Brak stacji ładowania na parkingu przy budynku niemieszkalnym powyżej 20 miejsc po 1 stycznia 2025

ztsgusz

Posiadacz elektryka
Niedawno zwróciłem uwagę na dwa duże sklepy/centra handlowe z dużymi parkingami (raczej nienależącymi do małych lub średnich firm), na których nie znajduje się ani jedna stacja ładowania. Fizycznie brak stacji, na Plugshare brak żadnych danych o stacji i w bazie danych UDT też brak informacji o jakiejkolwiek stacji (https://eipa.udt.gov.pl/).

Podobno przepisy nie przewidują kontroli ani kar w przypadku braku ładowarek na parkingu:
Brak kar za nieprzestrzeganie przepisów i instytucji kontrolnej może jednak opóźnić realizację.

Wygląda na to, że nowy "obowiązek" jest więc w tym momencie sugestią, a nie obowiązkiem.

nabrU

Moderator
A nie liczy się czasem data uzyskania pozwolenia na budowę czy coś takiego?

ztsgusz

Posiadacz elektryka
A nie liczy się czasem data uzyskania pozwolenia na budowę czy coś takiego?
Właśnie akurat ten "obowiązek" dotyczy wszystkich budynków niemieszkalnych z parkingiem na ponad 20 miejsc, w tym istniejących.

Dla nowych budynków są jeszcze bardziej restrykcyjne przepisy (1 miejsce do ładowania na 10 miejsc) i w przypadku nowych budynków niespełnienie wymogu pewnie wiąże się z brakiem pozwolenia na budowę, ale w przypadku istniejących wygląda na to, że obowiązek nie jest egzekwowany.

nabrU

Moderator
Zaraz sie okaże, że ten Dino czy Castorama to franczyza z 10 - 20 pracownikami czyli mała firma zwolniona z tego obowiązku :LOL:

inter

Pionier e-mobilności
Zaraz sie okaże, że ten Dino czy Castorama to franczyza z 10 - 20 pracownikami czyli mała firma zwolniona z tego obowiązku :LOL:
Dino na 100% nie franczyza. 100% polski właściciel, jeden z najbogatszych.

nabrU

Moderator
Przepis w stosunku do istniejących parkingów jest niedorzeczny. Nikt nie wyrzuci od siebie kasy na budowę ładowarek bo się 'ustawodawcy' zachciało, więc pewnie się okaże, że są jakieś furtki aby tego uniknąć.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja tam sie ciesze :)
W dwoch miejscach pojawily sie dzieki tej ustawie ladowarki pod Aldi,
Rozsadne cenowo AC jest potrzebne na kazdym kroku, mam takie w Pile pod wlasnie Aldi i juz uzywalem,

pmlody

Pionier e-mobilności
Niedawno zwróciłem uwagę na dwa duże sklepy/centra handlowe z dużymi parkingami (raczej nienależącymi do małych lub średnich firm), na których nie znajduje się ani jedna stacja ładowania. Fizycznie brak stacji, na Plugshare brak żadnych danych o stacji i w bazie danych UDT też brak informacji o jakiejkolwiek stacji (https://eipa.udt.gov.pl/).

Podobno przepisy nie przewidują kontroli ani kar w przypadku braku ładowarek na parkingu:

Wygląda na to, że nowy "obowiązek" jest więc w tym momencie sugestią, a nie obowiązkiem.
Może źle szukasz. U mnie przy Aldi na wsi zrobili na parkingu 2 miejsca zielone, ale... bez ładowarki. Później cichaczem GW powiesił złącze AC 22kW na ścianie w rogu budynku, tak, że go wcale nie widać. Miejsce przed nim oczywiście nieoznaczone poprawnie. Przypadkiem znalazłem, bo psiaki poszły nie tą stroną co zawsze.