Chyba chcę zamówić, ale nigdy nie miałem leasingu...

wxwx78

Zadomawiam się
W przypadku odliczenia 100% VAT od auta co byście wybrali OC AC liczone od brutto czy netto ?
Ja się nie znam, u mnie SCM napisał :" Typ sumy ubezpieczenia Netto 50%" a kolega z roboty mówi, że prawidłowo ;-)

umcus

Pionier e-mobilności
Jasne. Zapytałem o to SCM i odpisali mi : "2,49% to jest oprocentowanie stałe od którego są obliczane raty, najniższe możliwe warunki to : 45% OW, 24 mce , wykup 1% lub 45% 35 mcy 1% wykup."
Dokładnie, najlepsze warunki zawsze są dla max wpłaty własnej i minimalnego wykupu (najmniejsze ryzyko dla leasingu)
A w dirivali proponują zmienne oprocentowanie i niby jak WIBOR będzie malał to ma i rata malec ale jak zapytałem jak to było by liczone to już w sumie niewiadomo bo to oni tam centralnie jakoś sobie liczą ?
W teorii stopy mają w przyszłych latach maleć. Ale wiesz jak to ze szklanymi kulami jest ;) Generalnie przy takich kwotach leasingu ugrasz pewnie 50-150 zł na racie przy spadku o 2%. To nie jest jakiś game-changer.
Co byście wybrali oprocentowanie zmienne czy stałe ?
A to zależy, czy lubisz niespodzianki, czy zawsze wszystko musisz mieć zaplanowane. Tu nie ma dobrej odpowiedzi. Przy czym tak jak wyżej napisałem - lepiej patrzeć na całkowity koszt leasingu tu i teraz.
W przypadku odliczenia 100% VAT od auta co byście wybrali OC AC liczone od brutto czy netto ?
Teoria jest taka, że jakie masz odliczenie VAT, takie bierzesz polisy. Czyli dla 100% odliczenia bierzesz netto. Dla 50% odliczenia bierzesz netto+50%.

wxwx78

Zadomawiam się

wxwx78

Zadomawiam się
Update: zadzwoniłem do salonu w Katowicach, bo milczeli i nie odpowiadali na wiadomości a Pani z wtorku na urlopie. Do wyboru miałem odbiór w Katowicach (ale w sobotę można) lub odbiór w Ząbkach w lipcu albo później. To wybrałem Katowice i jak z papierami się wszystko uda, to w przyszła sobotę jadę po nią. Ubezpieczenie mam od Kolegi z tego forum (WARTA z GAP w cenie) . decyzja na leasing była (w wtorek) pozytywna.

umcus

Pionier e-mobilności
Do wyboru miałem odbiór w Katowicach (ale w sobotę można) lub odbiór w Ząbkach w lipcu albo później.
Whaaaat?! ;)
To wybrałem Katowice i jak z papierami się wszystko uda, to w przyszła sobotę jadę po nią. Ubezpieczenie mam od Kolegi z tego forum (WARTA z GAP w cenie) . decyzja na leasing była (w wtorek) pozytywna.
Gratulacje!

wxwx78

Zadomawiam się
A dziękuję ;-) Umowa podpisana, 1sza wpłata zrobiona , reszta po niedzieli. ;) Cieszę się jak małe dziecko ;-)
Salon ma takie auto akurat, bo, podobno, ktoś zamówił a nie dostał zgody na finansowanie. Oraz że, podobno, w Turcji w tym tygodniu parę tysięcy Jupiterów się sprzedało więc terminy lipcowe mogą się przesunać

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Nie, źle mówicie 2,49% to jest oprocentowanie roczne, jak się policzy przez 3,4 lub 5 lat to nie będzid 2,49%. Ale nawet jak to będzie 3,5-4 to i tak nigdzie aktualnie takiej ofertyy nie dostaniecie.

wxwx78

Zadomawiam się