Relevant

Fachowiec
Ja nie byłem taki sprytny by to zrobić cyfrowo, wypełniłem wersję a'la papierową, wydrukowałem, podpisałem, zeskanowałem, szafir i gotowe.

Archarius

Nowy na Forum
Też właśnie załatwiłem zwolnienie z winiet w Czechach. Piszę, bo udało się prostszym sposobem, a konkretnie:
- dokumenty podpisywałem Profilem Zaufanym: https://moj.gov.pl/nforms/signer/signDocument - czyli całkiem za darmo i bez zadnego konta bankowego
- nie dołączałem homologacji - wysłąłem wniosek, skan dowodu rejestracyjnego i upoważnienie z leasingu (może przeszło dlatego że Tesla 3 i nie ma wersji spalinowaych)

W każdym razie polecam bo poszło szybko i bezproblemowo :)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Też właśnie załatwiłem zwolnienie z winiet w Czechach. Piszę, bo udało się prostszym sposobem, a konkretnie:
- dokumenty podpisywałem Profilem Zaufanym: https://moj.gov.pl/nforms/signer/signDocument - czyli całkiem za darmo i bez zadnego konta bankowego
- nie dołączałem homologacji - wysłąłem wniosek, skan dowodu rejestracyjnego i upoważnienie z leasingu (może przeszło dlatego że Tesla 3 i nie ma wersji spalinowaych)

W każdym razie polecam bo poszło szybko i bezproblemowo :)
Zrobiłem podobnie kilka tygodni temu i mi odrzucili ze względu na podpis

tokwi

Pionier e-mobilności
Wlasciciel albo upowazniony przez bank
Zgłosić może dowolna osoba. To jest uprawnienie przedmiotowe pojazdu, a nie podmiotowe użytkownika.
Oczywiście trzeba podać swoje dane kontaktowe, żeby operator miał komu odpisać, ale przede wszystkim potrzebne są dane pojazdu.

Ja robiłem zwykle zdjęcia dokumentów telefonem. Z nich pliki PDF odpowiednio nazywając „příloha 1 - registracja” „příloha 2 - Certifikáty ” żeby urzędnikowi ułatwić i w ciągu 2 dni roboczych dostałem zwolnienie z pokuty.
Ja podpisywałem Szafirem, koledze przeszedł profil zaufany - tak ze procedura jest przejezdna.
Pdfy można tez podpisywać nowym dowodem z warstwa elektroniczną, używając aplikacji eDO App.

Zgłosić może dowolna osoba.
Dowolna *upoważniona* dodajmy. Warto pamiętać, że odpowiedzialność za bezprawne zgłoszenie to bodajże kilka(naście?) tysięcy euro.

w międzyczasie ogarnęli, że podpis profilem zaufanym jest wystarczający
Wygląda, że tak. Ja wysłałem tylko dowód rejestracyjny i formularz zgłoszenia podpisany przez ePUAP i przeszło.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Wysłałem dokumenty z podpisem zaufanym z gov.pl i właśnie dostałem potwierdzenie zwolnienia z opłat.
Dwa miesiące temu odrzucono mi dokładnie takie samo zgłoszenie ze względu na użyty podpis.

Wygląda na to, że konieczność użycia komercyjnego podpisu kwalifikowanego jest nieaktualna.

Last edited:

Doktor

Posiadacz elektryka
Próbowałem wysyłać wniosek podpisany profilem zaufanym + upoważnienie od leasingu + zdjęcie dowodu rejestracyjnego i odrzucili z powodu podpisu. Nie wiem, czy poprawnie wysłałem im podpisany dokument. Strona gov.pl wypluwa mi plik XML. Wysłałem im ten plik XML, którego normalnie sam nie mogłem odczytać, więc dorzuciłem im oryginalny PDF przed podpisem. Co zrobiłem nie tak, że nie uznali podpisu?