Co będzie spowalniać rozwój AI w przyszłości?

Michal

Moderator
Problemem nie będą możliwości obliczeniowe, tylko moc przyłączeniowa... Obecnie są już centra danych z podłączeniami 100-150 MW, a nadchodzą ~1 GW. Takie może stać w zasadzie obok elektrowni atomowej, którą taki Facebook albo Tesla mogłaby sama dla siebie wybudować 0_o

Ciekawe spojrzenie od króla jaszczurów:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Przeliczyłem że 120TFlops kosztuje dziś $3/h. Rezerwując na 3 lata mozna zejść do $1.5/h

Tesla ma ~10TFlops czyli ok 1zl/godz, ale zanim uruchomią i ściągną coś dla siebie to moim zdaniem dla użytkownika zostanie z 20gr/h czyli tyle co prąd, ale jeśli będziemy ładować nic nie wartym prądem ze słońca w lato to ja bym taką opcję włączył. Ze 100zl/miesiąc można będzie zarobić

tokwi

Pionier e-mobilności
Rozwijająca się cywilizacja potrzebuje energii!
@Michal zwroc uwagę że MS w tym samym czasie zgłasza wakaty na fizykow/energetykiw jądrowych i tnie software developerów.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
W kontekście potencjalnej inwazji Tajwanu:

1000035550.jpg

lvlthn

Pionier e-mobilności
Ja widzę jeszcze jeden problem. Jeśli Chiny wjadą na Tajwan, to 95% produkowanych procesorów przejmą Chiny, czyli praktycznie przejmą AI dla siebie. Oczywiście USA do tego tak po prostu nie dopuści, ale to może oznaczać wojnę, a to może oznaczać ograniczenie produkcji, a to może oznaczać spowolnienie rozwoju AI.
A dlaczego tajwan nie można przenieść do...nas?
Albo w inne bezpieczne miejsce w europie?

Kiedyś, jak o tym myślałem to wydawało się to absurdalnym pomysłem.
Teraz, przy chaosie geopolitycznym, wszystko jest możliwe.

Michal

Moderator
A dlaczego tajwan nie można przenieść do...nas?
Albo w inne bezpieczne miejsce w europie?

Kiedyś, jak o tym myślałem to wydawało się to absurdalnym pomysłem.
Teraz, przy chaosie geopolitycznym, wszystko jest możliwe.
Że niby u nas jest bezpiecznie? LoL
Poza tym może dlatego, że nie chcą żeby ich Chińczyki bez cienia obawy zaatakowali

lvlthn

Pionier e-mobilności
Że niby u nas jest bezpiecznie? LoL
Poza tym może dlatego, że nie chcą żeby ich Chińczyki bez cienia obawy zaatakowali
Nie, nie jest bezpiecznie.
Właściwie nigdy nie było.
Obcy kapitał i groźba konfliktu z 'ich' sąsiadem mogłaby nieco zmienić naszą sytuację.