Co za baran z sieci Inea...

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Wczoraj jakiś mędrek korzystający z sieci Inea uznał, że przeskanuje strony tagów, pewnie po to, żeby mieć pełną strukturę witryny Elektrowozu. Data scraping w zasadzie nie jest w Polsce nielegalny, ale jeśli zauważyliście, że wczoraj wieczorem Elektrowóz wczytuje się wolniej - to to jest winowajca, bo load na serwerze był konkretny.

Jego adres IP jest na końcu:

162.158.103.194 - - [19/Nov/2023:21:15:09 +0100] "GET /sitemap-tax-post_tag-4538.xml HTTP/1.1" 200 575 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/114.0" "62.21.25.154"

(to jest tylko jeden wiersz z 3 448)

Michal

Moderator
Polecam dodatek do WordPress Wordfence - ubija takie ddosy i próby logowań - dodaje też funkcjonalność uwierzytelniania dwupoziomowego.

Michal

Moderator
W mojej aplikacji udostępniłem właśnie listę adresów IP, które próbowały wchodzić na adresy związane z logowaniem do Wordpress - było ich 158 od marca 2023:
abuse_ips_log [ kropka ] php

wiktor

Posiadacz elektryka
Polecam dodatek do WordPress Wordfence - ubija takie ddosy i próby logowań - dodaje też funkcjonalność uwierzytelniania dwupoziomowego.

No ale forum na WP nie stoi.
Ja też polecam instaluję na wszystkich stronach klientów.

wiktor

Posiadacz elektryka
chyba nie pierwszy raz bo jakoś w ubiegłym tygodniu kilka razy strona i forum elektrowozu przymulało. myślałem że to u mnie coś ale pozostałe zakładki w tym YT działały poprawnie

Tak ostatnio dość często wolniej sie łąduje.

Michal

Moderator
No ale forum na WP nie stoi.
Ja też polecam instaluję na wszystkich stronach klientów.
Forum nie stoi ale witryna już tak...