Buzzowanie na prąd

arthas

Zadomawiam się
Będąc ostatnio w domu w Uk, dopadły mnie tony papierowego spamu w skrzynce pocztowej... w tym również oferty dostawcy energii. Ale o tym za chwilę. Ci co się troche interesują rynkiem EV zauważyli z pewnością, że w rankingach sprzedaży nowych aut na prąd, zadziwiająco Wielka Brytania na tle Europy wyróżnia się stałymi, dwucyfrowymi wzrostami sprzedaży tychże pojazdów. Mainstreamowe media w Europie "zachodzą w głowę" jak to jest, że u nas słaba sprzedaż, i że chyba ludzie wolą bardziej spalinowe auta niż te na prąd, bo są drogie, dojeżdżają tylko do furtki od podwórka i wogóle blee... Otóż wystarczy spojrzeć na koszty użytkowania przez Kowalskiego...eon.pngJest to screen z oferty taryfy nocnej do ładowania pojazdów w cenie niespełna 35gr za kWh. Dodam jeszcze, że w trasie koszt SC w Uk też nie poraża.
Dziękuję za uwagę

nabrU

Moderator
'Spamuje' to Forum wieściami z UK dość często, więc powyższe to nie żadna rewelacja :p. Tomato Energy zapewnia w taryfie Lifestyle prąd za 5p/kWh między 1 a 6 rano czyli 25gr/kWh:

1735565717022.png

Jako że to dość 'świeży' operator na rynku osobiści zostaję z Octopus za 7p/kWh, obserwując bacznie jak sobie radzi Tomato Energy.

P.S. Jeśli mieszkasz w UK, to umieść tą informację w odpowiednim polu ustawień konta.

arthas

Zadomawiam się
'Spamuje' to Forum wieściami z UK dość często, więc powyższe to nie żadna rewelacja :p. Tomato Energy zapewnia w taryfie Lifestyle prąd za 5p/kWh między 1 a 6 rano czyli 25gr/kWh:

View attachment 23311

Jako że to dość 'świeży' operator na rynku osobiści zostaję z Octopus za 7p/kWh, obserwując bacznie jak sobie radzi Tomato Energy.

P.S. Jeśli mieszkasz w UK, to umieść tą informację w odpowiednim polu ustawień konta.
Buahahah... Wygrałeś!... Ale to już tylko kosmetyka w ofercie. Masz krótki czas za tą cenę, czyli pewnie i tak zapłacisz podobnie, bo do 1-wszej w nocy nie będziesz czekał, ani rano przed szóstą nie wyjmiesz wtyczki, bo wiadomix. Odrzucam planowanie w appce bo to przerasta wiekszość Kowalskich ;-)

nabrU

Moderator
Masz krótki czas za tą cenę, czyli pewnie i tak zapłacisz podobnie, bo do 1-wszej w nocy nie będziesz czekał, ani rano przed szóstą nie wyjmiesz wtyczki, bo wiadomix. Odrzucam planowanie w appce bo to przerasta wiekszość Kowalskich ;-)

Nie doceniasz mnie, mam wszystko ogarnięte w Home Assistant ;) a ponadto Octopus daje mi tanie 7p za każdym razem jak łąduję samochód czyli również w dzień (poczytaj o Intelligent Octopus Go). Więc w sumie liczy się średnia za kWh za cały miesiąc:

Screenshot 2024-12-30 142349.png

Więcej poczytasz tutaj: https://forum.elektrowoz.pl/threads/bedziem-chyba-instalowac-magazyn-energii.2997

Super oferta, i chciałem napisać że u nas też się da w podobnych cenach ładować. Przykład z dzisiaj na poniższym screenie, cena obejmuje wszystkie opłaty oprócz VAT.

Wszystko OK, tylko te angielskie przykłady to nie taryfa dynamiczna (bo taką chyba pokazujesz). To taryfy ze stałymi cenami.

marco_25

Pionier e-mobilności
Opłatę za dystrybucję tez?
Tak, w moim przypadku to 3 grosze dla G13 w tych godzinach. Zresztą widać skok o 7:00 który wynika z ceny energii na TGE oraz droższej dystrybucji. Całościowo i tak widać, że Pstryk daje rade. Więcej u nich na stronie. Minus taki że trzeba kupić i zainstalować moduł do komunikacji w skrzynce głównej i zapewnić stałą łączność z siecią wifi. Więcej na https://pstryk.pl/dla-ev

Jusand

Posiadacz elektryka
Tak, w moim przypadku to 3 grosze dla G13 w tych godzinach. Zresztą widać skok o 7:00 który wynika z ceny energii na TGE oraz droższej dystrybucji. Całościowo i tak widać, że Pstryk daje rade. Więcej u nich na stronie. Minus taki że trzeba kupić i zainstalować moduł do komunikacji w skrzynce głównej i zapewnić stałą łączność z siecią wifi. Więcej na https://pstryk.pl/dla-ev
Tyle, że miernik można dostać do końca roku za 1 zł plus wysyłka, razem 20 zł. Zainstalowałem go dziś na działce a jako wifi podłączyłem router przenośny z Play na kartę odNowa. Będę ładował tylko w tanich godzinach, bo widzę że mi w domu zabraknie energii z PV.