Co o tym sądzicie ?

KrzysztofFly

Moderator
Dalej chcesz brnąć w to o czym nie masz pojęcia?? Czy chociaż raz byłeś w WK i wyrejestrowałeś auto albo sam osobiście znalazłeś się w sytuacji że musiałeś oddać/ zwrócić pojazd? Jak ciężko przyjąć do wiadomości informację od kogoś z pierwszej ręki zamiast "wygooglowałem i teraz będę się wypowiadał". Jeszcze raz i może częściowo drukowanymi: DECYZJA o rejestracji jest WYDAWANA jest wraz z STAŁYM DOWODEM rejestracyjnym i dopóki jej NIE podpiszesz to procedura rejestracji pojazdu NIE JEST zakończona. I żeby zwrócić pojazd lub anulować wydanie tablic idziesz do wydziału z korektą od Tesla i oświadczeniem + zdanie tablic i pozwolenia czasowego i oddają ci komplet dokumentów na których złożyłeś wniosek o rejestrację z przekreślonymi wpisami i DECYZJĄ o wycofaniu procedury rejestracji.
A Ty dalej nie czytasz lub nie rozumiesz o czym jest dyskusja. Napiszę więc jeszcze raz, Tesla nie może bez Twojego w tym udziału i Twojej zgody anulować transakcji sprzedaży samochodu, a tym bardziej wyrejestrować zarejestrowanego uprzednio przez Ciebie pojazdu. Stronami w procesie rejestracji jest właściciel samochodu który go zakupił i ma na niego dowód zakupu (umowę/fakturę) wraz z kompletem pozostałych wymaganych dokumentów oraz Wydział Komunikacji, który jeśli mu dostarczysz wszystkie wymagane dokumenty, tenże pojazd Ci rejestruje.
W przypadku gdyby doszło do konieczności anulowania transakcji, to także Ty będziesz musiał to w urzędzie załatwić, a nie Tesla czy inny sprzedający. Dodatkowo, to u nasz w kraju, po zarejestrowaniu pojazdu, to właśnie dowód rejestracyjny (w tym także pozwolenie czasowe) jest dowodem własności pojazdu (zresztą jedynym od czasu wycofania kart pojazdu) Tak samo w historii pojazdu, pojazd pojawia się na Twoim koncie w momencie rejestracji, a nie odebrania stałego dowodu.

Co do dalszej części Twojego wywodu, to rozumiem, że na Twoich dokumentach widnieją pieczątki z wydziału komunikacji, z datą zarejestrowania w dniu wydania STAŁEGO DOWODU? No to chyba jesteś jakimś wyjątkiem, bo ja od zawsze na wszystkich swoich dokumentach miałem i mam pieczątkę, że pojazd zarejestrowano dnia xx.xx.xxxx i tu data z dnia w którym rejestrowałem pojazd i otrzymywałem pozwolenie czasowe, a nie stały dowód. Tak samo decyzję podpisywałem w momencie rejestracji, a przy odbiorze stałego dowodu kwitowałem jego odbiór, na tejże decyzji.
Rozumiem jednak, że Ty i tak wiesz i będziesz wiedział lepiej, nie mam zamiaru o tej części Twojego wywodu dyskutować, ponieważ i tak kompletnie nie dotyczy on tematu.
A tym bardziej nie będę się z Tobą licytował na ilość posiadanych lub zarejestrowanych w swoim życiu samochodów.

zibizz1

Pionier e-mobilności
1. Dowód rejestracyjny nie jest dowodem własności pojazdu, a dowodem dopuszczenia pojazdu do ruchu drogowego.
2. Umowę można anulować jednostronnie. Odstąpienie od umowy działa jak np wypowiedzenie umowy o pracę , trzeba je dostarczyć drugiej stronie, nie trzeba mieć zgody.
3. Proces rejestracji kończy się w momencie wydania twardego dowodu. Dopóki nie jest zakończony może zostać łatwo przerwany.
4. Nawet zakończony proces rejestracji można wznowić jeśli pojawią się nowe okoliczności np zmiana właściciela w trakcie tego procesu i uchylić rejestrację.
5. Jeśli następuje odstąpienie od umowy to strony powinny działać tak jakby tej umowy nigdy nie było i postarać się przywrócić stan z przed jej zawarcia.
6. Zgadza się że póki tablice i dowód nie wrócą do WK to auta nie da się ponownie zarejestrować

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
1. Dowód rejestracyjny nie jest dowodem własności pojazdu, a dowodem dopuszczenia pojazdu do ruchu drogowego.
A co jest? Paszport Polsatu? ;)
2. Umowę można anulować jednostronnie. Odstąpienie od umowy działa jak np wypowiedzenie umowy o pracę , trzeba je dostarczyć drugiej stronie, nie trzeba mieć zgody.
Można, jednak trzeba mieć uzasadnione powody i nie jest to tak proste, jakby się mogło wydawać.
3. Proces rejestracji kończy się w momencie wydania twardego dowodu. Dopóki nie jest zakończony może zostać łatwo przerwany.
Tutaj się z Tobą zgadzam.
4. Nawet zakończony proces rejestracji można wznowić jeśli pojawią się nowe okoliczności np zmiana właściciela w trakcie tego procesu i uchylić rejestrację.
Jednak wtedy zdecydowanie częściej kończy się to odkupem pojazdu niż korektą dokumentu sprzedaży.

zibizz1

Pionier e-mobilności
A co jest? Paszport Polsatu? ;)
1) umowa sprzedaży;
2) umowa zamiany;
3) umowa darowizny;
4) umowa o dożywocie;
5) faktura potwierdzająca nabycie pojazdu;
6) prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności.

Jeśli poszedłeś z papierami żeby zarejstrować pojazd to w momencie gdy umowa przestaje być ważna(nastapi jej rozwiązanie) masz obnowiazek iść do urzedu i złożyc wniosek o umorzenie rejestracji. Jeśli tego nie zrobisz to łamiesz prawo. Jeśli uważasz że umowa nie powinna zostać rozwiązana to spieracie się w sądzie, wynik dyskusji na forum w takim wypadku nie będzie wiążący;)

Temat jest o tym że jak kupujący nie odbierze towaru w terminie(przedostatni dzień kwartału) to sprzedający powinien wyznaczyć dodatkowy termin(np ostatni dzień kwartału) a gdy odbiór nie nastąpi to sprzedający może odstąpić od umowy, a jeśli nastapiła zapłata zwrócić pieniądze. Rejestracja pojazdu nie jest tutaj przeszkodą, proces może zostac umorzony lub uchylony, nie ważne kto to musi zrobić. Da się, choć tak jak napisałeś częściej się przerejestrowuje taki pojazd jeśli minie więcej czasu

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
Temat jest o tym że jak kupujący nie odbierze towaru w terminie(przedostatni dzień kwartału) to sprzedający powinien wyznaczyć dodatkowy termin(np ostatni dzień kwartału) a gdy odbiór nie nastąpi to sprzedający może odstąpić od umowy, a jeśli nastapiła zapłata zwrócić pieniądze. Rejestracja pojazdu nie jest tutaj przeszkodą, proces może zostac umorzony lub uchylony, nie ważne kto to musi zrobić. Da się.
Pytanie więc, czy jest na forum ktoś komu Tesla nie wydała kupionego/zapłaconego i zarejestrowanego samochodu? Bo o przypadkach, gdzie ktoś kupił/zapłacił/zarejestrował lub nie zdążył zarejestrować, a nie udało mu się odebrać samemu samochodu, to wspominano. Tesla miała nawet do tego stopnia ciśnienie żeby auto wydać, że w środku nocy dowieźli na własny koszt pod dom. Domniemuję, że gdybyś sam nie odebrał na własny koszt, to zapewne też by Ci dowieźli na swój koszt, jeśli mieli odpowiednie ciśnienie na wynik.

Lupus

Posiadacz elektryka
Tak samo w historii pojazdu, pojazd pojawia się na Twoim koncie w momencie rejestracji, a nie odebrania stałego dowodu.
Zmiany w CEPIK (na historiapojazdu.gov.pl, oraz w "moje pojazdy" na stronach rządowych) pojawiają się po zgłoszeniu zbycia/nabycia pojazdu do starostwa powiatowego. To jest osobna czynność od rejestracji.

Zwykle kiedy rejestrujemy albo przerejestrowujemy pojazd, to automatycznie zgłaszamy nabycie na tym samym formularzu.

Ale można zgłosić samo zbycie/nabycie online, a w ogóle nie przerejestrować pojazdu, jeśli np kupimy używany samochód już zarejestrowany w Polsce. Obenie nie ma za to kary. Tylko wtedy może się pojawić problem przy wyjazdach za granicę, bo w niektórych krajach patrzą czy nazwisko kierowcy zgadza się z dowodem rejestracyjnym.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale można zgłosić samo zbycie/nabycie online, a w ogóle nie przerejestrować pojazdu, jeśli np kupimy używany samochód już zarejestrowany w Polsce. Obenie nie ma za to kary. Tylko wtedy może się pojawić problem przy wyjazdach za granicę, bo w niektórych krajach patrzą czy nazwisko kierowcy zgadza się z dowodem rejestracyjnym.
Od 1.01.2024 bedzie juz obowiazek przerejestrowania.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Domniemuję, że gdybyś sam nie odebrał na własny koszt, to zapewne też by Ci dowieźli na swój koszt, jeśli mieli odpowiednie ciśnienie na wynik.
Też tak domniemywałem, dlatego długo zwlekałem i mówiłem ze mi nie pasuje itp ale ostatecznie bałem się sprawdzić co by było gdyby. Tydzień po odbiorze auta cena wzrosła o 50tys także nie żałuje decyzji.