Consigliero ID.3 1st

vwir

Pionier e-mobilności
Minimum 5x10 miedziany. U siebie dałem 4x6 (4 żyły, bo jestem w domu wpięty przed różnicówką i mam drugie uziemienie w garażu) i przy fotowoltaice to jest tak na styk. Rozważ jeszcze wrzucenie skrętki.

consigliero

Pionier e-mobilności
Skrętka. Tuta już łatwo nie będzie bo wszystko idzie od słupa a skrętki mam w domu. Miałem kiedyś router na dachu i nawet mam 30 metrów poprowadzone na strych, tylko trzeba by się przebić przez ścianę. U nas konstrukcja szkieletowa ale później taki kabel wisi w powietrzu. W gospodarczym stoi router do którego można dołożyć taki smartbox wifi 6 i pewnie to by wystarczyło, chociaż wiem że kabel to kabel tylko prowadzenie na obecnym etapie z rozdzielni w domu do słupa chyba jest mało realne, ale może się mylę

nabrU

Moderator
A nie lepiej Marku pogadać z jakimś dobrym elektrykiem, który przyjdzie, popatrzy i podpowie niż z 'elektrykami forumowymi' (bez urazy)?
Temat skrętki da się obejść access pointem z jakiegoś meshu np. TP-Link Deco

consigliero

Pionier e-mobilności
przecież ja tego robił nie będę ale chciałbym aby ten elektryk zrobił według mojego pomysłu a nie jak on by wolał.

nabrU

Moderator
Ja nie napisałem, że to sam będziesz robił. Chodziło mi raczej o kogoś kto tam fizycznie będzie i doradzi, bo zdjęcia na Forum wszystkiego nie oddadzą (co, gdzie i jak idzie).

consigliero

Pionier e-mobilności
Wczoraj wpadli z betonem trochę pobrudzili. Na razie to nie wygląda zbyt zachęcająco ale podobno ma być lepiej. Za to ID.3 całkiem dobrze jeździ i po naładowaniu do 80% wynik jest zacny IMG_6928.jpeg

IMG_6929.jpegIMG_4109.png

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Zrobiliśmy sobie wczoraj wycieczkę. Lody w Połańcu, spacer w Sandomierzu, sady w drodze do Klimontowa, mam nadzieję że je obronili dzisiejszej nocy przed mrozem. Z Klimontowa jeszcze na spacer w Kurozwękach i przez Pacanów do domu. Rano z opoźnieniem, bo prądu zabrakło, przywieźli nam trochę betonuIMG_6946.jpeg
IMG_6950.jpegIMG_6952.jpegIMG_4136.jpegIMG_4139.jpegIMG_6952.jpegIMG_4136.jpegIMG_4141.jpegIMG_4138.jpegIMG_4137.jpeg

nabrU

Moderator
A lody w Połańcu to 'u Warchałowskiego' na rogu na Rynku? Ile ja się tam ich najadłem za dzieciaka będąc u babci (y)

Screenshot 2025-04-28 191742.jpg

consigliero

Pionier e-mobilności
Znaczy się u Reguły, który nie tylko lodami ale I rzeźbami się para IMG_4154.jpegIMG_4155.jpeg

nabrU

Moderator
Ja się posługuję starym nazewnictwem, ale niech będzie u Reguły ;)