Cennik i specyfikacja EV6 w Polsce ujawniona

BigB00

Posiadacz elektryka
Na oficjalnej stronie KIA możemy zapoznać się z cennikiem i specyfikacją EV6:
1620126469417.png

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Proszę bardzo, kolejne sensowne auto do wzięcia pod uwagę dla mnie :). Wybór się poszerza...

mmm

Fachowiec
Gdybym już odebrał eNiro to by to nie bolało, ale jak mi przesunęli odbiór o miesiąc i nadal czekam... to napisałem przed chwilą do dealera ile bym czekał gdybym zmienił zamówienie na EV6. Jeżeli powie mi, że cokolwiek pojawi się na stocku jeszcze w wakacje to biorę.

Gdybym sam wybierał (zamawiał dzisiaj) to wersję 228KM / EV6 Plus + pompa + pakiet technologiczny (czyli z gadżetów tylko bez HUDa). Ale w sumie za ten pojazd byłbym gotów brać każdą bogatszą wersję, nawet GT za 4 milisasiny (ale to za długie czekanie).

Cav

Pionier e-mobilności
Ja bym chyba wolał poczekać kilka dodatkowych miesięcy, między tymi autami jest przepaść.

BigB00

Posiadacz elektryka
Technologicznie tak, ale oprócz tego różnica w cenie też zapewne będzie kolosalna.
EV6 pewnie będzie miało zamówienia na rok do przodu więc specjalnie nie urwiesz nic z ceny, a z e-Niro będzie można liczyć na konkretne rabaty.
Nie zdziwilibym bym się gdyby różnica w ostatecznej cenie mogła dochodzić do 40%.

mmm

Fachowiec
Dlatego realistycznie to odbieram eNiro (jak łaskawie dotrze do Wrocławia), a potem kombinuję jak za rok-dwa podejść żonę na zmianę na EV6 ;) (względnie Y, oba są u mnie teraz w top).

mmm

Fachowiec
Jemu chodziło o różnicę ceny między podobnie max wyposażonym eNiro a EV6 (po zniżkach 170k? vs 280k).

Tak czy inaczej dyskusja hipotetyczna, bo właśnie miałem odpowiedź od dealera: dat dostawy EV6 nie ma, będzie to raczej przyszły rok.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale max wyposażone e-Niro, to raczej nie jest odpowiednik max wyposażonego ev6, więc jaki sens ma takie porównanie?
Obstawiałbym raczej że max wyposażone e-Niro będzie zbliżone do niskiej, albo co najwyżej sredniej wersji ev6.
Tak to wygląda na pierwszu rzut oka, ale nie chce mi się dokładnie sprawdzać w cennikach, bo oba auta mi się totalnie nie podobają, jeśli już to Ioniq 5 jak dla mnie.

mmm

Fachowiec
A dla mnie Ioniq5 wygląda z zewnątrz tak jak deska rozdzielcza ID3 - chybiona wizja przyszłości z lat 80-tych - bleeee :p (ale to jest akurat kwestia gustu i co kto lubi)