Coś mnie tu ciągnie jak magnes Y

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie ma problemu z nagrzewaniem. Też myślałem, że będzie mocno promieniowało od dachu ale nie przeszkadza to łysej głowie :)-Dodatkowo przednia poprzeczka dachowa jest w takim miejscu, że jej cień czesto pada na Ciebie. Tak samo jak przy bocznych poprzeczkach.
Szklany dach dla jadących na tynych fotelach to dodatkową atrakcja i poczucie przestrzeni.
Klima daje radę bez problemu.
Nie wiem ile sezonow juz przejezdziles w lecie, ale w tesli szklany dach grzeje jak glupi. To bez zaslony jest jedna z wiekszych wad.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Cześć Wam, sytuacja wygląda tak zawsze uwielbiałem BMW i całe życie takimi różnymi beemkami jeździłem.
W 2021 kupiłem X5 G05 30d , super autko dla rodziny, mega wygodne i wypasione.
Ale jak w tytule coś mnie ciągnie do Tesli, mam 3 dzieci więc 27 koła dofinansowania i do tego Vat i firma.
Czy Y pomieści trójkę dzieci z tyłu 4,11,14 lat? jak wygląda finansowanie obecnie, czy możliwe jest że jeszcze obniżą cenę na Y?
Czy jeśli zamienię X5 na Y to żona mnie nie "zlikwiduje"?
Milion pytań , ale muszę z kimś pogadać a to jest chyba odpowiednie miejsce...
Przejrzałem cały wątek. Kilka słów ode mnie:
1. A`propos żona „zlikwiduje”: to zależy od żony. Jak moja wsiadła do iX1 i obejrzała iX to powiedziała, żebym się nie ważył tego kupować bo jarmark i wstyd. Nie jest moją intencją niczyich uczuć obrażać - mnie ten komentarz rozbawił do łez. ;-). Są gusta i guściki.
2. TMY to tani i prosty samochód (;-)). Szczególnie w porównaniu do X5 wypasionego. Nie spodziewaj się takiego komfortu i luksusu w TMY, ale
3. W cenie wypasionego X5 kupisz 2 szt. TMY i za jednym zamachem rozwiążesz problem żony i fotelików ;-). A poważnie na tylnej kanapie, między uchwytami w drzwiach (to będzie ograniczać miejsce dla fotelików) jest 130cm, na wysokości łokcia 140cm.
4. Wszystko działa jak w innych samochodach, albo lepiej. Klima też - masz nawet tryb kampera czy dla psa, a to lepsze niż websto. Szklany dach kompletnie nie jest problemem bo w nowych TMY jest mocno przyciemniony i ja przynajmniej nie odczuwam jakiejś różnicy.
5. Jak pisali koledzy wcześniej: skasuj ten wątek i nie próbuj jeździć Teslą. I tak masz już pierwsze symptomy.
6. Ja popełniłem ten błąd i wziąłem TMY na jazdę na pół godziny, potem na dobę. Żona wpadła w to razem ze mną. Samochód nam nie był potrzebny bo mam już najlepszy samochód świata. Teraz TMY, która miała być dla żony do miasta i na niedzielę, jeździ więcej niż służbowy.

hunter

Zadomawiam się
A poważnie na tylnej kanapie, między uchwytami w drzwiach (to będzie ograniczać miejsce dla fotelików) jest 130cm, na wysokości łokcia 140cm
Dzięki za konkretną odpowiedź , to jest mniej o 15cm na wysokości łokcia niż w x5 a to dużo, proszę sprawdź mi to miarką czy na pewno? Będę wdzięczny
Zaczynam szukać gdzie można wypożyczyć pojeździć

ypl

Pionier e-mobilności
No ten dach to załamka , mam w x5 szklany i jak zasunę roletę to marudzę że gorąco a co to będzie bez rolety , ale cymbał to wymyślił.
Jak wygląda sprawa klimatyzacji , jak to działa?
Ale to nie jest jak w bawarze masz, że jak zostawisz auto na parkingu to wracasz i jajka mógłbyś w środku na patelni smażyć, tutaj jest funkcja pilnująca żeby auto się nie przegrzało, która automatycznie się aktywuje przy zadanej temperaturze, ja mam ustawione na 30 stopni i powyżej tego kabina w środku się nie przegrzeje. Plus możesz sobie zdalnie z aplikacji jak już wychodzisz na przykład z restauracji ustawić aby auto się chłodziło do 19 stopni i wchodzisz jak do lodówki :)
Znam te apki BWM, mam wykupiony connected drive u siebie i mam ten najbardziej zaawansowany kluczyk który jak mały smartphone wygląda, i to co jest w tesli, a co ma bmw to niebo a ziemia. Tutaj możesz grzanie foteli i kierownicy zdalnie uruchomić, chłodzenie, odszranianie szyb.

ypl

Pionier e-mobilności
6. Ja popełniłem ten błąd i wziąłem TMY na jazdę na pół godziny, potem na dobę. Żona wpadła w to razem ze mną. Samochód nam nie był potrzebny bo mam już najlepszy samochód świata. Teraz TMY, która miała być dla żony do miasta i na niedzielę, jeździ więcej niż służbowy.
No to u mnie dokładnie to samo, miała tylko żona wozić dzieciaki do szkoły, a teraz na weekendy wyjeżdżamy TMY, do teściów, itp. Piątką tylko do biura jeżdżę, a tak to stoi i się kurzy.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Dzięki za konkretną odpowiedź , to jest mniej o 15cm na wysokości łokcia niż w x5 a to dużo, proszę sprawdź mi to miarką czy na pewno? Będę wdzięczny
Zaczynam szukać gdzie można wypożyczyć pojeździć
Mam nadzieję, że będzie widać.

Attachments

• IMG_0860.jpeg
    IMG_0860.jpeg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 31

Chris

Posiadacz elektryka
Mam 197 cm wzrostu, jeździłem niedawno TMYP, TM3 i powiem tak - różnicy w gabarytach w środku prawie nie czułem ale przy parkowaniu już tak. W środku miejsca w obu jest dużo i jeśli masz zdrowe nogi / kręgosłup to łatwiejszego wsiadania do Y nie zauważysz ;) Jeśli nie masz zdrowych, to pora na ćwiczenia a nie wyższe auto ;)
W TMY chyba najbardziej nie podobała mi się klapa bagażnika, która jest tak długa, że waliła mi w garażu o podniesione drzwi i musiałem ją ustawić, żeby nie otwierała się do końca, a to powodowało, że ciężko się było złożyć, żeby coś wsadzić. Do tego stopnia, że wsadzanie np. złożonego wózka dziecięcego w TMY było dużo trudniejsze niż w TM3 :p Trochę mija się to z celem jak dla mnie, bo jednak 49% przypadków używania bagażnika mam raczej właśnie w garażu (pozostałe 50% w miejscu do którego jadę). Jeszcze do tego Y nie chciał mi zapamiętać ustawienia wysokości otwierania bagażnika w zależności od lokalizacji i albo otwierał mi się tak nisko też na parkingu pod sklepem albo jak przestawiłem tam, to później znowu walił w bramę garażową w domu. Ale to raczej dlatego, że auto było wypożyczone na 3 dni i nie chciało mi się przestawiać ustawień / profili.
W TMYP miałem wrażenie, że słabiej przyspieszam i wolniej jeżdżę nawet mimo tego, że to była wersja performance, a porównuje do TM3 AWD. Chyba dlatego, że wyżej się jednak siedzi i wrażenie szybkości jest przez to mniejsze. Na papierach niby szybsze ale odczucia już nie.
YP sprawiał też wrażenie mniej stabilnego przy przyspieszaniu - jakoś tak trochę jakby buda się uginała trochę. Natomiast w 3 czuje się przyklejony do drogi i sztywny jak w gokarcie. Przy skręcaniu to już zupełnie totalnie inaczej.
Miałem wcześniej plan na przesiadanie się do Y z 3 ale dopóki mogę, to chyba zostanę jednak z 3 - może przy trójce dzieci zmienię, ale na razie mam jedno ;)

Podsumować mogę jednym zdaniem - trójka jest zwinniejsza, szybsza, cichsza i bardziej mi się podoba.
no to jak masz 197 cm i TM3 Ci pasuje, to muszę koniecznie sprawdzić jak się w tym siedzi, tym bardziej, że to ma być auto tylko dla mnie, czyli stricte for fun, tak jak był Mustang, używane codziennie, ale kwestie bagażnika, miejsca z tyłu itp są nieistotne, bo Mustangiem też nigdy z rodziną nie jeździłem. Jeszcze jak napisałeś "Natomiast w 3 czuje się przyklejony do drogi i sztywny jak w gokarcie. Przy skręcaniu to już zupełnie totalnie inaczej." to już mnie coraz bardziej przekonuje, bo właśnie takie auta lubię i Mustang wymagał wielu przeróbek, żeby tak się prowadził. Kurcze, dzięki za ten opis, w sumie to byłoby super: TMY LR żony na wyjazdy rodzinne, a dla mnie mega zabawka TM3P :)

ciastek

Pionier e-mobilności
- nie mozna wyjechac z ciasnego miejsca, trzeba dokupic opcje
Rozszerzony Autopilot za 20k. A z mojego ciasnego garażu i tak wyjeżdża raz na 10 prób. O wjechaniu nie mam co marzyć.
tutaj jest funkcja pilnująca żeby auto się nie przegrzało, która automatycznie się aktywuje przy zadanej temperaturze
która nie działa, gdy masz włączony alarm (czujnik przechyłu/wstrząsu)

Giaur77

Fachowiec
Opowiadaj jak wrażenie po przesiadce z BMW , żałowałeś kiedyś wyboru EV?
Zero żalu. U szanownej Małżonki również - do tego stopnia, że po roku w domu zagościł drugi TMY 😄, chociaż na początku mówiła, że to mniejsze auto i niżej się siedzi.

Nie zmieniłbym decyzji. Właśnie wróciliśmy z podróży 350 km w jedną stronę. Czasowo praktycznie tak jak X5 (owszem - musieliśmy się ładować jeden raz w każdą stronę, ale na tyle krótko, że czasu starczało na zamówienie jakiejś kawy i dalej w drogę), a frajda z jazdy x 2!

Ja polecam taką zmianę, ale jestem już stronniczy i raczej tak zostanie 😆