Ciśnienie w oponach - a zużycie energii?

kpolak

Zadomawiam się
Jak widzę czytając rożne teksty i widzę różne filmiki i fotki ekranu TM3 zauważyłem, że użytkownicy mają różny poziom ciśnienia w oponach. Niektórym świeci się wręcz na żółto. Zacząłem się zastanawiać czy ma ta jakiś wpływ na zużycie energii? Czy różne ciśnienie powinno się stosować w zależności od rozmiaru koła (18", 19"...). Cy mniejsze ciśnienie ma wpływ na zużycie zużycie opon? Czy jakieś inne parametry powinny mieć znaczenie dla stosowanego ciśnienia w kołach: głośność, temperatura, styl jazdy etc?
Może ktoś ma temat dobrze obczajony?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Mam 18" Aero, po 3.6bar w kapciach i tak w 22C przy 140km/h na autostradzie spalanie mam w granicach 21kWh/100

cooler

Pionier e-mobilności
No to też się dopiszę:
18" kołpaki Aero orginalne Micheliny, 2.9 Bar (42 PSI) w kołach na zimno:
140: 220 W/km - 20 km trasy A2
130: 190 W/km - 20 km trasy A2
120: 161 W/km - ok 10km S8
90: 135W/km - ok 10 km S8

Dłuższa trasa to pewniejsze wyniki, ciekaw jestem czy to by coś zmieniło gdyby ktoś nas zakleił wraz ze wszystkimi szparami w nadwoziu. Duże szumy w czasie jazdy autostradą = nielinearny opływ spowodowany słabym spasowaniem

Widać też że te +0.7 bara nieco daje, ale bez przesady, nie wiem czy wyrównuje ekonomicznie większe zużycie zawieszenia i nierówno zdzieranych opon (środek), o nędznym komforcie nie mówiąc.

Widać też że obniżenie 0 0.4 też dramatycznie nic nie zmienia, aczkolwiek też bardziej zużywa opony (zewnętrzne części opony).

Wczoraj zważyłem swoja Tm3 LR AWD 2021 i wyszło idealne rozłożenie masy po 920 kg na każdą oś. Na koło wychodzi prawie 2 razy więcej niż w małych miejskich samochodach :)