tak samo.
Dopiero serwis na oryginalnym oprogramowaniu serwisowym je ostatecznie wykasował.
Na forach Renault czytałem tez że niektórzy odłańczali klemę akumulatora 12V na 10-15 minut i to tym wszystko wracało do normy (przynajmniej na jakiś czas).
Faktycznie był to jeden z "samo naprawiających" się błędów, bo zniknął po dniu stania w garażu. No cóż, to chyba sławne problemy z elektroniką u "Francuzów".

Rysiekkk

Nowy na Forum
u mnie (w ZE 50) cyklicznie pojawia się błąd:

"Skontroluj ESC / Skontroluj pomoc startu pod górę / Skontroluj układ hamulcowy"

w CanZE nie mam na wykazie komputera związanego z układem hamulcowym - ktoś ma pomysł dlaczego?
CanZE.jpg

altmarcin

Nowy na Forum
Miałem już wszystkie Vgate, Konnwei, nawet OBDlink i nie łączyły się z samochodem w aplikacji CanZe (wszystkie debug ... fail). Łączyły się w aplikacji Carscanner, ale oprócz napięcia akumulatora trakcyjnego i dodatkowego niewiele pokazywały. Nawet SOH nie udało mi się odczytać.