Coś pozytywnego o EV...

nabrU

Moderator
Mamy wątek 'Kampania przeciwko EV nabiera na sile' więc potrzeba nam wątku gdzie ktoś pisze, pokazuje czy opowiada pozytywnie o EV.

Na start wideo od Australijskiej Rady Pojazdów Elektrycznych:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Gaz i ropę od ruskich powinniśmy brać to by tanio było co nie?
Nie wiem czy my powinniśmy, wiem ze Europa dalej bierze:
ale rozmowa nie jest o tym od kogo powinnismy brac, tylko o tym ze oszczedzajac na zakupach węglowodorów zastępujemy je energią z OZE i w efekcie jest coraz drozej, ze tez tylko ja widze w tym paradoks

p.s. Mnie bys się czepił, ale Austriaków i Niemców nie ruszysz :p

Last edited:

ztsgusz

Pionier e-mobilności

Naukowcy z międzynarodowego zespołu przeanalizowali niemal 300 milionów rekordów z testów brytyjskiego Ministerstwa Transportu, pokazujących stan techniczny pojazdów działających w tym kraju w latach 2005-2022.

Chociaż wczesne pojazdy elektryczne poruszające się po brytyjskich drogach były mniej niezawodne, niż samochody z silnikami spalinowymi - szybki postęp technologiczny pozwolił nowszym pojazdom na prąd osiągnąć porównywalną trwałość, nawet przy bardziej intensywnym użytkowaniu.

Okazało się na przykład, że w przypadku pojazdów zasilanych bateriami nastąpił najszybszy postęp pod względem niezawodności - o 12 proc. spadło prawdopodobieństwo awarii dla każdego kolejnego roku produkcji, w porównaniu do 6,7 proc. dla pojazdów benzynowych i 1,9 proc. dla pojazdów z silnikiem Diesla.

Samochody elektryczne mają obecnie żywotność wynoszącą średnio 18,4 roku i mogą przejechać do 200 tys. km, przewyższając tradycyjne pojazdy benzynowe pod względem przebiegu.
Autorzy analizy zidentyfikowali również marki, które osiągają najlepsze wyniki pod względem trwałości. Wśród pojazdów elektrycznych przoduje Tesla, natomiast w grupie samochodów benzynowych i z silnikiem Diesla najlepiej wypadają odpowiednio Audi i Skoda.

Michal

Moderator
Nie wiem czy my powinniśmy, wiem ze Europa dalej bierze:
Typowy argument pracownika farmy troli z Petersburga - inni tak robią, to nie ma w tym nic złego.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Typowy argument pracownika farmy troli z Petersburga - inni tak robią, to nie ma w tym nic złego.
A skąd pomysł ze uwazam ze to nic złego? To chyba Ty uwazasz ze to nic złego skoro nie krytykujesz Niemców i Austriaków - typowa taktyka troli z petersburga, czepianie się Polaków a odpuszczanie Niemcom i Austriakom, marzy wam się Wania ponowne uruchomienie NS2 i nie chcecie palic mostów?

Michal

Moderator
Co ty tam w innym wątku pisałeś? Że Stalin to był spoko gość? Czy że fajny? Może niezrozumiany? Nie chce mi się szukać...

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Co ty tam w innym wątku pisałeś? Że Stalin to był spoko gość? Czy że fajny? Może niezrozumiany? Nie chce mi się szukać...
Ze oprócz zbrodni których się dopuścił to to ze Polska i Polacy dziś istnieją, a dodatkowo obecny kształt Polski z ładnymi granicami, jednolitośc etniczno-kulturowa, międzyludzką równość/egalitaryzm zawdzięczamy jego zbrodniczym czynom. Przed nim było tak:

Last edited:

Fenrise

Pionier e-mobilności
Ze oprócz zbrodni których się dopuścił to to ze Polska i Polacy dziś istnieją, a dodatkowo obecny kształt Polski z ładnymi granicami, jednolitośc etniczno-kulturowa, międzyludzką równość/egalitaryzm zawdzięczamy jego zbrodniczym czynom. Przed nim było tak:

Ostro naciągana teza, żeby nie powiedzieć dosadniej.

No i czego to ma dowodzić? Jego dobroci? Geniuszu?

Każdemu zbrodniarzowi, ba, sadyście i mordercy można przypisać jakiś "dobry" czyn, który zrobił niechcący, wyszedł mu przypadkiem, albo został do niego przymuszony. Hitler grubo przyczynił się do rozwoju autostrad w Niemczech. I co z tego, skoro te autostrady były budowane z zamysłem szybkiego transportu wojsk, a sam Hitler doprowadził do wojny w której zginęły miliony.

To, że kryminalista w przerwie między jednym zabójstwem a drugim pomógł sąsiadce wnieść zakupy aby utrzymać swoją przykrywkę nie oznacza, że przestał być mordercą.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Ostro naciągana teza, żeby nie powiedzieć dosadniej.
Co jest w tej tezie naciągane?
Kto spowodował ze niemcy nie wykonali Generalnego Planu?
Kto wywalczył dla nas granice na Odrze?
Kto doprowadził do przesiedleń rozdzielających Polaków z Ukraińcami i zakończył nasze waśnie?
Prosze o konkretna odpowiedź, "nie naciąganą"

Last edited:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Hitler grubo przyczynił się do rozwoju autostrad w Niemczech. I co z tego, skoro te autostrady były budowane z zamysłem szybkiego transportu wojsk, a sam Hitler doprowadził do wojny w której zginęły miliony.
Hitler robi dobre rzeczy i w 1938 został człowiekiem roku, tygodnika "Time".
Gdyby zmarł w sierpniu 1939 roku dziś w historii byłby pamietany jako jeden z największych i najlepszych polityków tamtych czasów, bo w większosci robił dobre rzeczy.
Później zaczął robić złe rzeczy i przekreślił swój "dobry dorobek", ostateczny bilans idzie na bardzo duży minus.
Bilans czynów Stalina względem Polaków wypada lepiej

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
****a ignoruje fiuta a Wy go karmicie i tym samym muszę pośrednio uczestniczyć w tej dyskusji . Kto mu odpowie to chyba też będę musiał zignorowac aby nie czytać tej ruskiej propagandy.
Albo sam w końcu się zignoruje i pożegnam ..
Coś pozytywnego o ev , to spotkalem na parkingu kobitke w Tesli m 3 z 2017r , zagadalem i dowiedzialem sie żeby kobitka innego auta nie chce i spytala kiedy swoje sprzedaje . Czarna z chromami dobry stan i na nic nie narzeka....Dalem namiary na Forum i EW co by se chlop jej też poczytał .
Ale jak trafi na ruskiego trolla z Braunem w klapie ? Wyjde na głupka