BMW i4, którego salon nie chce wydać [historia rozwojowa]

kamils48

Nowy na Forum
Cześć, Mam do oddania i4 e40 skonfigurowane na 248k - 27000 dopłaty.
Zamówione 03-2022. do odbioru podobno maj-czerwiec.
Taka alternatywa dla TM3

Halisep

Posiadacz elektryka
W lipcu 2022 dostalem „uczciwa” oferte na dostawe za 14-16 miesiecy …
Trochę wcześniej, bo w maju 2022, zaoferowali mi minimum 2 lata czekania na iX'a. A w gratisie pewnie by dorzucili podwyżkę ceny.

Beep21

Posiadacz elektryka
Ja zamówiłem i4 w październiku 2022 z max terminem dostarczenia auta 31.12.2024 :D Śledzę też amerykańskie forum i4 i z tego co piszą ludzie to tam BMW przenosi wszystkie alokacje na M50 z roku 2023 na 2024

Jogur

Posiadacz elektryka
Ja zamówiłem i4 w październiku 2022 z max terminem dostarczenia auta 31.12.2024 :D Śledzę też amerykańskie forum i4 i z tego co piszą ludzie to tam BMW przenosi wszystkie alokacje na M50 z roku 2023 na 2024
ludzie którzy wytrzymuja takie terminy w USA są, moim zdaniem, nie tyle fanami marki, co desperatami, którzy się założyli, że będa mieli coś z Europy i na fali mody - no więc "luksusowe" BMW się prawie wpisuje, jak mięso za prl - tylko na talon w ograniczonej ilości

Beep21

Posiadacz elektryka
Hm, ciężko mi jednoznacznie powiedzieć z czego to wynika w USA. Jak śledzę ich forma to dużo ludzi narzeka na teslę, jej jakość wykonania i ogólny odbiór auta i dlatego celują w inne marki. Zresztą ja też po obcowaniu z jednym i drugim autem zdecydowałem się właśnie na i4 pomimo terminów

marco_25

Pionier e-mobilności
Cześć, nie sądziłem że to będzie mój pierwszy post na formy ale może dodam coś do dyskusji. Moim pierwszym BEV miał być właśnie i4 w konfiguracji z dopłatą. Dostałem fajny rabat w Bawaria Motors i od początku lutego 2022 czekałem aż coś się zacznie dziać, w międzyczasie koledze TM3 pod dom laweta przywiodła po 3 miesiącach od zamówienia. Pierwszy problem został zasygnalizowany po zmianach w cenniku, chciano żebym zaakceptował wyższą cenę i dają do fabryki znać że można produkować. Nie zgodziłem się argumentując że przez prawie rok czekam na samochód o określonej cenie a o jej zmianach nic nie ma w umowie. Na początku stycznia '23 trzy dni przed obniżką Tesli poprosili żebym anulował zamówienie bo oni nie są w stanie w tej cenie sprzedac auta i musi być w nowym cenniku. Podziękowałem za informację i czekam na dalszy ich ruch, nie cofnę zamówienia sam.

Podsumowując: Tesla Y RWD zamówiona, ponoć ma być w marcu. Z BMW nie skończyłem ale to zwyczajny wstyd jeździć samochodem marki która ma całkowicie w pompie klientów. Nawet nie chce myśleć ile to auto by mnie kosztowało jakbym inną decyzję podjął.