Mamy w planie wypad do Norwegii, jakoś w 2022!!! może się udałoby zgadać. Btw też mnie kręci astrografia wiec ja się pisze!!
Serio jeśli chcesz się wybrać gdziekolwiek w Norwegii, to z całego serca polecam Tromso! Ja byłem samolotem ale na miejscu i tak wynajmowałem auto, więc wyjazd TM3 będzie tutaj idealny. Oslo i okolice też są piękne ale Tromso to zupełnie inny świat, a przy okazji jest tam normalna cywilizacja, bo to naprawdę duże miasto.
Z mojego researchu wynikło, że najlepszy czas do polowania na zorzę to początek marca (jeszcze ciemno a mało chmur), więc tak tylko podpowiadam

Ja byłem wyposażony w olympus om-d e-m10 mark ii + Samyang 12/2.0 + statyw taniocha i wyszło naprawdę super
Z Warszawy to jest 2500 km, 31 godziny jazdy + 3 godziny ładowania, więc w 3 dni spokojnie można zaliczyć, a jak się człowiek uprze to nawet w 2.
Myślę, że już po drodze Laponia będzie magiczna, bo tam prawie nie ma miejscowości i zanieczyszczenia światłem, szczególnie przy granicy z Norwegią w tym cyplu
Cholera jak tak dalej pójdzie, to skończy się tak, że przez Ciebie będziemy z żoną w 8 miesiąc ciąży spać po krzakach w marcu w Laponii