KrzysztofFly
Moderator
A Ty dalej nie czytasz lub nie rozumiesz o czym jest dyskusja. Napiszę więc jeszcze raz, Tesla nie może bez Twojego w tym udziału i Twojej zgody anulować transakcji sprzedaży samochodu, a tym bardziej wyrejestrować zarejestrowanego uprzednio przez Ciebie pojazdu. Stronami w procesie rejestracji jest właściciel samochodu który go zakupił i ma na niego dowód zakupu (umowę/fakturę) wraz z kompletem pozostałych wymaganych dokumentów oraz Wydział Komunikacji, który jeśli mu dostarczysz wszystkie wymagane dokumenty, tenże pojazd Ci rejestruje.Dalej chcesz brnąć w to o czym nie masz pojęcia?? Czy chociaż raz byłeś w WK i wyrejestrowałeś auto albo sam osobiście znalazłeś się w sytuacji że musiałeś oddać/ zwrócić pojazd? Jak ciężko przyjąć do wiadomości informację od kogoś z pierwszej ręki zamiast "wygooglowałem i teraz będę się wypowiadał". Jeszcze raz i może częściowo drukowanymi: DECYZJA o rejestracji jest WYDAWANA jest wraz z STAŁYM DOWODEM rejestracyjnym i dopóki jej NIE podpiszesz to procedura rejestracji pojazdu NIE JEST zakończona. I żeby zwrócić pojazd lub anulować wydanie tablic idziesz do wydziału z korektą od Tesla i oświadczeniem + zdanie tablic i pozwolenia czasowego i oddają ci komplet dokumentów na których złożyłeś wniosek o rejestrację z przekreślonymi wpisami i DECYZJĄ o wycofaniu procedury rejestracji.
W przypadku gdyby doszło do konieczności anulowania transakcji, to także Ty będziesz musiał to w urzędzie załatwić, a nie Tesla czy inny sprzedający. Dodatkowo, to u nasz w kraju, po zarejestrowaniu pojazdu, to właśnie dowód rejestracyjny (w tym także pozwolenie czasowe) jest dowodem własności pojazdu (zresztą jedynym od czasu wycofania kart pojazdu) Tak samo w historii pojazdu, pojazd pojawia się na Twoim koncie w momencie rejestracji, a nie odebrania stałego dowodu.
Co do dalszej części Twojego wywodu, to rozumiem, że na Twoich dokumentach widnieją pieczątki z wydziału komunikacji, z datą zarejestrowania w dniu wydania STAŁEGO DOWODU? No to chyba jesteś jakimś wyjątkiem, bo ja od zawsze na wszystkich swoich dokumentach miałem i mam pieczątkę, że pojazd zarejestrowano dnia xx.xx.xxxx i tu data z dnia w którym rejestrowałem pojazd i otrzymywałem pozwolenie czasowe, a nie stały dowód. Tak samo decyzję podpisywałem w momencie rejestracji, a przy odbiorze stałego dowodu kwitowałem jego odbiór, na tejże decyzji.
Rozumiem jednak, że Ty i tak wiesz i będziesz wiedział lepiej, nie mam zamiaru o tej części Twojego wywodu dyskutować, ponieważ i tak kompletnie nie dotyczy on tematu.
A tym bardziej nie będę się z Tobą licytował na ilość posiadanych lub zarejestrowanych w swoim życiu samochodów.