no stopa zwrotu jest taka sobieoj, nawet zimą coś się produkuje. Ogólnie przy 20kWp liczyłem, że trzeba by mieć z 50~60kWp aby w miarę pokryć zapotrzebowanie. Chociaż ze styczniem i grudniem było by i tak ciężko.
A latem... to zwyczajnie stało by wyłączone. Więc dla realnie 3-4 miesięcy przynosiło by to jakiś zysk.
Stopa zwrotu jednak... wyglądała by koszmarnie
Już teraz np. dziś instalacja nie produkuje max tego co by mogła. Bo nie ma takiego odbioru.
Mam Ładowarkę mppt 5,6kW. Poki się zużywa prąd, ładuje CWU. Dogrzewa łazienki i chłodzi dom. To korzysta się z dodatkowej mocy.
Ale o tej porze już wszystko jest na 100% Więc produkcja jest stłumiona tylko do marginalnej ilości. Aby zapewnić pełny export ONgrid.
no stopa zwrotu jest taka sobieale ja i tak chciałem mieć dach nad autem, więc zamiast zwykłej wiaty dołożyłem trochę do wersji PV, a magazyn popełniam samodzielnie więc cena za 1kw pojemności wychodzi 1/2 komercyjnego rozwiązania (30 kwh wyszło mnie 15 tysięcy pln w częściach + 5000 zł dopłaty do hybrydowego falownika zamiast zwykłego ongrid).
U mnie mam nadzieje że lepiej to będzie wyglądać, bo w offgrid będę miał tylko 6,5kwp, z 18kwp zainstalowanych, więc taką produkcję powinienem łyknąć do tego magazynu, a potem w nocy czy wieczorem bez problemu zurzyć. Całą resztę z mogę ododdać do pge (o ile tylko napięcie pozwoli...).
no na samowystarczalność w zimie to nie ma co liczyć w Polscemam magazyn 14,8kWh. Od wieczora do rana schodzę do 50% Jak na komputerze jest coś grane...
Pojemność 30kWh jest idealna. Większej bym nie chciał nawet. Myśle, że 20 nawet mi wystarczy.
Zimą i tak jest ciągle nie doładowany. I to się nie zmieni. Musiał byś mieć mocniej przewymiarowane panele.
Tu screen z tego roku.
Dociekliwy sporo z tego wyciągnie informacji.
Odbiorniki - to CO, CWU, Wentylacja, Urządzenia w rack. Oczyszczalnia. Wszystko COP1.
Jak to technicznie masz rozwiązane, tzn. przełączanie poboru offgrid/ongrid? Wszystko ogarnia Victron? Jakby to wszystko pożenić z jakimś sensownym magazynem... To nie wiem czy chcę wiedzieć ile pieniędzy trzeba wyłożyć ;-)Ja dołożyłem Victron i OFFgrid. Bałagan nie ma nic do tego. Aktualne PV i falownik został. Bez ingerencji.
Teoretycznie, bo teraz mogę sobie ustawić co mam wysyłać i w jakiej ilości. OFFgrid zaspokaja potrzeby bytowe. ONgrid wysyła do sieci całą swoją produkcję.
Jest fajnie, może dorzucę kolejne 10kWpbędzie 30. Myśle, że w styczniu zapewni około 500~700kWh. Co by odpowiadało połowie zapotrzebowania w typowych warunkach pogodowych.
Automatycznie przełącza się. Zona najczęściej nie wie kiedy to się dzieje.Jak to technicznie masz rozwiązane, tzn. przełączanie poboru offgrid/ongrid? Wszystko ogarnia Victron? Jakby to wszystko pożenić z jakimś sensownym magazynem... To nie wiem czy chcę wiedzieć ile pieniędzy trzeba wyłożyć ;-)
A takie 3 osobne jakoś się komunikuja aby umozliwić pracę offgrid dla urzadzeń 3-fazy np sprężarka pompy ciepła? Bo chyba istnieje ryzyko że się rozjadą i czy przechodza na on-grid to równoczęśnie czy każdy w swoim czasie gdy się zsynchornizują?- Victron MP 3x muszą być wpięte na osobnych fazach za licznikiem.
Nie mam sąsiadów blisko. To prawda że dziś nie ma to sensu, ale im większa tym wiekszy sens, no i zobaczymy jakie będa ceny takich za 10lat i jakie ceny energii wieczorami i zimą. Mimo że mieszkam w centrum kraju to jednak u mnie wieje często.ps. wiatrowa... to tylko po to aby somsiada denerwować faktem, że się kręci.
to jest jedyne słuszne podejscie jak ma się stare zasady i wystarczającą moc przyłączaNo właśnie przez to że energie kupuje sie rok do przodu to są cyrki. Jak gaz i wegiel poszły w góre to cała Polska rzuciła się na pompy ciepła, a teraz są zaskoczeni bo gaz i węgiel już spadł a energia elektryczna nadal wysoko. (dla konumentów) Wydaje się że dobrą strategia bedzie przejście na dynamiczne gdy energia tanieje i na taryfy stałe gdy drożeje bo jakby wybierzemy sobie czy mamy ceny aktualne czy z zeszłego roku.
Aktualnie przy zużyciu 17MWh mam czysty ongrid 22kWp i nie zmierzam żadnych magazynów montować, dwa na kołach 75 i 95kWh narazie wystarczą. Dopiero w 2035 roku gdy net metering się skończy to się zastanowie co zrobić, jeśli wtedy się to zepnie finansowo to bedzie wiatrowa z 10kW
Sam magazyn to nie jest wielki koszt. Te 3szt Multiplus II 5000VA (takie najlepsze) to największy problem.
Ogólnie najlepiej kupować u naszych biedniejszych sąsiadów. Co wojne przegrali. Tzn u Niemców.
ps. wiatrowa... to tylko po to aby somsiada denerwować faktem, że się kręci.
nie rozjadą się, victron działą super tylko jest też super drogi i nie ma certyfikatu więc tylko offgrid co pozbawia go sensu moim zdaniem w instalacji która jest przyłączona do sieci.A takie 3 osobne jakoś się komunikuja aby umozliwić pracę offgrid dla urzadzeń 3-fazy np sprężarka pompy ciepła? Bo chyba istnieje ryzyko że się rozjadą i czy przechodza na on-grid to równoczęśnie czy każdy w swoim czasie gdy się zsynchornizują?
Nie mam sąsiadów blisko. To prawda że dziś nie ma to sensu, ale im większa tym wiekszy sens, no i zobaczymy jakie będa ceny takich za 10lat i jakie ceny energii wieczorami i zimą. Mimo że mieszkam w centrum kraju to jednak u mnie wieje często.
w deye to działa tak że cześć chaty (albo całość) masz podpłączone pod wyjscie "backup" w falowniku. Jeśli jest napiecie w sieci to możesz to wyjście obciażać do woli, grubo powyżej mocy falownika bo on robi tzw passthrought, czyli oddaje z siebie ile może a reszte dobiera z sieci. Jak napiecie z sieci zniknie to już ograniczeniem jest moc falownika. U mnie jest to 12kw, więc wystarczająco żeby z domu korzystać w 100% nawet w offgirdzie, po za ładowaniem samochodu właściewie, ale wallboxa mam podłączonego oddzielnie. Dodatkowo możesz go obciążyć niesymetrycznie na fazach, czyli tylko z jednej fazy pobrać praktycznie jego znamionową moc (co przy vitronie nie ma takiej możliwość bo to 3 oddzielne urządzenia, chociaż tak każde to urządzenie można chwilowo przeciążyć)Jak to technicznie masz rozwiązane, tzn. przełączanie poboru offgrid/ongrid? Wszystko ogarnia Victron? Jakby to wszystko pożenić z jakimś sensownym magazynem... To nie wiem czy chcę wiedzieć ile pieniędzy trzeba wyłożyć ;-)
oczywiście, że są zsychnronizowane. Na off grid przechodzą albo wszystkie razem albo wcale.A takie 3 osobne jakoś się komunikuja aby umozliwić pracę offgrid dla urzadzeń 3-fazy np sprężarka pompy ciepła? Bo chyba istnieje ryzyko że się rozjadą i czy przechodza na on-grid to równoczęśnie czy każdy w swoim czasie gdy się zsynchornizują?
Nie mam sąsiadów blisko. To prawda że dziś nie ma to sensu, ale im większa tym wiekszy sens, no i zobaczymy jakie będa ceny takich za 10lat i jakie ceny energii wieczorami i zimą. Mimo że mieszkam w centrum kraju to jednak u mnie wieje często.
dobrą alternatywą są falowniki deye - są tańsze, mogą pracować ongrid (victron nie), mają dużą moc i są 3 fazowe, a nie tak jak vitron (trzeba 3 victrony żeby obsłużyć 3 fazową instalację). Za swój falownik 12kw deye na 3 fazy zapłaciłem 9kpln brutto.
Mógł byś podrzucić jakieś info, że możesz sobie dowolnie obciążać długotrwale fazy?..
w deye to działa tak że cześć chaty (albo całość) masz podpłączone pod wyjscie "backup" w falowniku. Jeśli jest napiecie w sieci to możesz to wyjście obciażać do woli, grubo powyżej mocy falownika bo on robi tzw passthrought, czyli oddaje z siebie ile może a reszte dobiera z sieci. Jak napiecie z sieci zniknie to już ograniczeniem jest moc falownika. U mnie jest to 12kw, więc wystarczająco żeby z domu korzystać w 100% nawet w offgirdzie, po za ładowaniem samochodu właściewie, ale wallboxa mam podłączonego oddzielnie. Dodatkowo możesz go obciążyć niesymetrycznie na fazach, czyli tylko z jednej fazy pobrać praktycznie jego znamionową moc (co przy vitronie nie ma takiej możliwość bo to 3 oddzielne urządzenia, chociaż tak każde to urządzenie można chwilowo przeciążyć)