Consigliero ID.3 1st

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas teren taki że ludzie nie ma oferty na takie fanaberie, trzeba się zadowolić tym co jest 😎

nabrU

Moderator
No i był garaż i ni ma (y)

consigliero

Pionier e-mobilności
Teraz się zastanawiam czy nie walnąć do środka kanału samochodowego. Fundament musi zostać bo jego rozwalenie zajęłoby sporo czasu oraz zmarnowałoby mnóstwo środków. Będziemy go łączyć z nowym elementem dostawianym do tyłu. Z jednej strony wieniec będzie trochę wisiał w powietrzu na jakimś odcinku

vwir

Pionier e-mobilności
Teraz się zastanawiam czy nie walnąć do środka kanału samochodowego
Zrobiłem i w zasadzie obecnie mam w nim... piwniczkę i trzymam tam przetwory ;)
W czasach starych aut albo spaliniaków i wymiany oleju to miało nawet jakiś sens. Od kiedy mam w miarę młode auta przy których nie ma za wiele do roboty (nie ma też wymian oleju) to nie pamiętam kiedy ostatnio użyłem kanału. Z minusów - zbiera się w nim woda gdy wjadę do garażu mocno ośnieżonym autem.

consigliero

Pionier e-mobilności
To był taki pomysł ad hoc i już mi przeszło gdy pomyślałem co nas jeszcze czeka. Trzeba uciekać z robotą a nie dodawać sobie kolejnych prac

consigliero

Pionier e-mobilności
Jak zrobić dobrze zasilanie w garażu? Przy pracach rozbiórkowych znalazłem kabel zasilajacy który był zalany w fundamencie. Teraz chciałbym mieć w garażu to co na słupie znaczy się na moim przyłączu, minimum 17 kW. Moje kombinacje to dorobienie malej skrzynki i puszczenie zasilania do garażu skąd pójdzie drugim kablem do owej skrzyneczki aby pójść do domu. Ta opcja wydaje się droga i skomplikowana. Opcja druga polega na wyjściu z rozdzielni w domu jakimś kablem na strych pójściem strychem od ściany północnej i następnie po przejściu przez ścianę, kabel ma dwie opcje zejść w jakiś sposób w dół , wejść pod ziemie i dojść do garażu. Opcja druga to pokonanie dystansu między garażem a domem drogą napowietrzną i rozprowadzenie w środku garażu. Mam wątpliwości co do wyboru kabla do tego sposobu. Odcinek do pokonania w powietrzu szacuję na jakieś 5 - 8 metrów może nawet mniej

Attachments

• IMG_0814.jpeg
    IMG_0814.jpeg
    566,7 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • IMG_2448.jpeg
    IMG_2448.jpeg
    696,9 KB · Liczba wyświetleń: 11

vwir

Pionier e-mobilności
A co jest nie tak z kablem który tam już masz? Za cienki?

No i nie wiem czemu chcesz przechodzić przez dom strychem. Nie prościej przejechać naokoło trawnikiem?

consigliero

Pionier e-mobilności
No nie wiem czy prościej właśnie. W rozdzielni w domu mam smart meter i tam przychodzi teraz zasilanie ze słupa. Garaż rozebrany byl zasilany jednofazowy a kabel był puszczony z domu mojej mamy którego nie będzie. Skłaniam się do droższej opcji czyli prac ziemnych i puszczenie podwójnego kabla, bo chyba tak powinno to być wykonane na mój chłopski rozum. Opcja strychowa jest chyba tańsza ale będzie wymagała lekkiego bałaganu w domu co srednio mi się uśmiecha. Tak to wygląda mniej więcej

Attachments

• IMG_4093.jpeg
    IMG_4093.jpeg
    859,4 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • IMG_4094.jpeg
    IMG_4094.jpeg
    608,9 KB · Liczba wyświetleń: 12
  • IMG_4095.jpeg
    IMG_4095.jpeg
    532,7 KB · Liczba wyświetleń: 10
  • IMG_4096.jpeg
    IMG_4096.jpeg
    323,1 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • IMG_4097.jpeg
    IMG_4097.jpeg
    788,7 KB · Liczba wyświetleń: 13

vwir

Pionier e-mobilności
Teraz rozumiem sens. No to ja bym kopał naokoło. Tylko ja jestem z tych, którzy łopaty się nie boją ;) Wiercenie przez stropy, układanie kabla na strychu, potem zjeżdżanie z powrotem w dół niekoniecznie będzie tańsze, a na pewno będzie bardziej upierdliwe. Gdzieś ten kabel potem musisz schować.

consigliero

Pionier e-mobilności
jedynie co mnie hamuje przed opcją nr 2 to deptanie po strychu i dziurawienie ściany. Łopatą kopał nie będę bo jak będzie koparka to taki rowek wykopie. Pozostaje tylko zrobić przejście przez stary fundament do środka. Jaki dać kabel 5x 10 5 x16 ?