Ceny energii. Dlaczego będzie drogo jak ceny spadają ?

Bronek

Pionier e-mobilności

Jak wyglądają oplaty stałe
tempFileForShare_20240512-165315_copy_1320x727.jpg

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
cóż... w tym roku zużyłem na ogrzewanie domu 2000 kWh. i to jest rekord wszechczasów. spadek w ciągu ok. 11 lat trzykrotny. na czymś muszą biedacy zarabiać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Te taryfy tracą niemal caly sens gdy obowiązują do limitu zużycia np. 3MWh lub 1,5 Mwh......
Potem wszyscy walą ceny max na ile ten limit pozwala, a są tylko subtelne różnice w opłatach stałych.
Jak się ma EV, to taki limit przekracza raz dwa..

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Jak się ma PC to jeszcze szybciej się przekracza. Jednak w ENEA w G12w poza szczytem poza limitem jest obecnie ok 35 groszy taniej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak się ma PC to jeszcze szybciej się przekracza. Jednak w ENEA w G12w poza szczytem poza limitem jest obecnie ok 35 groszy taniej.
Pobieram z sieci mając EV , PC itp prądożerne urządzenia ok. 12 MWh.
A rocznie produkuję ok 10 MWh.
Z 6 MWh im oddaje do magazynu.
Powiniem rozbudować system, ale mi się nie chce w obecnym bałaganie .
Może w końcu ta kasa z KPO trafi na jakieś konretne cele/prograjy a nie tylko jako temat w mediach?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Pobieram z sieci mając EV , PC itp prądożerne urządzenia ok. 12 MWh.
A rocznie produkuję ok 10 MWh.
Z 6 MWh im oddaje do magazynu.
Powiniem rozbudować system, ale mi się nie chce w obecnym bałaganie .
Może w końcu ta kasa z KPO trafi na jakieś konretne cele/prograjy a nie tylko jako temat w mediach?
Ja dołożyłem Victron i OFFgrid. Bałagan nie ma nic do tego. Aktualne PV i falownik został. Bez ingerencji.
Teoretycznie, bo teraz mogę sobie ustawić co mam wysyłać i w jakiej ilości. OFFgrid zaspokaja potrzeby bytowe. ONgrid wysyła do sieci całą swoją produkcję.
Jest fajnie, może dorzucę kolejne 10kWp :) będzie 30. Myśle, że w styczniu zapewni około 500~700kWh. Co by odpowiadało połowie zapotrzebowania w typowych warunkach pogodowych.

itguy

Posiadacz elektryka
Ja dołożyłem Victron i OFFgrid. Bałagan nie ma nic do tego. Aktualne PV i falownik został. Bez ingerencji.
Teoretycznie, bo teraz mogę sobie ustawić co mam wysyłać i w jakiej ilości. OFFgrid zaspokaja potrzeby bytowe. ONgrid wysyła do sieci całą swoją produkcję.
Jest fajnie, może dorzucę kolejne 10kWp :) będzie 30. Myśle, że w styczniu zapewni około 500~700kWh. Co by odpowiadało połowie zapotrzebowania w typowych warunkach pogodowych.
Robię dokładnie to samo, za miesiąc powstanie wiatka 10kwp, magazyn już się składa... Cześć instalacji będzie off-grid na pokrycie własnych potrzeb od kwietnia do października, a reszta będzie trafiać do "magazynu" sieci żeby w zimie coś odebrać. No i mam nadzieję że w zimie jednak produkcja nie będzie zerowa bo będę miał już prawie 20kwp w panelach, z czego 3/4 w panelu bifacjalnym który nawet jak go śnieg przykryje to powinien coś wyprodukować

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Robię dokładnie to samo, za miesiąc powstanie wiatka 10kwp, magazyn już się składa... Cześć instalacji będzie off-grid na pokrycie własnych potrzeb od kwietnia do października, a reszta będzie trafiać do "magazynu" sieci żeby w zimie coś odebrać. No i mam nadzieję że w zimie jednak produkcja nie będzie zerowa bo będę miał już prawie 20kwp w panelach, z czego 3/4 w panelu bifacjalnym który nawet jak go śnieg przykryje to powinien coś wyprodukować
oj, nawet zimą coś się produkuje. Ogólnie przy 20kWp liczyłem, że trzeba by mieć z 50~60kWp aby w miarę pokryć zapotrzebowanie. Chociaż ze styczniem i grudniem było by i tak ciężko.
A latem... to zwyczajnie stało by wyłączone. Więc dla realnie 3-4 miesięcy przynosiło by to jakiś zysk.
Stopa zwrotu jednak... wyglądała by koszmarnie :)

Już teraz np. dziś instalacja nie produkuje max tego co by mogła. Bo nie ma takiego odbioru.
Mam Ładowarkę mppt 5,6kW. Poki się zużywa prąd, ładuje CWU. Dogrzewa łazienki i chłodzi dom. To korzysta się z dodatkowej mocy.
Ale o tej porze już wszystko jest na 100% Więc produkcja jest stłumiona tylko do marginalnej ilości. Aby zapewnić pełny export ONgrid.

screen z dziś :) Wydać jak produkcja była wysoko kiedy była potrzebna.

Attachments

• Zrzut ekranu 2024-05-13 143551.png
    Zrzut ekranu 2024-05-13 143551.png
    99,2 KB · Liczba wyświetleń: 75