Budimex kupił nowe TM3

Michal

Moderator
Ciekawe ile wzieli?
PXL_20250206_081726546~2.jpg

daniel

Señor Meme Officer
A ja myślę, że 'zielony ład' miał tu niewiele do gadania. Chcę wierzyć, że ktoś to przeliczył i stwierdził, że będzie taniej (szczególnie mając własne stacje ładowania), a może i lepiej.
Trochę robie sobie jaja. Podejrzewam, że im się to opłaca. Mają stacje ładowania. Może mają dobre ceny na prąd. Może mają swoje farmy PV? Może to bonus dla kierownika, bo ten znaczenk Budimex bardzo dyskretny.
Ale korporacje mają swoje polityki "social responsibility". Pokazują, że dbają o społeczeństwo i używanie elektryków może być jednym ze sposobów wypełniania tej polityki.

lvlthn

Pionier e-mobilności
A to nie jest też tak, że budimex chce inwestować w ładowarki?

inter

Pionier e-mobilności

inter

Pionier e-mobilności

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale Budimex, to firma prywatna.
Ale startuje w przetargach publicznych a żeby w takich przetargach brać udział to odpowiednia część floty służaca to transportu osób musi być BEV (ewentualnie na gaz chyba)

zielony

Fachowiec
Zagradza się, żeby dostać dodatkowe punkty w przetargach muszą mieć jakiś procent aut z napędem elektrycznym - nowe kryteria dodatkowe.
Tak więc wszystko kręci sie wokół pieniędzy.
Tam gdzie są przetargi publiczne, a jak jeszcze wchodzą pieniądze unijne ten warunek jest konieczny.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Zagradza się, żeby dostać dodatkowe punkty w przetargach muszą mieć jakiś procent aut z napędem elektrycznym - nowe kryteria dodatkowe.
Tak więc wszystko kręci sie wokół pieniędzy.
Tam gdzie są przetargi publiczne, a jak jeszcze wchodzą pieniądze unijne ten warunek jest konieczny.
to nieźle, firmy i ich zakłamanie to niezły level
najgorsze że właśnie oni te auta okleją napisami i logotypami z samymi zaletami, bedą na konferencjach opowiadać jak są super, zapraszać dziennikarzy gdzie będą ich oprowadzać i chwalić że kupiśmy flotę EV bo jesteśmy przełomową firmą a wszyscy wiemy że kupili je bo zostali zmuszeni, nienawidzę takiego podejścia w którym się ciągle kłamie i mówi rzeczy pod publiczkę

nabrU

Moderator
No zaraz, ale kto powiedział, że Ci co jeżdżą tymi Teslami nie są zadowoleni i że firma też nie jest happy z tego powodu, że używa we flocie EV? Jedno (punkty w przetargach) nie wyklucza drugiego (bycia zadowolonym z używania EV).

KrzyCh

Pionier e-mobilności
No ja bym nie odmówił takiej Tesli przy najbliższej wymianie floty.
Jakoś udźwignę to zakłamanie i inne takie. Szczególnie, że taka tm3 jest tańsza (w zakupie i eksploatacji razem i osobno), szybsza, cichsza i …. od takiej np. rav4.
Bez zielnego ładu, polityki itp.