Coś pozytywnego o EV...

nabrU

Moderator
Mamy wątek 'Kampania przeciwko EV nabiera na sile' więc potrzeba nam wątku gdzie ktoś pisze, pokazuje czy opowiada pozytywnie o EV.

Na start wideo od Australijskiej Rady Pojazdów Elektrycznych:

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Jeśli na kanale relacji z podróży elektrykiem będzie więcej niż z MWC w Barcelonie, to znaczy że rynek EV w Polsce powstanie w tym roku z kolan 😉. Zobaczycie.

Ta relacja przypomniała mi, że podobną trasę (trochę krótszą: Wrocław-Figueres/Andora czy Wrocław-Avignon) robiłem 5 razy i wyszło mi tak:
- 2 x ICE na strzała (3 kierowców i jazda bez przerwy): 1 doba jazdy + 1,5 doby dochodzenia do siebie = 2,5 doby.
- 1 x ICE (1 kierowca z 2 noclegami) = 3 doby
- 1 x ICE (2 kierowców bez noclegu) + 2 doby dochodzenia do siebie = 3 doby
- 1 x EV (1 kierowca i drzemki w trakcie ładowania) = 1,2 doby (trasa trochę krótsza niż pozostałe cztery bo okolic Avignon)
Wychodzi na to, że Klawiter jedzie jak normalni ludzie (z noclegami), ale w moich statystykach przejazd EV miał najlepszy czas…

slaveq

Pionier e-mobilności
Jeśli na kanale relacji z podróży elektrykiem będzie więcej niż z MWC w Barcelonie, to znaczy że rynek EV w Polsce powstanie w tym roku z kolan 😉. Zobaczycie.

Ta relacja przypomniała mi, że podobną trasę (trochę krótszą: Wrocław-Figueres/Andora czy Wrocław-Avignon) robiłem 5 razy i wyszło mi tak:
- 2 x ICE na strzała (3 kierowców i jazda bez przerwy): 1 doba jazdy + 1,5 doby dochodzenia do siebie = 2,5 doby.
- 1 x EV (1 kierowca i drzemki w trakcie ładowania) = 1,2 doby (trasa trochę krótsza niż pozostałe cztery bo okolic Avignon)
Wychodzi na to, że Klawiter jedzie jak normalni ludzie (z noclegami), ale w moich statystykach przejazd EV miał najlepszy czas…

Co też kolega opowiada, mamy na forum ekspertów i takie trasy potężnym ICE robi się:

- samemu
- w 12 godzin
- z zapałkami w oczach
- z cewnikiem
- zgodnie z przepisami (he he)
- po wyjściu z samochodu jesteśmy jak nowo narodzeni

cooler

Pionier e-mobilności
Co też kolega opowiada, mamy na forum ekspertów i takie trasy potężnym ICE robi się:

- samemu
- w 12 godzin
- z zapałkami w oczach
- z cewnikiem
Przecież ten 3 przypadek jak najbardziej stosowany w ICE:

Nie mam problemu jadąc samemu 1600km spod Warszawy do Livorno zdrzemnąć się jak mnie muli: zjechać na spokojną stację, zasłonić szyby, rozłożyć fotele (wszystkie się kładą) i przespać się 2-3h bo mi tyle wystarczy żeby jechać spokojnie dalej. Wychodzi 14-15h jazdy i 3h snu, dalej dużo mniej niż 1 doba. Nie ma dochodzenia do siebie - śpię normalnie w nocy na promie na Sardynię. Drzemki podczas ładowania są dużo gorsze niż pełne 3h snu, coś tam kiedyś czytałem o wielokrotności 1.5h cyklu snu i mi się to sprawdza.

Jak jadę we 2 kierowców to śpimy na zmianę po około 6h (tankowanie) i nie ma żadnego dochodzenia do siebie następnego dnia, wtedy 1600km to ok 15h włącznie z postojami na tankowanie, posiłek i 5 minutowe postoje gdy trzeba.
Ważna uwaga - startujemy wieczorem i jak najwięcej jedziemy w nocy. Jak najbardziej zgodnie z przepisami (+5/+10km/h) a w Polsce po A1 wręcz wzorowo :)
Trasa męcząca jak cholera w BEV. Ale kto cierpliwemu zabroni :) Można nawet na 2 noclegi, ale po co?

Last edited:

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Przecież ten 3 przypadek jak najbardziej stosowany w ICE:
Ja tylko opisałem 5 faktycznych przypadków/wydarzeń. Nie piszę co można, piszę czego doświadczyłem. I oczywiście nie twierdzę, że ICE nie można tylko tak nie jechałem i stąd nie wiem jak się czułem po tej podróży.
I to jest symptomatyczne bo uświadomiłeś mi, że zwykle ICE takie dystanse robię „na strzała” i potem odreagowuję, albo jak człowiek z noclegami. Jeszcze nigdy nie skorzystałem z drzemek w ICE.

Oczywiście moje 5 przypadków może mieć się nijak do doświadczeń innych kierowców 😀.

mALEK

Pionier e-mobilności
dla mnie zdecydowanie pozytywne jezeli chodzi o EV - "popsuty" prad dziala zero-jedynkowo, dziala, lub nie, laduje lub nie. nie da sie naladowac "zepsutej" energii, ktora unieruchomi auto, lub wszsytkie auta po paru km jazdy.

https://epoznan.pl/news-news-160738...wych_w_tym_samym_momencie_mpk_wyjasnia_sprawe

ten przyklad pokazuje tez jak slabe jest uzaleznianie sie znowu od jednego dostawcy / producenta. z EV nie ma takiego problemu. ostatecznie SAMI mozemy sobie wyprodukowac "prad" . imo bardzo wazny aspekt, jak widac skutecznie wyciszany przez lobbistow paliwowych

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Ba, w Polsce to BEV robią cuda - przyjmują prąd zawęglony, a emitują w czasie jazdy tak samo nic.
Powinniśmy dostawać dopłaty za wchłanianie CO2.
🙃

mALEK

Pionier e-mobilności
paliwo to jedno, ale czy ktos sie pochylil nad olejem silnikowym?
4 litry oleju / silnik, sredni przebieg ponad 17 000km rocznie w PL. co daje ok 7 litrow oleju na rok/ auto.
20 000 000 aut spalinowcyh w PL. 140 000 000 litrow oleju / rok ...
bardzo usredniajac i upraszczajac, bo m.in. olej wycieka i sie spala. a min pare % tego lezy na drogach z wyciekow tego jezdzacego +15 letniego zlomu, co widac praktycznie na kazdych swiatlach, stacjach , parkingach itd itp. a beda mi pisac, ze ja jezdze na wegiel 🤣140mln litrow oleju silnikowego rocznie...

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025

Dodam, że od 10+ lat dlatego latamy wszędzie poza Polskę samolotami + samochód na miejscu.

Lubię Klawitera, ale nie rozumiem tej wyprawy, poza chęcią testu elektryka. Coś mi mówi, że jednak się w nich podświadomie zakochał w USA :)

Runior

Zadomawiam się
Lubię Klawitera, ale nie rozumiem tej wyprawy, poza chęcią testu elektryka. Coś mi mówi, że jednak się w nich podświadomie zakochał w USA :)
Tutaj nie ma czego rozumieć. Klawiter to "content creator", więc robi takie rzeczy, żeby mieć o czym nagrywać materiały. Skoro materiały o podróży elektrykiem po USA generowały ruch, to poszedł za ciosem. Jeśli filmy będą popularne, to pewnie pójdzie dalej w tym kierunku.

zlp

Pionier e-mobilności

- samemu
- w 12 godzin
- z zapałkami w oczach
- z cewnikiem
Jeździłem długie trasy, ale pewnie jestem starej daty, bo cewnika ani zapałek nie potrzebowałem. Zresztą nigdy nie jeździłem na siłę. Jadąc ICE można również się zatrzymać i odpocząć. I to nie kiedy się musi, ale kiedy się potrzebuje.
Po 14 godzinach byłem 1400 km dalej w czasach kiedy człowiek się cieszył, jak dojechał do betonówki.
Może i byłem zmęczony, ale nie musiałem w samochodzie 2 dni mieszkać, zanim dojechałem do celu.