Brzdęk jak blachą o asfalt

poochaty

Posiadacz elektryka
Gorszego tytułu wymyslić nie mogłem, wiem. Nie wiem jak jednak opisać to co mam od kilku dni z autem. Co jakiś czas wydobywa się z pod samochodu (okolice tylnej osi) taki okropny dźwięk, jakby się obijało blachą o asfalt. Dziś udało mi się nagrać w czasie wyjazdu z garażu. Ktoś z Was coś podobnego słyszał?

Attachments

• Tesla.mp3
    695 KB · Liczba wyświetleń: 12

piotr_ev

Fachowiec
Wczoraj słyszałem coś podobnego jak wjeżdżałem tyłem do garażu. Z racji, że mój wjazd do garażu jest nachylony w dół ~10% to musiałem naciskać hamulec i wtedy słyszałem bardzo podobny dźwięk. Jakby klocki były na granicy trzymania tarczy. Tak jak @ciastek mówi, zacząłbym od namierzenia, która to tarcz/hamulec i dokładniej się im przyjrzał na początek. :)

poochaty

Posiadacz elektryka
Podniosłem na szybko auto i na 100% w tych pięknych zabezpieczeniach tarcz coś siedzi. W Szwecji sypie się drogi takimi drobnymi kamyczkami granitowymi. Na 100% coś wpadło. Jutro robię akcję i ściągam koła, bo szumi w obu.

Właśnie czytam na szwedzkim forum. Nie jestem jedyny z kamuczkami w tarczach. Trafna diagnoza @ciastek

Michal

Moderator
Był na YT filmik jak to samemu poprawić.

Co prawda w TMS ale obstawiam, że zasada podobna.

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że Bjorn też miał o tym filmik ale nie znalazłem na szybko. Chodziło o takie odginanie tych blach na siłę i takie trochę wytrząsanie tego co tam się pod spodem nazbierało...