krzyss

Pionier e-mobilności

Teselka

Nowy na Forum
No tak, bo to daje 40 PLN / 100km ale dopiero za odcinek za ładowarką.
Jak jadę trasę Warszawa - Słupsk (500 km), to połowę trasy do Ciechocinka robię naładowany w domu, a dopiero drugą połowę na energii z SuC.
Finalnie daje mi to średni koszt przejechania 100 km na tej trasie:
71 kWh dom - 0,51 * 71 = 36,21 zł
57 kWh SuC - 2,2 * 57 = 125,4 zł
suma 161,61
to daje jakieś 32 zł / 100 km
Witaj
A to domowe wyliczenie to noc czy dzień?
Jaka taryfa?

Michal

Moderator
0,51 zł, to G12w w PGE - średnia cena z kilku miesięcy z uwzględnieniem wszystkich kosztów ale przed podpięciem PV przy około 66% zużycia w 2 strefie taryfowej.
Tak naprawdę powinienem policzyć 0,3945, bo taka mi wychodzi średnia cena z uwzględnieniem wszystkiego w drugiej strefie, a to wtedy ładuje auto. Jednak w pamięci utkwiła mi średnio-dobowa cena 0,51 więc zwykle liczę używając takiej.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ooo i to sa dobre informacje 😀
I dzialal normalnie roaming w Cro ! Czyli jestem uratowany :)

Dobra, właśnie się wszystko pozmieniało, dostałem klucze do apartamentu w Bułgarii :) jadę w drugą stronę.
PS. Ktoś ma pomysł na internet w Serbii ? nie mam tam żadnego pakietu, tesla nie ma netu u nich mimo że ma SuC, ale ciężko się jedzie bez netu...
PS. Węgry, Serbia, Bułgaria, Rumunia, ciągle mają SuC za free :love:

Michal

Moderator

krzyss

Pionier e-mobilności
No... i jak to kupic ? musze szukac punktu ? :)

Michal

Moderator
Pewnie kupisz na pierwszej stacji benzynowej po wjeździe - stronę da się przełączyć na język angielski. Widać, że prepaid z 9 GB na miesiąc danych kosztuje około 30 zł, więc luz. Możesz też sprawdzić czy nie da się kupić pakietów samego internetu - może będzie jeszcze taniej.
Nie wiem co można tam zrobić po założeniu konta na stronie. Wygląda na to, że robić top-upy online ale pewnie karta sim będzie Ci potrzebna.

krzyss

Pionier e-mobilności
Pewnie kupisz na pierwszej stacji benzynowej po wjeździe - stronę da się przełączyć na język angielski. Widać, że prepaid z 9 GB na miesiąc danych kosztuje około 30 zł, więc luz. Możesz też sprawdzić czy nie da się kupić pakietów samego internetu - może będzie jeszcze taniej.
Nie wiem co można tam zrobić po założeniu konta na stronie. Wygląda na to, że robić top-upy online ale pewnie karta sim będzie Ci potrzebna.
Myslalem ze ktos wie o jakims pakiecie. No nic bede polowal na stacji benzynowej :)