Coś pozytywnego o EV...

nabrU

Moderator
Mamy wątek 'Kampania przeciwko EV nabiera na sile' więc potrzeba nam wątku gdzie ktoś pisze, pokazuje czy opowiada pozytywnie o EV.

Na start wideo od Australijskiej Rady Pojazdów Elektrycznych:

Michal

Moderator
Chyba nie mamy o czym gadać. Nie za bardzo rozumiem nawet to co piszesz, a Ty na pewno nie rozumiesz tego co pisze ja, więc wyłączam się.

nabrU

Moderator
Wszystkie podpisane przez Trumpa EOs (Executive Orders) można w sumie podzielić na takie co wchodzą w życie, takie co na razie nie wejdą w życie bo zostaną zablokowane przez Senat czy Sąd i takie, które na pewno nie wejdą bo są sprzeczne z amerykańską konstytucją.

Co do tego 'Zielonego Ładu' to sugeruję poczytać:

i krótkie wyjątki (tłumaczenie moje):

Zarządzenie „Unleashing American Energy” wyznacza rządowi USA drogę do wyeliminowania dotacji i przepisów faworyzujących pojazdy elektryczne. Nie można ich zmienić od razu. Zakończenie ulgi podatkowej w wysokości 7500 USD na pojazdy elektryczne wymaga działań ze strony Kongresu. Zniesienie federalnych przepisów dotyczących emisji i zużycia paliwa, które zachęcają producentów do sprzedaży pojazdów elektrycznych, to kolejne posunięcie, które będzie musiało przejść zwykłe procesy regulacyjne.

Jednym z najbardziej rzucających się w oczy ogłoszeń prezydenta Trumpa było ogłoszenie „ stanu nadzwyczajnego w energetyce”.
Jednak jakakolwiek próba skorzystania z uprawnień zaproponowanych w tym rozporządzeniu prawdopodobnie wiązałaby się z wyzwaniami prawnymi ze strony władz stanowych i lokalnych, grup, przedsiębiorstw i osób, których prawa są zagrożone.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że niektórym się wydaje że stanowisko prezydenta USA to to samo co stanowisko cara (dla niepoznaki nazwanego też prezydentem) w Rosji. Czyli że napisze byle co na świstku papieru, podpisze, i nagle to co napisał staje się faktem.

W kwestii Zielonego Ładu w USA, okres wypowiedzenia to też z tego co doczytałem rok czasu od daty otrzymania noty. Do tego czasu może zdarzyć się tak wiele, że trudno brać to już jako fakt dokonany.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że niektórym się wydaje że stanowisko prezydenta USA to to samo co stanowisko cara (dla niepoznaki nazwanego też prezydentem) w Rosji. Czyli że napisze byle co na świstku papieru, podpisze, i nagle to co napisał staje się faktem.

W kwestii Zielonego Ładu w USA, okres wypowiedzenia to też z tego co doczytałem rok czasu od daty otrzymania noty. Do tego czasu może zdarzyć się tak wiele, że trudno brać to już jako fakt dokonany.
Może jednak skutecznie opóźnić rozwój tego zielonego ładu.
Faktem jest, że jeśli Ameryka odpuszcza a Europa nie, Chiny mają swoje tempo i swoje cele.
To najgorzej wyjdzie na tym Europa.
Taka sytuacja wymaga konkretnej zmiany podejscią.
Gigantycznych inwestycji w strategiczne gałęźie. I nie jest to tylko infrastruktura.
Tworzenie "zielonego" przemysłu który będzie konkurencyjny.
Ma ktoś jakieś przykłady takich działań? Poza jakimiś tam przykładami jak Pompy Ciepła zwiewają z produkcją z Niemiec do USA?
Dotacje to nie wszystko, bo podnosi koszty w innych miejscach... i zwiększa wydatki bierne.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Uważasz, że Trump to głupek, który bezmyślnie dorobił się fortuny?
Odważne stwierdzenie.
Musk też pewnie dureń, bo stoi u jego boku.
zdecydowanie nie głupek, wie co robi, i zdecydowanie robi nie koniecznie to co mówi. Jestem daleki i od chwalenia jego polityki ale... w wielu kwestiach jest skuteczny,

pewnie wiecie gdzie w Europie są duże, nie używane złoża litu i kobaltu, jak nie wiecie to szybko znajdziecie że w Ukrainie. Musk też nie dureń i wie przy kim zyska najwięcej.

To sporo nie w temacie więc dodam w temacie coś od siebie.

1. Najbardziej pozytywne dla mnie w EV to to że czynnie przyczyniam się do redukcji CO2. To świata nie zmieni ale ma wpływ na okolicę w której żyję.

2. w autach EV mogę się cieszyć z nowinek technologicznych. Wszystko co najlepsze starają się wkładać teraz do EV, również z gadżetami, którymi moje dzieci są zachwycone.

3. Cieszą mnie osiągi o jakich mógłbym zapomnieć w spaliniaku.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Skoro UE oszczedza na surowcach do produkcji prądu to jakim czemu prąd jest coraz drozszy?

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Skoro UE oszczedza na surowcach do produkcji prądu to jakim czemu prąd jest coraz drozszy?
Jeżeli chodzi o prąd na giełdzie, to cena spada już od kilkunastu miesięcy. Widoczna jest też korelacja pomiędzy udziałem OZE a rynkowymi cenami w UE: https://wysokienapiecie.pl/107066-udzial-oze-w-2024-najwyzszy-w-historii-prad-najtanszy-od-lat-ale/

Jeżeli chodzi o prąd dla gospodarstw domowych, to głównie ze względu na to, że dopłaty do ceny prądu ukrywały rzeczywistą cenę w 2023 i 2024 roku.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Jeżeli chodzi o prąd na giełdzie, to cena spada już od kilkunastu miesięcy. Widoczna jest też korelacja pomiędzy udziałem OZE a rynkowymi cenami w UE: https://wysokienapiecie.pl/107066-udzial-oze-w-2024-najwyzszy-w-historii-prad-najtanszy-od-lat-ale/

Jeżeli chodzi o prąd dla gospodarstw domowych, to głównie ze względu na to, że dopłaty do ceny prądu ukrywały rzeczywistą cenę w 2023 i 2024 roku.
Trend cen w Europie jest rosnacy, mamy 3 razy droższą energię niz w USA, a to wszystko połaczone z "oszczedzaniem" na surowcach. Cos tu wyraźnie nie gra.
Znaczy jest wyjaśnienie, to na czym oszczedzamy zastępujemy czymś jeszcze droższym, wtedy wszystko sie zgadza

Michal

Moderator
Gaz i ropę od ruskich powinniśmy brać to by tanio było co nie?